Απόψε θα γίνει ο δεύτερος τελικός του πρωταθλήματος μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό κι αυτός είναι ο πιο κρίσιμος. Αν ο Ολυμπιακός κάνει το 2-0, τότε βάζει πλώρη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αφού θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσει τρία ματς στη σειρά από τον αιώνιο αντίπαλό του. Αν ο ΠΑΟ κερδίσει, γίνεται ξανά το φαβορί για την τελική επικράτηση, αφού έχει το τελευταίο ματς της σειράς στο γήπεδό του. Η νίκη του θα προκαλέσει ταραχή στον Ολυμπιακό, που μπορεί να πνιγεί από την εσωστρέφεια βλέποντας πάλι το φάντασμα της διαιτησίας να τον κυνηγάει. Μόνο που αρκετές από τις διαμαρτυρίες του δεν είναι καθόλου άδικες.

Μήνυση

Μια μέρα πριν αρχίσει η σειρά των αγώνων συνέβη το εξής απίθανο: δυο μέλη της μπασκετικής ΚΕΔ, ο Συμεωνίδης και ο Παπαδόπουλος, οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο έπειτα από μήνυση που τους έκαναν διεθνείς διαιτητές, που οι ίδιοι έκοψαν με το έτσι θέλω από τους πίνακες. Η ιστορία είναι γνωστή. Θυμίζω, εν τάχει, ότι τον Οκτώβριο του 2016 η ΚΕΔ του μπάσκετ με τις ευλογίες της ΕΟΚ, δηλαδή του Γιώργου Βασιλακόπουλου, έθεσε εκτός πινάκων τους διεθνείς διαιτητές Γκόντα, Παπαπέτρου, Φούφη και Κορομηλά, γιατί αυτοί συμφώνησαν με τον Μπερτομέου να διευθύνουν παιχνίδια στην Ευρωλίγκα. Οι τέσσερις διαιτητές έκαναν προσφυγή στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν από κάθε όργανό της πανηγυρικά και τελεσίδικα προ λίγων μηνών. Στις 2 Φεβρουαρίου ο Ολυμπιακός έστειλε επιστολή στην ΚΕΔ του μπάσκετ, στον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Βασιλακόπουλο, αλλά και στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και στον αθλητικό εισαγγελέα Σιμιτζόγλου, ρωτώντας γιατί οι διαιτητές αυτοί δεν ορίζονται σε κάποιο ματς μολονότι έχουν δικαιωθεί. Δεν τους απάντησε κανείς. Στη συνέχεια βγήκε από τη ναφθαλίνη ο Κορομηλάς, όχι όμως και οι υπόλοιποι. Για την παραβίαση του νόμου ο Συμεωνίδης και ο Παπαδόπουλος συνελήφθησαν. Αλλά πάλι αρνήθηκαν να δώσουν ματς στους συγκεκριμένους διαιτητές. Ο Συμεωνίδης βγήκε μάλιστα στην τηλεόραση και είπε ότι κανένας δεν θα τον υποχρεώσει να το κάνει και ότι ο ορισμός των διαιτητών δεν είναι δουλειά των δικαστηρίων!

Θεωρητικά ο μη ορισμός ενός διαιτητή δεν έχει καμία σημασία: τα λάθη τα κάνουν αυτοί που ματς διευθύνουν και όχι οι «κομμένοι» και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι οι «κομμένοι» δεν θα έκαναν λάθη κι αυτοί. Ομως στην πραγματικότητα το «κόψιμο» των συγκεκριμένων διαιτητών είναι μια πράξη το ίδιο καθοριστική, όσο θα ήταν και μια σειρά από προκλητικά σφυρίγματα: «κόβοντας» τους διεθνείς, η ΚΕΔ στέλνει μήνυμα στους υπόλοιπους για το τι δύναται να κάνει. Και δουλειά των αρχιδιαιτητών δεν είναι σίγουρα να στέλνουν μηνύματα.

Στην ωραία αυτή ιστορία έχουν ενδιαφέρον και δυο ακόμα αντιδράσεις μετά το πρώτο ματς: αυτή του Ολυμπιακού και αυτή του προπονητή του ΠΑΟ Τσάβι Πασκουάλ. Ο Ολυμπιακός έβγαλε ανακοίνωση στο ημίχρονο του παιχνιδιού με τον ΠΑΟ, καυτηριάζοντας τις αποφάσεις των διαιτητών, μολονότι κέρδιζε. Στο τέλος του ματς, και παρά τη χαρά για μια μεγάλη και σχεδόν ανέλπιστη νίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Χρήστος Σταυρόπουλος, ένας ήπιος άνθρωπος, δήλωσε στις κάμερες πως «αυτό που έγινε απόψε με τη διαιτησία του ματς είναι ντροπή», φωνάζοντας «τα λέμε καιρό κι απόψε όλοι είδατε τι έγινε. Είναι ντροπή. Τίποτα άλλο». Ο Πασκουάλ από τη μεριά του είπε πως δεν γίνεται μια ομάδα να διαμαρτύρεται ενώ κερδίζει –πόσω μάλλον να βγάζει ανακοινώσεις στο ημίχρονο, ενώ προηγείται. Η αντίδραση του Σταυρόπουλου δείχνει πως ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να σταματήσει να γκρινιάζει ό,τι κι αν συμβεί. Αυτή του Πασκουάλ έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Γίνεται

Γίνεται κάποιος να γκρινιάζει ενώ κερδίζει; Φυσικά και γίνεται. Η διαιτησία ενός αγώνα δεν έχει πάντα σχέση με το όποιο τελικό αποτέλεσμα. Μπορεί να είναι κακή και να επηρεάσει την εξέλιξή του, αλλά μπορεί μια ομάδα ν’ αντέξει και τα σφυρίγματα των διαιτητών: έχει κατά καιρούς συμβεί. Στο τελευταίο ματς των δυο στο ΟΑΚΑ π.χ. ο Παναθηναϊκός χτύπησε 37 βολές: κάποια στιγμή είχε χτυπήσει 22 στη σειρά χωρίς ο αντίπαλός του να εκτελέσει καμία –στο ξεκίνημα του τέταρτου και κρίσιμου δεκαλέπτου τα φάουλ ήταν 8-1 υπέρ του ΠΑΟ. Ομως ο Παναθηναϊκός έδειξε μια τεράστια νευρικότητα στην εκτέλεση των βολών και έχασε 13 από αυτές! Αν είχε βάλει 7 είναι αμφίβολο αν ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε, αφού στο τέλος του ματς δεν θα είχε το αβαντάζ των πόντων που είχε την Κυριακή το βράδυ.

Επιρροή

Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές οι ομάδες το παρακάνουν με τη διαιτησία και πολλές φορές διαμαρτύρονται για πολλά που δεν υπάρχουν. Πλην όμως η επιρροή των διαιτητών σε ένα παιχνίδι μπορεί να είναι τεράστια κι ας μην κάνουν απολύτως τίποτα. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος έλεγε κάποτε ότι άνοιγε η καρδιά του όταν έβρισκε σε ένα γήπεδο διαιτητή τον Γιώργο Κασναφέρη, γιατί τον άφηνε να λέει καμιά κουβέντα παραπάνω. «Μας έβριζε κι αυτός όταν τον βρίζαμε κι όλα τελείωναν ωραία» έλεγε ο ποδοσφαιριστής, τονίζοντας ότι άλλοι μπορούσαν να του σπάσουν τα νεύρα μόνο με την ψευτοαυστηρότητά τους.

Συγκέντρωση

Το άλλο πρόβλημα που δημιουργεί η διαιτησία είναι ότι όταν τη σκέφτεσαι πολύ χάνεις τη συγκέντρωσή σου –ενίοτε και την ίδια την επαφή με τη δυσκολία του ματς. Τον Πασκουάλ π.χ. δεν τον είχα ακούσει μέχρι τώρα να κάνει κρίσεις για τη συμπεριφορά των άλλων ομάδων σε σχέση με τους διαιτητές. Το ότι έφτασε να γνωρίζει τα παράπονα του Ολυμπιακού και το ότι θέλησε για αυτά να τοποθετηθεί δεν είναι καλό σημάδι για τον ΠΑΟ. Γκρίνιες, αντιδράσεις και τοποθετήσεις για τους διαιτητές πρέπει να είναι δουλειά των διοικούντων και μόνο.

Συνθήκες

Οπως φυσικά δουλειά τους πρέπει να είναι και η διεξαγωγή των αγώνων στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός π.χ. έβγαλε ανακοίνωση την Τρίτη με την οποία ξεκαθάριζε πως δεν θα δεχθεί να γίνει το ματς στο ΣΕΦ σε συνθήκες κόλασης και πως με το παραμικρό θα αποχωρήσει. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ και όλοι έφυγαν από το γήπεδο χωρίς το παραμικρό πρόβλημα: ο ΠΑΟ κάνει καλά που το θυμίζει. Ανάγκασε μάλιστα τον Ολυμπιακό χθες να βγάλει κι αυτός ανακοίνωση με την οποία κάλεσε τον κόσμο του να προστατέψει την ομάδα: χρόνια τώρα κάθε φορά που ο Ολυμπιακός χάνει ένα ματς από τον ΠΑΟ, το ματς τελειώνει με διακοπή λόγω επεισοδίων. Τα οποία, με ή χωρίς παράπονα από τη διαιτησία, δεν επιτρέπονται.