Οταν ο πολιτικός ηγέτης θέλει να πει αλήθειες γίνεται πραγματικός ολετήρας με τις τοποθετήσεις του. Δείτε π.χ. το σθένος του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού, που πήρε ξεκάθαρη θέση για την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους: «Με την αυτονόητη ταυτοποίηση και σύλληψη των φασιστοειδών που επιτέθηκαν στον Γιάννη Μπουτάρη, έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποιοι και πόσοι από αυτούς έχουν σχέση με ορισμένους «συνδέσμους» οπαδών και με ορισμένες «σχολές» μαχητικών αθλημάτων, της ευρύτερης περιοχής» έγραψε χθες στο Twitter. Αν εξαιρέσει κανείς ότι δεν τόλμησε να πει ποιοι είναι οι σύνδεσμοι οπαδών και ποιες οι σχολές μαχητικών αθλημάτων, σε όλα μα όλα τα υπόλοιπα υπήρξε σαφέστατος! Τι δεν καταλάβατε;

Κρίμα

Είναι πραγματικά κρίμα, που δεν μπορεί κανείς σοβαρά να ισχυριστεί ότι τον κυρ Γιάννη τον χτύπησαν μέλη κάποιου συνδέσμου του Ολυμπιακού. Πάρτι θα είχαν κάνει και ο Συναδινός, και ο υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης και φυσικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Αυτός ο τελευταίος νομίζω είναι πολύ απασχολημένος τελευταία: σκάβει μια μεγάλη τρύπα να βάλει μέσα το κεφάλι του.

Νόμος

Θα θυμάστε, φαντάζομαι, ότι ο Κοντονής στο διάστημα της παρουσίας του στο υφυπουργείο Αθλητισμού είχε ζητήσει από τη Βουλή να υπερψηφίσει έναν νόμο δικής του έμπνευσης, χάρη στον οποίο θα λύνονταν άπαξ και διά παντός τα προβλήματα της βίας στα ελληνικά γήπεδα. Ο νόμος ψηφίστηκε έπειτα από καβγάδες του υφυπουργού, όχι μόνο με την EΠO, αλλά και με τους ανθρώπους της FIFA και της UEFA: είχε έρθει στην Αθήνα τότε για να συμβιβαστεί με τον υφυπουργό ο ίδιος ο τωρινός πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, τότε αντιπρόεδρος της UEFA. Ο νόμος πέρασε, ο Κοντονής μιλούσε για προσωπικό θρίαμβο και έφτασε να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης.

Σκουπίδια

Διάφοροι πολιτικοί μας που έχουν περάσει από το υφυπουργείο Αθλητισμού είδαν το νομοθετικό τους έργο να καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων έπειτα από ένα μικρό σχετικά διάστημα. Ο λόγος είναι ότι συχνά-πυκνά οι κυβερνήσεις όταν δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν ασχολούνται με τα ζητήματα του αθλητισμού, που προσφέρουν και μεγάλη προβολή: ο ευκολότερος τρόπος είναι να νομοθετήσουν. Ετσι ο επόμενος υφυπουργός ακυρώνει τους νόμους του προηγούμενου για να φανεί διαφορετικός –έχει συμβεί και με πολιτικούς που έρχονται από τον ίδιο κομματικό χώρο. Ο Γιάννης Ιωαννίδης π.χ. ακύρωσε τον νόμο του Γιώργου Ορφανού που θεωρούσε τη βία εντός αγωνιστικών χώρων ιδιώνυμο αδίκημα. Ο Γιώργος Λιάνης πελέκισε λιγάκι τον νόμο του Ανδρέα Φούρα. Ο ίδιος ο Βασιλειάδης άλλαξε κάτι στους νόμους του Κοντονή, στα πλαίσια των καλών σχέσεων με τη FIFA και την UEFA. Ομως ποτέ δεν έχει συμβεί αυτό που συμβαίνει τώρα με τον νόμο Κοντονή: τον εξευτέλισαν εντελώς η Ελληνική Αστυνομία, η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα –ενώ ο εμπνευστής και συντάκτης του παραμένει υπουργός! Κάνοντας ότι δεν βλέπει τι γίνεται, μάλλον για χάρη της καρέκλας.

Κάμερες

Ο Κοντονής ήθελε κάμερες στα γήπεδα κι είχε αναβάλει την έναρξη του πρωταθλήματος προ διετίας για να εγκατασταθούν. Στον τελικό του Κυπέλλου δεκάδες χούλιγκαν συγκρούστηκαν με την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί (είναι να απορείς…) έγραψαν στις εκθέσεις τους ελάχιστα από όσα συνέβησαν, μάλλον γιατί οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι το ζήτησαν –οι σχέσεις με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ είναι άριστες κι αυτό φαίνεται. Αλλά πέρα από αυτό, δεν χρησιμοποίησαν καν τις κάμερες (του νόμου Κοντονή…) για να συλλάβουν ρεμάλια που έσπασαν καθίσματα, επιτέθηκαν στα ΜΑΤ, έβαλαν φωτιές κτλ. Στη συνέχεια ανέλαβε να εξευτελίσει τον νόμο ο διαιτητής Μπορμπαλάν που επέτρεψε τις ρίψεις φωτοβολίδων ευθείας βολής, που ο νόμος Κοντονή ρητά ποινικοποιούσε. Τέλος, τον υπουργό και τον νόμο του έκανε ρόμπα η ίδια η Σούπερ Λίγκα, που απαιτεί από την ΕΠΟ μια σειρά από τροποποιήσεις στους κανονισμούς κάθετα αντίθετες με όσα ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης ήθελε, όταν νομοθετούσε! Αν οι αλλαγές περάσουν, του χρόνου στα γήπεδα θα επιτρέπονται οι φωτοβολίδες, οι αγώνες θα συνεχίζονται κανονικά, ακόμα κι αν μεταφερθεί σε νοσοκομείο άνθρωπος, ενώ οι παράγοντες θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν στον αγωνιστικό χώρο –αν θέλουν μπορεί να κατουράνε στο κέντρο του γηπέδου και την άδεια της αναβαθμισμένης από τον Κοντονή Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που εξετάζει και το ήθος τους ως γνωστόν.

Κείμενο

Φυσικά εξίσου εξευτελιστική εξέλιξη θα αποτελούν οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις και για τον τωρινό υφυπουργό, αν περάσουν. Λίγοι θυμούνται ότι όταν ο Βασιλειάδης διέκοψε το πρωτάθλημα, επειδή ο Ιβάν Σαββίδης μπούκαρε οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας, για να ξαναρχίσουν οι διοργανώσεις είχε απαιτήσει να υπογράψουν οι ΠΑΕ ένα κείμενο, που πρόβλεπε και την αυστηροποίηση των κανονισμών για θέματα βίας. Ζητούσε π.χ. αποβολή των ομάδων, αν οπαδοί τους μπουν στον αγωνιστικό χώρο ή αν υπάρχουν κρούσματα βίας κτλ., κτλ. Δεν πέρασε ούτε τρίμηνο και η Λίγκα το σκέλος της εισόδου των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο το γελοιοποίησε: οι πρόεδροι μπορούν να μπουκάρουν και να πληρώνουν ένα πρόστιμο. Στον Βασιλειάδη, συνεχίζοντας την πλάκα που του κάνουν, μπορεί να του πουν ότι οι πρόεδροι δεν είναι οπαδοί!

Διαφορά

Για να μη δυσαρεστήσει τον Σαββίδη και τον φίλο του τον Βασίλη Γκαγκάτση που αυτά τα ενέκρινε, ο υφυπουργός θα τα καταπιεί κι αυτά όπως τόσα και τόσα. Ομως ανάμεσα στον Κοντονή και στον Βασιλειάδη υπάρχει μια διαφορά. Ο τωρινός υφυπουργός έχει το ύφος του καλόβολου ανθρώπου που δεν θέλει να δυσαρεστήσει κανέναν και διατηρεί τη θέση του υφυπουργού με τίμημα να κυκλοφοράει συχνά-πυκνά με μια ρόμπα μισάνοιχτη –σαν τον Ντέμη Ρούσσο. Ο Κοντονής αντιθέτως έκανε τον σκληρό, τον άτεγκτο, τον ξεροκέφαλο Επτανήσιο, τον μεγάλο μάγκα. Που σήμερα βλέπει ό,τι γίνεται και δεν λέει κουβέντα.

Υπουργός

Το ‘λεγα και τις προάλλες για τους διαιτητές και το επαναλαμβάνω: το να λες ότι είσαι υπουργός είναι εύκολο, το να μοιάζεις –έστω –με υπουργός είναι δύσκολο. Το να είσαι υπουργός, στις δεδομένες συνθήκες, όπου η θέληση της Λίγκας (δηλαδή του Σαββίδη…) μετρά πιο πολύ από τη δική σου, είναι αδύνατο. Ποιος άλλωστε να σε υποχρεώσει ή να σε παρακινήσει να λειτουργήσεις σαν υπουργός; Δέκα μέρες πέρασαν από τις αθλιότητες του ΟΑΚΑ και τις διώξεις της πλάκας για τα επεισόδια στον τελικό και δεν υπάρχει ούτε μια επερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης στους αρμόδιους. Δεν είναι ότι δεν θέλουν να ξυπνήσουν τον Βασιλειάδη ή τον Κοντονή, είναι γιατί ο ύπνος είναι για όλους γλυκός…