Ηταν δίκαιο, γίνεται πράξη. Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει και εσείς, όπως και εγώ, διαφόρους συριζαίους να εκφράζουν σκεπτικισμό διότι χωλαίνει η δημόσια διοίκηση και το τέρας της γραφειοκρατίας βάζει εμπόδια στη μάχη της κυβέρνησης κατά του «σάπιου παλιού πολιτικού συστήματος». Οτι εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, η κυβέρνηση αδυνατεί να αλλάξει τη χώρα, όπως έχει κατ’ επανάληψιν δεσμευθεί.

Ομως –εδώ είναι το υπέροχο νέο, το οποίο επιθυμώ να μοιραστώ με άλλους δημοκράτες αντιφασίστες, αριστερούς όπως εγώ –η αντεπίθεση ξεκίνησε. Οι δυνάμεις της Αριστεράς και της προόδου αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος. Καταλαμβάνουν μικρά αναχώματα της γραφειοκρατίας και προχωρούν. Δεν αναφέρομαι φυσικά στις «μαϊμουδιές» που κάνουν διάφοροι υπουργοί προκειμένου να εγκαταστήσουν δικούς τους ειδικούς γραμματείς στα υπουργεία όπου προΐστανται, ώστε αν αλλάξει η κυβέρνηση, η επόμενη να έχει δεμένα τα χέρια, όχι!

(Η υπόθεση αυτή με τους μόνιμους ειδικούς γραμματείς είναι άλλη μια απόδειξη για το πώς μια καλή πρωτοβουλία, η οποία λογικά θα εκσυγχρόνιζε το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη βουλιμία τους να κατακτήσουν την εξουσία, την έκαναν σαν τα μούτρα τους…)

Ο Τσε Γκεβάρα τώρα και στα ΚΕΠ

Δεν ομιλώ λοιπόν για την απολύτως ξεδιάντροπη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους ειδικούς γραμματείς των υπουργείων, όχι. Αναφέρομαι στην περίπτωση του ΚΕΠ Ανω Γλυφάδας που έως προχθές λειτουργούσε σε επί της οδού Γούναρη κατάστημα (αλλά από Δευτέρα σε άλλο κτίριο στην οδό Απ. Παύλου) το οποίο, προβλέπω, ότι μετά το σημερινό μου δημοσίευμα θα γίνει η καταφυγή κάθε κατατρεγμένου από τη γραφειοκρατία και τη δημόσια διοίκηση αριστερού δημοκράτη αντιφασίστα. Λαϊκό προσκύνημα.

Το ΚΕΠ αυτό, παρότι ανήκει σε έναν δήμο τού οποίου προΐσταται δεξιός δήμαρχος, ο Γιώργος Παπανικολάου, είναι ένα δικό μας, κατά δικό μας, ΚΕΠ. Εκτίμηση την οποία μπορούσε να αποκομίσει ο καθένας που εισερχόταν σε αυτό με την πρώτη ματιά. Δεν ήταν μόνο ο διευθυντής του, που εμφανισιακά και ενδυματολογικά είναι πολύ κοντά στα δικά μας, αριστερά, πρότυπα αισθητικής. Ηταν και η τεράστια αφίσα του παντοτινού φωτεινού ηγέτη της παγκόσμιας επανάστασης Τσε (Γκεβάρα), που την είχε αναρτημένη εκεί όπου θεούσοι και θεούσες συνάδελφοί του προϊστάμενοι και διευθυντές του Δημοσίου αναρτούν συνήθως μια εικόνα του Εσταυρωμένου ή της Παρθένου Βρεφοκρατούσης!..

Ο άνθρωπός μας, περήφανα, τιμημένα και αγωνιστικά, είχε πάνω από το κεφάλι του τον Τσε. Να τον εμπνέει, να τον καθοδηγεί, να του δείχνει τον δρόμο προς τα εμπρός, την ώρα που επικύρωνε υπογραφές και βεβαίωνε το γνήσιό τους. Hasta la victoria siempre, σύντροφε, και ελπίζω να δω το πορτρέτο στην ίδια θέση, όταν με το καλό επισκεφθώ και πάλι το ΚΕΠ στο καινούργιο του κτίριο.

(Στην εύανδρο Ηπειρο ομιλείται μόνο η Αγγλική και δη με οξφορδιανή προφορά. Με τα ισπανικά δεν έχουμε πολλά πολλά. Αλλά αν αναδιφήσει κανείς στο Διαδίκτυο, θα εντοπίσει την ελεύθερη μετάφραση αυτού του Hasta la victoria siempre, το οποίο σημαίνει «μέχρι την τελική νίκη» και, ναι, το είχε πει ο ηγέτης μας Τσε!)

Δίωξη κατά Λοβέρδου

Ολο και πιο χαμηλά πέφτει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τον πάτο του βαρελιού ξύνει, από πλευράς θεσμών και λειτουργίας τους, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη. Δεν είναι μόνο οι διώξεις δέκα πολιτικών της αντιπάλων μέσω του σκανδάλου της Novartis. Το πράγμα, όπως αποκαλύφθηκε χθες στην Επιτροπή Ασυλιών της Βουλής, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς πού, και κυρίως πώς, θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος. Φυλακίσεις στελεχών της αντιπολίτευσης είναι το επόμενο βήμα;

Αναφέρομαι στην πρωτοφανή δίωξη που ασκήθηκε κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για τα έγγραφα της υπόθεσης «βλήματα της Σαουδικής Αραβίας» έπειτα από έγκληση, προσέξτε παρακαλώ, όχι του Καμμένου υπουργού Αμυνας, αλλά του Κοτζιά υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος όταν το είχε προαναγγείλει στη Βουλή νομίζαμε ότι έκανε πλάκα ή ότι επρόκειτο για τις συνήθεις απειλές υπουργού προς την αντιπολίτευση. Οχι λοιπόν. Είναι αλήθεια, και αυτό που μένει τώρα προς διευκρίνιση είναι αν ο Λοβέρδος θα οδηγηθεί σε δίκη για μια υπόθεση η οποία ερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη (και θα διερευνηθεί έτι περαιτέρω στο μέλλον…) σχετικά με το αν υπάρχουν ζητήματα που άπτονται των νόμων και εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Με δυο λόγια, θα δικαστεί για κατασκοπεία ή κάτι παρόμοιο ο Λοβέρδος, αλλά για την ουσία της υπόθεσης που αφορά την πώληση των 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Τι έγινε, ας πούμε, με τον μεσάζοντα Παπαδόπουλο και τα σούρτα φέρτα του στο υπουργείο Αμυνας, και το πώς χάθηκε η δουλειά και ζημιώθηκε το Δημόσιο 66 εκατ.

Ελληνική Δικαιοσύνη εν έτει σωτηρίω 2018, Μαΐου 17…

Μια «στημένη» ψηφοφορία

Αναφέρθηκα προηγουμένως «ξώφαλτσα» στη Novartis ως κορυφαίο δείγμα επιχείρησης κατασυκοφάντησης της κυβέρνησης κατά της αντιπολίτευσης, και θέλω να αναφέρω ότι εξ όσων συγκέντρωσα εδώ κι εκεί, προκύπτει ότι αύριο στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πορίσματος της υπόθεσης «θα πέσουν κορμιά». Θα γίνει το «έλα να δεις».

Η αντιπολίτευση, και ειδικότερα τα δύο μεγαλύτερα κόμματά της, δεν θα μετάσχουν στη «στημένη» εκ των πραγμάτων ψηφοφορία («στημένη» για να μαντρωθούν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μη και ξεφύγει κανείς και ψηφίσει κατά της παραπομπής κάποιου ή κάποιων εκ των κατηγορηθέντων για συμμετοχή στο σκάνδαλο).

Ευκαιρίας δοθείσης, να εξάρω τη στάση της προέδρου Φώφης, η οποία επικοινώνησε με τους εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενους στη λίστα των κατηγορηθέντων (και με τον πρόεδρο Βαγγέλη Βενιζέλο!) και τους παρακάλεσε να της πουν τι στάση θέλουν να κρατήσει το κόμμα. Να αποχωρήσει αμέσως με την έναρξη της συνεδρίασης καταγγέλλοντας τη διαδικασία ή να μιλήσουν πρώτα οι κατηγορηθέντες και εν συνεχεία να αποχωρήσει η ΔΗΣΥ. «Ο,τι μου πείτε θα κάνουμε» φέρεται ότι είπε η πρόεδρος Φώφη στα στελέχη, και εξ όσων αντελήφθην, η απόφαση είναι να μιλήσουν και να καταγγείλουν τη σκευωρία τα στελέχη, και η ΔΗΣΥ να αποχωρήσει προ της ψηφοφορίας.

Διαφώνησε με τον εαυτό του

Ωπα! Αντέδρασε ο υπουργός ΨΗΤΠΕ ή ΨΗΠΤΕ, ο υπουργός του τίποτα όπως πολλές φορές κατά το παρελθόν έχω εξηγήσει, Παππάς στην επιβολή φόρου 2% στους υπολογιστές, τα κινητά, τα τάμπλετ, ακόμη και στα… στικάκια, τα USB, όπου οι πιτσιρικάδες, αλλά όχι μόνο αυτοί, αποθηκεύουν αρχεία, μουσική, παιχνίδια. Σε πιο εξειδικευμένες δε ηλεκτρονικές συσκευές (όπως εξωτερικοί δίσκοι, μηχανές εγγραφής εικόνας και ήχου κ.ά.) ο φόρος φτάνει το 6%, διότι ο κυρ Τσακαλώτος έχει προϋπολογίσει να εισπράξει 65 εκατ. –προφανώς για να χρηματοδοτηθούν και τίποτε προεκλογικού χαρακτήρα προσλήψεις, από αυτές που κάνει μαζικά το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια ο υπουργός μας αντέδρασε με λίγη καθυστέρηση. Πρώτα ψήφισε την τροπολογία της Κονιόρδου και μετά… διαφώνησε! Δεν το κάνω θέμα, αλλά προτιμώ να χαιρετίσω την αντίδραση του υπουργού Παππά, αν και μου μοιάζει λιγάκι με κόλπο στη λογική του καλού και του κακού μπάτσου.

Κακός ο Τσακαλώτος που επιδιώκει να μας χώσει έναν ακόμη άδικο, και άθλιο, φόρο, αλλά να μωρέ, υπάρχουν και υπουργοί, όπως ο Παππάς, που μας σκέφτονται και ειδικά τους νέους, οι οποίοι θα πληγούν περισσότερο από τον καθένα από την επιβολή του εντελώς… πρωτότυπου αυτού χαρατσιού!

Οποιος νομίζει ότι οι τύποι αυτοί «παίζονται», θα του απαντήσω ξερά ότι «όχι, δεν παίζονται»! Καθόλου δε…

Πρόσκληση στην «Παραφροσύνη»

Εκδήλωση ωραία γίνεται απόψε στο Public της Πλατείας Συντάγματος για το βιβλίο-οδοιπορικό στα σκοτεινά κομματικά λαγούμια, του Θανάση Χειμωνά. Το βιβλίο έχει τον τίτλο «Παραφροσύνη» και ο Θανάσης περιγράφει με αλληγορικό τρόπο το τι έζησε στα τέσσερα-πέντε χρόνια της ενασχόλησής του με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Επτά το απόγευμα ξεκινάει η εκδήλωση, η οποία θα είναι μια χαλαρή συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα, τον πρόεδρο Βαγγέλη (Βενιζέλο) και εμού προσωπικώς! Προφανώς είστε καλεσμένοι όλοι…