Οχι, κύριε πρωθυπουργέ. Το κυρίαρχο στοιχείο εκείνων που επιτέθηκαν στον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης δεν είναι το τι ψηφίζουν. Ούτε έχει νόημα η διάκριση ανάμεσα στους «αγανακτισμένους» και τους «ακροδεξιούς τραμπούκους». Και ασφαλώς δεν είναι πρέπον να μιλάτε εσείς για «πολιτικές δυνάμεις που επιτρέπουν σε ακροδεξιά περιθωριακά στοιχεία να κρύβονται πίσω από ένα δήθεν αίσθημα πατριωτισμού». Γιατί εσείς χαϊδέψατε και αποθρασύνατε τους αγανακτισμένους.Εσείς προσθέτατε ένα «αλλά» στις καταδίκες σας κάθε φορά που πολιτικοί σας αντίπαλοι δέχονταν επίθεση. Και φυσικάεσείςσυνεργάζεστε με την πολιτική δύναμη που κατεξοχήν φιλοξενεί ακροδεξιά περιθωριακά στοιχεία.

Οχι, κύριε τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ. Δεν μπορείτε να ξεκινάτε την ανακοίνωσή σας για την επίθεση πληροφορώντας μας ότι σας χωρίζουν πολλά από τον Μπουτάρη στα θέματα της Τουρκίας και των Σκοπίων. Είστε εκτός θέματος. Οχι τόσο, βέβαια, όσο ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων του κόμματός σας, που είπε ότι ο δήμαρχος χρειάζεται «πολιτικό ξύλο» (!) και χαρακτήρισε την επίθεση «θείο δώρο στη (sic) παραπαίουσα δημαρχία του».

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να θεωρούμε ότι η βία στην Ελλάδα είναι ένα «ακροδεξιό» πρόβλημα. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη από το να χωρίζουμε τη βία σε αριστερή και δεξιά, καλή και κακή, δικαιολογημένη και καταδικαστέα. Η βία έχει διαβαθμίσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλο να σπας μια τζαμαρία κι άλλο να βάζεις φωτιά σε ένα τρόλεϊ. Αλλο να βρίζεις κάποιον κι άλλο να επιχειρείς να τον λιντσάρεις. Υπάρχει όμως σχέση ανάμεσά τους. Το ένα οδηγεί στο άλλο. Οταν δικαιολογείς το ένα, όπως έφτασε να κάνει ακόμη και ο Πρόεδρος της Βουλής, νομιμοποιείς στην πραγματικότητα το άλλο.

Η γνωστή θεωρία του «αβγού του φιδιού» δεν είναι πλέον επαρκής. Το πρόβλημα δεν είναι κάποιο φίδι που κυκλοφορεί ανάμεσά μας και πρέπει να το απομονώσουμε από την υγιή πλειοψηφία, είναι αυτή ακριβώς η πλειοψηφία που έχει αποδεχθεί ορισμένα πράγματα, τα έχει αφομοιώσει, τα θεωρεί μέρος της καθημερινότητας. Και ξαφνικά βρίσκεται μπροστά σε μια ακραία εκδοχή τους και λέει, α πα πα, όχι και τον δήμαρχο, όχι και τόσο άγρια, όχι και μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Ακροδεξιοί προβοκάτορες θα είναι, δεν μπορεί.

Εστω ότι είναι έτσι. Η Αστυνομία πού ήταν; Οι οργανωτές πού ήταν; Και το κυριότερο: το πλήθος στο οποίο «παρεισέφρησαν» αυτοί οι τραμπούκοι γιατί δεν τους σταμάτησε; Τρεις άνθρωποι τον προστάτευσαν, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τα βίντεο είναι ανατριχιαστικά.

Ενας άνθρωπος προπηλακίζεται επειδή άνοιξε την πόλη του στον κόσμο. Αύριο θα κακοποιηθεί κάποιος άλλος επειδή δεν θα είναι αρεστή η άποψή του για το Μακεδονικό. Μόνο η εφαρμογή του νόμου μπορεί να σταματήσει τον εκφασισμό όλων των χρωμάτων. Και η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Η Θεσσαλονίκη θα φωνάξει σήμερα «Ώς εδώ!».