Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, βοηθούντων και των ΑΝΕΛ, με την υπόσχεση ότι θα καταργήσει το Μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο. Αυτό που βλέπουμε όμως τρία χρόνια αργότερα είναι ότι όχι μόνο η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπέγραψε νέο Μνημόνιο το 2015, το οποίο ήταν πολύ πιο σκληρό από τα προηγούμενα δύο, αλλά και ότι με την επικαιροποίηση του προγράμματος που συμφώνησε τώρα υπέγραψε στην ουσία ακόμη ένα –το πρώτο με πολλά και δυσβάσταχτα μέτρα, αλλά χωρίς χρήματα!

Πρόκειται για πραγματικό άθλο. Η χώρα όχι μόνο έχασε μία τριετία και χρεώθηκε με πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Οχι μόνο είδε ελπίδες να διαψεύδονται και νέα βάρη να φορτώνονται στους ώμους των φορολογουμένων. Βλέπει και μια κυβέρνηση να πράττει άλλα με τους θεσμούς στις κλειστές αίθουσες και άλλα να λέει δημοσίως. Να επιμένει να εξωραΐζει μια εικόνα που είναι τραγική.

Είναι η εικόνα μιας χώρας που και ακριβότερα θα δανείζεται και πιο ευάλωτη θα είναι στις διαθέσεις των αγορών, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες της θα ζουν σε ένα καθεστώς σκληρής μνημονιακής επιτήρησης χωρίς τη μνημονιακή προστασία, χωρίς δηλαδή τον φθηνό δανεισμό που εξασφάλιζε το πρόγραμμα. Αυτά δυστυχώς είναι τα αποτελέσματα εκείνης της περήφανης διαπραγμάτευσης.

Οι συνέπειες εκείνης της πολιτικής, αλλά και της συνολικότερης «αυταπάτης» που διακατείχε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικώς πληρώνονται ακόμη. Και θα συνεχίσουν να πληρώνονται όσο η κυβέρνηση επιμένει στην ατελέσφορη τακτική της απόκρυψης της αλήθειας. Σε μια τακτική που το μόνο αποτέλεσμα που παράγει είναι άθλοι σαν κι αυτόν.