Βλέποντας όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση των ποντιακών σωματείων, με θύμα τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ανέσυρα έναν μικρό τόμο που κυκλοφόρησε το 2010. Τίτλος του: «Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική». Ηταν η εποχή της «καλής» βίας της αντιμνημονιακής «αγανάκτησης», στο όνομα της οποίας έκαναν καριέρες μερικοί καλοί άνθρωποι –πολλούς τους συναντάμε σήμερα στη Βουλή, στην κυβέρνηση και στο κράτος.

Στο βιβλιαράκι εκείνο έγραφαν αριστεροί, δικαιωματιστές, αναρχικοί, εκσυγχρονιστές. Φωνή βοώντος. Ο μετέπειτα Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 8 Ιουλίου 2011 έλεγε: «Καταδικάζουμε τη βία, αλλά αντιλαμβανόμαστε την αγανάκτηση όλων εκείνων που αντιδρούν βίαια απέναντι στη βία του Μνημονίου». Τον Οκτώβριο του 2011, προπηλακίστηκε στην εθνική εορτή ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από συριζαίους και άλλους υπερπατριώτες. Και μερικά χρόνια αργότερα, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος προέτρεπε δημοσίως «λιντσάρετε τον Πάχτα», προτροπή την οποία το δικαστήριο εξέλαβε ως συμβολική, γι’ αυτό και τον αθώωσε.

Τσίπρας και Καμμένος βρέθηκαν στην κυβέρνηση μέσω των «αγανακτισμένων». Αγανακτισμένος ήταν και ο χρυσαυγίτης τραμπούκος Ηλίας Κασιδιάρης, που βιαιοπράγησε κατά της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη σε τηλεοπτικό live. Είπαν, πολλοί, τότε, που την αντιπαθούσαν, ότι «καλά της έκανε». Πολλοί δηλαδή δικαιολόγησαν τη μάτσο βία ενός ριζοσπάστη εθνικιστή –που μιλούσε στην αντιδυτική, αντιδημοκρατική καρδιά τους.

Για τους τραμπούκους που επιτέθηκαν στον Μπουτάρη, υποτίθεται, από ιερή πατριωτική αγανάκτηση, την αγανάκτηση που τους είχαν εμφυσήσει οι ηγεσίες των σωματείων – οργανωτών της εκδήλωσης, βρέθηκαν επίσης πολλοί να πουν ότι «καλά του έκαναν». Ορισμένοι ανέβηκαν στο κύμα όσων διεκδικούν το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Υπάρχουν και μερικοί απροσδόκητοι υπερασπιστές της βίας, όπως π.χ. ο δήμαρχος Καμπόσος του Αργους, που εκλέγεται με τη ΝΔ και είναι μέλος της ΠΕ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι σημείωσε ο πολιτικός απατεών, που ισχυρίζεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Αργείος; «Αυτή είναι η μοίρα των ΠΡΟΔΟΤΩΝ» έγραψε στο Twitter (μετά σαν κότα είπε ότι του το έγραψαν άλλοι). Ελπίζω ότι ήδη θα έχει πάρει την άγουσα από το κόμμα του.

Κλείνω το απελπισμένο αυτό σημείωμα με ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλιαράκι που σας έλεγα στην αρχή: «Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική, όποια φενακισμένη ηθική τάξη (εθνική, θρησκευτική, φυλετική, πολιτική, κρατική, επαναστατική) και αν υπηρετεί […]. Κάθε πολιτική πρόταση που θεωρεί τη βία αναγκαίο κακό προβλέπει για τους υποστηριχτές της την πειθαναγκαστική υποταγή στην κτηνωδία […]».