Το σκάνδαλο του «Εξοικονομώ»

Εχω την αίσθηση ότι είναι πια κοινό κτήμα, πως τρέχει ένα πρόγραμμα υπό την επωνυμία «Εξοικονομώ» και στόχος του είναι, με κρατική/κοινοτική ενίσχυση, να θωρακισθούν οι κατοικίες και τα γραφεία ώστε να μειωθεί η …ευρωβόρα κατανάλωση ενέργειας. Διαφημίσεις παίζουν στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, καταχωρήσεις γίνονται στον Τύπο, κι όλα αυτά με στόχο να κινητοποιηθούν όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα και για εκείνους και για τη χώρα.

Αυτός είναι ο …αγαθός στόχος. Διότι καθ’ ά μου καταγγέλλει ο τα πάνθ’ ορών στο χώρο της ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, και επί του συγκεκριμένου (αλίμονο…) «άστραψε» το δαιμόνιο ορισμένων! Με κάτι «φωτογραφίες» από δω, με κάτι διατάξεις από εκεί, κάτι αστερίσκους παραπέρα, κάτι υποπεριπτώσεις παρακάτω, επετεύχθη το αδιανόητο:

– από τις σχετικές διακηρύξεις του «Εξοικονομώ» για τα υλικά με τα οποία πρέπει να επιτύχουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες το επιθυμητό αποτέλεσμα στο σπίτι τους ευνοείται ένας (!) συγκεκριμένος παραγωγός και ένας (!) εισαγωγέας προϊόντων πετροβάμβακα!!!

Τούτων δοθέντων, κατά τον Μανιάτη, ο οποίος εν εξάλλω πρέπει να πω, με ενημέρωσε, αποκλείονται όλα τα άλλα θερμομονωτικά υλικά (όπως διογκωμένη & εξηλασμένη πολυστερίνη, πολυουρεθάνη, αφρώδης πολυουρία, πλάκες φελλού, ξυλόμαλλο κ.λπ.), υλικά τα οποία παράγονται από αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις και ανήκουν σε ισότιμη κατηγορία αντίδρασης στη φωτιά!..

Ο πρώην υπουργός διατείνεται ότι τα προϊόντα που αποκλείονται κατέχουν το 85% – 87% σε εφαρμογές εξωτερικής θερμομόνωσης και το 95% στις υπόλοιπες εφαρμογές θερμομόνωσης (δαπέδων, οροφών, δωμάτων, υπογείων κ.λπ.), και υποστηρίζει ότι αυτά προκύπτουν από στοιχεία που προέρχονται από διεθνείς οργανισμούς, καθώς επίσης από τους εγχώριους συνδέσμους, Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) και Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.).

Αντίλογος υπάρχει επί όλων αυτών; Εδώ είμαστε να τον ακούσουμε…

Θα παρέμβει ο Πρωθυπουργός;

Εγώ τώρα τεχνικός δεν είμαι και προφανώς δεν πρόκειται και να γίνω. Αλλά επειδή κυκλοφορεί στην πιάτσα πως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο τώρα αφορά σε πολίτες, σύντομα θα επεκταθεί και στο Δημόσιο με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του, τα οποία είναι και αυτά ενεργοβόρα. Και επειδή εκεί δεν μιλάμε πια για το 1 δισ. του προγράμματος για τους ιδιώτες, αλλά για έναν προϋπολογισμό πάνω από 15 δισ. ευρώ, έχω την αίσθηση ότι είναι πλέον αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως όλοι ξέρουμε, είναι άτεγκτος σε αυτά τα θέματα, να διερευνήσει τι συμβαίνει!

Αν έχει δίκιο στα όσα υποστηρίζει ο Γιάννης Μανιάτης, μιλάμε για κολοσσιαίο σκάνδαλο, δεδομένου ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα εξελιχθεί μέσα σε συνθήκες ακραίου μονοπωλίου. Αυτά παιδιά δεν συμβαίνουν ούτε επί «πούρου» φιλελευθερισμού, όχι σε εμάς εδώ όπου κυβερνά η πρώτη φορά Αριστερά, κυβέρνηση…

€1.274 για καφέδες

Από την πλευρά μου θα περιμένω, και είναι προφανές ότι θα επανέλθω επί του θέματος αυτού. Και επειδή γνωρίζω ότι με κάτι τέτοια του χαλάω την ημέρα του κ. Τσίπρα, λέω να το συνεχίσω λιγάκι ακόμη. Αναζητώντας χθες το απόγευμα στην Διαύγεια του Πρωθυπουργικού Γραφείου στοιχεία περί του διορισμού συνεργάτιδός του δικηγόρου στο ΕΚΑΒ (πρόκειται για την κυρία Βασιλική Κορμπή, σύζυγο του Γ. Κανελλόπουλου, άλλοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, επί ΠΑΣΟΚ), έπεσα πάνω σε κάτι αποφάσεις οι οποίες εν πολλοίς με ξένισαν. Για να μην πω ότι με «κέντρισαν».

Φυσικά –είμαι βέβαιος! –ο Πρωθυπουργός δεν ασχολείται με τα θέματα αυτά, αλλά εγώ είμαι υποχρεωμένος να τα επισημάνω, καθώς οι εντυπώσεις που δημιουργούνται αντανακλώνται ευθέως σε εκείνον (άμα δεν μπορείς να ελέγξεις τι γίνεται στο υπόγειο του Μαξίμου, πώς θα ελέγξεις τι συμβαίνει στην κυβέρνηση; διερωτώμαι…).

Διαπιστώνω, λοιπόν, από τις δαπάνες που γίνονται και αναρτώνται στη Διαύγεια ότι στο Μέγαρο Μαξίμου πίνουν τη μισή …Βραζιλία σε καφέδες. Αναλυτικά:

n στις 14 Μαΐου, ένας κύριος Θεοχάρης που υπογράφει για τις δαπάνες του Πρωθυπουργικού Γραφείου εγκρίνει 200 ευρώ για «είδη κυλικείου»)

– μία μέρα μετά, στις 15, εγκρίνει για τον ίδιο λόγο άλλα 600 ευρώ

– στις 21 Μαΐου ο κ. Θεοχάρης εγκρίνει 274 ευρώ δαπάνη πάλι για «είδη κυλικείου»

– στις 22 άλλα 200 ευρώ επίσης για είδη κυλικείου, τουτέστιν μέσα σε οκτώ ημέρες αυτό το αδηφάγο κυλικείο του υπογείου, με θέα στον κήπο, προμηθεύτηκε καφέδες, ζάχαρες, γάλατα και τα συναφή αξίας 1.274 ευρώ.

Και επειδή ορισμένοι μερακλήδες, σαν τον μπάρμπ’-Αλέκο τον Φλαμπουράρη, προφανώς τον καφέ τον παίρνουν συνοδευόμενο από κουλουράκι, ο κύριος Θεοχάρης, ο υπογράφων τις δαπάνες, ενέκρινε στις 15 Μαΐου και μια δαπάνη 80 ευρώ για «είδη ζαχαροπλαστείου», όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα που έψαξα (βαρέθηκα να πάω παρακάτω, είχα κι άλλες δουλειές να κάνω) στις 16 Μαΐου δαπανήθηκαν 250 ευρώ για είδη παντοπωλείου και μία ημέρα μετά, διότι προφανώς ο επισιτιστής υπεύθυνος για τα «ώνια» δεν είχε πλήρη τη λίστα, στις 17 Μαΐου δηλαδή, δαπανήθηκαν άλλα 700 ευρώ για είδη παντοπωλείου.

Δεν ξέρω τι τα κάνουν όλα αυτά, αλλά ο καθένας ας συγκρίνει με τις ανάλογες δαπάνες που κάνει σπίτι του. Τίποτε άλλο δεν έχω να πω…

Κατάχρηση, ποια κατάχρηση;

Στο μεταξύ χαιρετίζω πολύ αγωνιστικά την απόφαση του δικαστηρίου που εκδίκασε επί σειρά μηνών την υπόθεση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και μας έδειξε έτσι ότι η αδέκαστος ώς και τυφλή κυρία Θέμις, όταν δικάζει σε μεγάλη χρονική απόσταση από τα γεγονότα, «βλέπει» με άλλο «μάτι» τα πράγματα. Η πανηγυρική διάθεση που επιχειρώ να δώσω στο όλο θέμα αφορά στη μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στον σύντροφο αγωνιστή Νίκο Φωτόπουλο, ο οποίος δικάστηκε και καταδικάστηκε μόνο για απάτη και απηλλάγη βαρυτάτων κατηγοριών, οι οποίες και θα επέφεραν σκληρότατες ποινές αναμφιβόλως. Οπως ας πούμε η κακουργηματική κατηγορία περί καταχραστών του Δημοσίου –διότι προφανώς το δικαστήριο έκρινε ότι η ΔΕΗ δεν είναι κρατική!!

Αλλωστε, σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η ΔΕΗ ήταν …κρατική, κρατικά θα ήταν και τα λεφτά που φαγώθηκαν από τη ΓΕΝΟΠ-Τράβελ. Αλλά αφού δεν είναι κρατική, πώς μπορεί να είναι …κρατικά τα χρήματα για να κατηγορήσουμε τον Ρίζο, τον Φωτόπουλο και όλη την κομπανία ως καταχραστές; Ιδιωτικά ήταν, σου λέει το δικαστήριο, οπότε τι μας νοιάζει εμάς.

Με αυτά και με εκείνα, τα τούτα και τα άλλα, τέσσερα χρόνια φυλακή «έφαγε» ο αγωνιστής Νίκος, με αναστολή δε, οπότε το Εφετείο, το οποίο φαντάζομαι ότι θα δικάσει εκ νέου την υπόθεση, σε συντομότερο χρόνο του πρωτόδικου δικαστηρίου, θα τον αποδώσει πάλλευκο στο αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα από το οποίο ξεπήδησε και έγινε σύμβολο του τιμημένου αγώνα της καταπιεσμένης εργατιάς αυτού του τόπου.

Ευκαιρίας δοθείσης, να ρωτήσω αν παραμένει ακόμη μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ; Διότι εξ όσων γνωρίζω υπάρχουν διάφορες προβλέψεις του νόμου για περιπτώσεις όπως η δική του…