Είναι όπως τα χρόνια τα παλιά. Η μία υπερδύναμη υποστηρίζει τον έναν σφαγέα, που βομβαρδίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με χημικά όπλα αμάχους για να ανακαταλαμβάνει εδάφη και να ανακτήσει σταδιακά τον έλεγχο της χώρας του. Η άλλη υπερδύναμη υποστηρίζει τον άλλο σφαγέα, που δίνει εντολή στους στρατιώτες του να πυροβολούν εν ψυχρώ αμάχους οι οποίοι διαδηλώνουν για λόγους θρησκευτικούς, κοινωνικούς, πρωτίστως όμως οικονομικούς. Και η Ευρώπη προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή.

Ασαντ και Νετανιάχου είναι οι δήμιοι της εποχής μας. Ανήκουν σε αντίθετα στρατόπεδα, αλλά ο ένας αντιγράφει τις μεθόδους του άλλου. Και οι δύο έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος τούς έχει ανάγκη επειδή εγγυώνται τη «σταθερότητα». Και οι δύο πιστεύουν ακράδαντα ότι δεν θα τιμωρηθούν ποτέ για τις πράξεις τους. Εχουν όμως και ορισμένες διαφορές. Ο ένας βομβαρδίζει τους υπηκόους του, ο άλλος τους γείτονες. Ο πρώτος αρνείται τα εγκλήματά του, αποδίδοντάς τα σε fake news (και κάποιοι ανάμεσά μας τον πιστεύουν!). Ο δεύτερος υπερηφανεύεται γι’ αυτά.

Σε μια συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο διάσημος ισραηλινός συγγραφέας Ετγκαρ Κέρετ χαρακτηρίζει σουρεαλιστική την προχθεσινή ημέρα, όπου στην Ιερουσαλήμ ο αμερικανός πρεσβευτής δήλωνε ότι ξεκινά επιτέλους η πραγματική ειρηνευτική διαδικασία, ενώ την ίδια ώρα στη Γάζα δολοφονούνταν εν ψυχρώ από τον ισραηλινό στρατό δεκάδες Παλαιστίνιοι. «Ζούμε σε ένα βάραθρο, αποκομμένοι από την πραγματικότητα», λέει ο Κέρετ. Και διηγείται πως όταν πήγε πρόσφατα στην Ιερουσαλήμ για την παρουσίαση του καινούργιου του βιβλίου, άκουσε σε μια πιάτσα ταξί δύο οδηγούς να συνομιλούν. Ο ένας έλεγε στον άλλον πως αν με αφορμή τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην ιερή πόλη ξεσπάσει πόλεμος, θα πλακώσουν χιλιάδες ξένοι δημοσιογράφοι και θα αυξηθούν οι δουλειές. «Ο κόσμος έχει χάσει το κέντρο» τονίζει ο ισραηλινός συγγραφέας, «οι άνθρωποι ασπάζονται μια ιδεολογία ή μια θρησκευτική πίστη και είναι έτοιμοι στο όνομά της να τσαλαπατήσουν τους υπόλοιπους».

Σουρεαλιστική είναι η ατμόσφαιρα και του βιβλίου του, που τιτλοφορείται «Βλάβη στο βάραθρο του γαλαξία». Σε μια από τις ιστορίες, ο Ντόναλντ Τραμπ διανύει την τρίτη του θητεία –άρα έχει μετατρέψει την προεδρία σε δικτατορία –και αναζητεί νέους για να τους στείλει στους πολέμους που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον πλανήτη. Ιδιαίτερες προσπάθειες στρατολόγησης κάνει μεταξύ των παικτών του Pokemon Go, στους οποίους υπόσχεται ότι στην πρώτη γραμμή του μετώπου θα πιάσουν τα πιο πολύτιμα πλάσματα…

Να πού στηρίζονται οι «δημοκρατορίες» της εποχής μας: στην κόπωση, στην αδιαφορία, στην άγνοια. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ο Νετανιάχου ήταν ένας διεφθαρμένος ακροδεξιός. Σήμερα είναι ένας λαοφιλής πολιτικός που έχει τη δύναμη να επηρεάζει αποφασιστικά τον πλανητάρχη. Κέρδισε το στοίχημά του, όπως το κέρδισε κι ο Ασαντ. Το ύψος του βαράθρου μόνο αλλάζει.