Ο δήμαρχος Καμπόσος έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος. Ο αντισημιτισμός και οι ύβρεις κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από τον δήμαρχο Αργους Δημήτρη Καμπόσο δεν επέτρεπαν ανοχή. Την περασμένη φορά, μετά τις αθλιότητες κατά του Μπουτάρη που γράφτηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Καμπόσος τη σκαπούλαρε επειδή ισχυρίστηκε ότι τις ανοησίες έγραψε άγνωστος συνεργάτης του. Αλλά αυτή τη φορά μιλούσε ο ίδιος –και θα έπρεπε να εφεύρει εγγαστρίμυθο συνεργάτη για να δικαιολογηθεί.

Η απόφαση του Κυριάκου δεν ήταν εύκολη. Γνωρίζει ότι πρέπει να κρατήσει ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, που διαθέτει και στελέχη ιδεολογικώς προσκείμενα στην παλαιά εθνικοφροσύνη. Κυρίως, δεν πρέπει να επιτρέψει τη διαφυγή του ακροδεξιού κομματιού εντός του κόμματος σε κάποιο νέο μόρφωμα στα δεξιά του, θα ήταν πλήγμα ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Δεν είναι ελληνική περίπτωση, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα τα συντηρητικά κόμματα σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ευαίσθητο σημείο, πέραν του οποίου ορισμένες συμπεριφορές δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές. Κηρύγματα αντισημιτισμού και ρατσισμού, προτροπές για χρήση βίας δεν έχουν θέση σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Ο δήμαρχος Καμπόσος υπερέβη το όριο και τώρα τον περιμένει η άγρια δύση των ψεκασμένων ιδεών και το ακροδεξιό περιθώριο.

Επικαλούμενος την αρχαιότητα, ο Καμπόσος κολάκευε τους ψηφοφόρους του ότι ήταν απόγονοι όχι μόνο του Ατρέα και του Αγαμέμνονα, αλλά και του Φίλιππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου της Μακεδονίας, οι οποίοι ισχυριζόταν ότι κατάγονται από το Αργος! Και ψάχνοντας σύγχρονους συμβολισμούς διακήρυσσε ότι η Φεράρι, τα αυτοκίνητα της οποίας συμβολίζουν τη χλιδή, την κομψότητα και την ταχύτητα, επέλεξε το χρώμα των πορτοκαλιών του Αργους για ένα από τα μοντέλα της! Πουλώντας παραμύθια, υπήρξε δημοφιλέστατος.

Η διαγραφή του, συνεπώς, δεν είναι ανώδυνη. Αλλά ο Κυριάκος την τόλμησε, χωρίς να μετρήσει το κόστος. Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ ανέχονται ως φυσιολογική γειτνίαση την ομοφοβική χυδαιότητα του Καμμένου, ο οποίος έχει συγκρίνει τους οπαδούς του συμφώνου συμβίωσης με κτηνοβάτες ή τον κιτς πλην πάντα επικίνδυνο εθνικισμό του –που τις προάλλες, στα Ψαρά, συνόδευσε με την πρόθεση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων (στα 12 μίλια;), που αν συμβεί θα είναι casus belli για την Τουρκία.

Μετά απ’ αυτά, χρειάζεται θράσος προκειμένου οι συνεργάτες του Καμμένου στον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν τη ΝΔ ως ακροδεξιά! Αλλά το διαθέτουν.