Πριν από μερικές μέρες, ξένος διπλωμάτης, που βρισκόταν στα Σκόπια, είχε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με οδηγό ταξί εκεί, στη διαδρομή του από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο. Μιλώντας λοιπόν για το θέμα των ημερών, όταν τον ρώτησε ποιο είναι το κλίμα στη χώρα του και τι πιστεύει για τους Ελληνες, ο οδηγός τού είπε: «Εάν θέλετε να ξέρετε τι πιστεύουν οι Ελληνες, είναι απλό, πάρτε ακριβώς το αντίθετο απ’ όσα λέει ο Πρωθυπουργός τους».

Ο διπλωμάτης, επιστρέφοντας στην έδρα του, έσπευσε να μας το διηγηθεί σε μια παρέα, προχθές το βράδυ, όχι τόσο επειδή δεν το περίμενε, αλλά περισσότερο γιατί από έναν σκοπιανό οδηγό ταξί άκουσε μια από τις καλύτερες πολιτικές αναλύσεις για την Ελλάδα σήμερα.

Διότι το «διαζύγιο» μεταξύ της κοινωνίας και του Μαξίμου είναι ξεκάθαρο πια, ακόμα και στο εξωτερικό. Από την αρχή του χρόνου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δώσει σχεδόν καμία συνέντευξη σε μεγάλη ξένη εφημερίδα ή κανάλι. Δεν γνωρίζω αν έχει κάποιον λόγο να φοβάται, αν και τώρα τελευταία αρχίζω να πιστεύω ότι απλώς δεν έχει τίποτα να ανακοινώσει.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος του είναι να φωτογραφιστεί στις Πρέσπες για να απαθανατίσει τη «δική του λύση» στο Σκοπιανό. Ετσι εκτιμά ότι θα τον παραδεχτούν όλοι, εντός των συνόρων ως αρχηγό κράτους και εκτός ως ευρωπαίο ηγέτη. Του διαφεύγει όμως μια λεπτομέρεια: Ευσεβής ο πόθος του, αλλά για να είσαι ηγέτης πρέπει να δώσεις και να κερδίσεις μάχες. Τι κερδίζουμε εμείς με το Σκοπιανό για να το λύσουμε τόσο γρήγορα; Πήραμε ισχυρές εγγυήσεις από τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένους; Κερδίσαμε κάτι για την ελάφρυνση του χρέους μας από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι, με μικρές εξαιρέσεις (Γαλλία, Ολλανδία), πίεζαν και πιέζουν για λύση; Εξασφαλίσαμε κάτι στο Προσφυγικό; Φοβάμαι πως όχι. Το πιθανότερο είναι πως τέτοια θέματα δεν έπεσαν καν στο τραπέζι.

Αντιθέτως, υπάρχει κάτι στο οποίο οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συμφωνούν, όταν αναφέρονται στον έλληνα Πρωθυπουργό: Οτι είναι ο ιδανικότερος στο να κλείνει εκκρεμότητες στη βάση των δικών τους επιθυμιών. Ο κ. Τσίπρας θέλει να παραμείνει στην εξουσία και υπολογίζει πολύ στη βοήθεια «από έξω».

Εξάλλου αυτό ζήτησε από τον γάλλο πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ: «Να μείνει πρωθυπουργός, να γίνει ηγέτης».

Επομένως ξεχάστε τις πρόωρες εκλογές ή τα διάφορα σενάρια για διπλές και τριπλές κάλπες τον Απρίλη. Ο κ. Τσίπρας θα χαρεί την εξουσία για άλλον ένα χρόνο τουλάχιστον και επενδύει πολλά στον ξένο παράγοντα για να παρατείνει αυτό το status. Μόνο που επενδύει λάθος. Μια ματιά αν ρίξει στην Ιστορία των τελευταίων δέκα ετών, θα καταλάβει γιατί.