Είναι ο «κύκλος» της ζωής. Η κλασική πια γελοιογραφία του Γιάννη Κυριακόπουλου, γνωστού ως ΚΥΡ, που αποκαλύπτει με χιούμορ την αλήθεια του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο πρώτος κύκλος, με το τεράστιο Α του αναρχικού στο κέντρο του, και τον άνθρωπο με τα μούσια και τα μακριά μαλλιά της άλκιμης νεότητας.

Ο δεύτερος κύκλος με το σήμα της ειρήνης. Ο άνθρωπος, ώριμος πια πολίτης, με κοντά μαλλιά, μουστάκι, το μόνο που επιθυμεί είναι η ησυχία του.

Ο τρίτος κύκλος με το αστέρι της χλιδής, τη Μερσεντές. Τα μαλλιά έχουν πέσει, το μουστάκι δεν βαραίνει πια το χείλος και η γραβάτα κάνει την εμφάνισή της.

Ο εμπνευστής είχε πει σε συνέντευξή του πριν από δύο χρόνια πως οι γελοιογραφίες είναι σαν την τυρόπιτα. Τρώγονται ζεστές. Οι πρωταγωνιστές των «κύκλων» καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να τον διαψεύσουν και τα καταφέρνουν μια χαρά.

Ενας απ’ αυτούς, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας τωνPodemos διέπρεψε στο κάστινγκ. Δεν πρόλαβε βέβαια να κόψει το μαλλί και να ξυρίσει τις τρίχες από το πρόσωπο, ούτε να φορέσει γραβάτες. Τέτοια ήταν η φούρια του να φτάσει στον τρίτο κύκλο. Εκεί μπερδεύτηκε βέβαια λίγο και αντί για το αστέρι της Μερσεντές έβαλε μια βίλα. Γι’ αυτό ζητά συγχώρεση από τους συντρόφους. Μην απορήσετε αν τη λάβει. Θα είναι το άλλοθι για τους δικούς τους μελλοντικούς κύκλους.

Ο Ιγκλέσιας πήρε τη σκυτάλη από τον άλλοτε ηγέτη της Βραζιλίας Λούλα και τον υπουργό του Ζουζέ Ντιρσέου. Δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Στους δικούς τους κύκλους προστέθηκε ένας ακόμα με κάθετες γραμμές, όπως τα σίδερα της φυλακής.

Στους «κύκλους» ένας ακόμα Λατινοαμερικάνος, ο ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, του 68%των ψήφων και του 54% της αποχής.

Η αποστέωση της δύναμης της πολίτη στη Δημοκρατία.

Κύκλοι που ενώνονται μεταξύ τους με ιδεοληψίες δημιουργώντας μια αλυσίδα που φτάνει μέχρι τα μέρη μας, κατά το Μαξίμου μεριά. Κάποιοι ήδη αγωνιούν για το αν ο δικός τους τελευταίος κύκλος θα έχει αστέρι ή κάθετες γραμμές.