Διαβάζω τις δηλώσεις του τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου Μπεκίρ Μποζντάγ, μετά την απελευθέρωση από την ελληνική Δικαιοσύνη των οκτώ τούρκων πρώην αξιωματικών, που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ερντογάν. Ο Μποζντάγ, όντως, είναι προκλητικός όταν δηλώνει ότι «θα πακετάρουν» τους Οκτώ και θα τους πάνε στην Τουρκία. Αλλά δεν θεωρώ προκλητική την αποστροφή του, ότι πίστευαν πως «ο κ. Τσίπρας κρατάει τον λόγο του, ότι είναι λόγος ανδρός».

Η δήλωση δεν είναι πολιτικά ορθή. Ωστόσο, λέει με οργή ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός τούς κορόιδεψε. Το ότι η Τουρκία είναι αυταρχικό κράτος δεν μειώνει τη σημασία της οργής του τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος λέει ωμά ότι είχε υπάρξει μια διαβεβαίωση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, που δεν τηρήθηκε. Διαβεβαίωση ότι οι Οκτώ θα επιστραφούν στην Τουρκία το συντομότερο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι κάνουν τέτοια δήλωση. Τον Ιανουάριο του 2017, όταν αποφασίστηκε η μη έκδοση στην Τουρκία των Οκτώ επειδή δεν υπάρχουν εγγυήσεις δίκαιης δίκης, ο Ερντογάν είχε δηλώσει, επίσης οργισμένος, ότι μία μέρα μετά τη δραπέτευση των αξιωματικών, οι Ελληνες του υποσχέθηκαν «ότι θα τους παραδώσουν σε 15 με 20 ημέρες». Την ίδια δήλωση, αναφέροντας μάλιστα τον Πρωθυπουργό, είχε κάνει παλαιότερα και άλλος τούρκος αξιωματούχος. Η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν διέψευσε τις τουρκικές κατηγορίες. Κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Τσίπρας δήλωσε (λες και έχει στοιχεία που του επιτρέπουν να έχει γνώμη) ότι θεωρεί πραξικοπηματίες τους Οκτώ αλλά ότι σέβεται τη διάκριση των εξουσιών. Σαν να απολογούνταν στον προσκεκλημένο του.

Το θέμα δεν είναι αστείο. Αν ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν ότι θα του παραδώσει τους Οκτώ, ενώ δεν μπορούσε να το κάνει, μπορεί να είναι η πραγματική αιτία της κλιμάκωσης της εχθροπάθειας από την πλευρά τους –και η απαγωγή των δύο ελλήνων στρατιωτών είναι μία μόνο παράπλευρη συνέπεια. Αν υποσχέθηκε στον αυταρχικό γείτονα κάτι που δεν μπορούσε να το τηρήσει, ο Πρωθυπουργός έχει ευθύνη της επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται. Οφείλει εξηγήσεις. Αν, όντως, υποσχέθηκε στον Ερντογάν παράκαμψη της Δικαιοσύνης αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη χειρίζονται όπως τους κατέβει επιπόλαιοι και ερασιτέχνες.