Διαβάζεις τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου μετά το τέλος του τελικού και νιώθεις μια σχετική έκπληξη. «Κερδίσαμε το στοίχημα, ήταν ένας τελικός με κάποια προβλήματα, πριν από τον αγώνα, αλλά κατά τα άλλα αντάξιος του θεσμού» δήλωσε. Εκπλήσσεσαι φυσικά γιατί ποτέ δεν περίμενες ότι ο άνθρωπος έχει τόσο πολύ χιούμορ! Από την άλλη δεν σου κάνει την παραμικρή εντύπωση ότι είδε μόνο προβλήματα πριν από τον αγώνα, ενώ το ματς τελείωσε με επίθεση οπαδών της ΑΕΚ στα ΜΑΤ. Πιθανότατα στα τελευταία λεπτά από τη χαρά του και την ανακούφισή του γιατί ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο, ο Γραμμένος πρέπει να είχε λιποθυμήσει…

Αντάξιος

Επειδή ο άνθρωπος έζησε όλο αυτό το πανηγύρι βίας με τρομερή ένταση, ας του συγχωρήσουμε όλοι και τη διαπίστωση ότι ο τελικός αυτός υπήρξε «αντάξιος της μεγάλης ιστορίας των δύο σωματείων». Παρακαλώ τους ανθρώπους της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ να δείξουν κατανόηση: διαφορετικά η δήλωση είναι τουλάχιστον για μήνυση. Εκτός κι αν στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ εκτιμάνε ότι συμπλοκές με την Αστυνομία, ρίψεις φωτοβολίδων και καψίματα αυτοκινήτων συνιστούν μέρος της ιστορίας τους, οπότε ο πρόεδρος έχει δίκιο και μπράβο που το παρατήρησε.

Πρόταση

Εντύπωση μου προκάλεσε και η αναφορά του στον ερχομό του ξένου διαιτητή: την επιλογή του Μπορμπαλάν ο Γραμμένος την παρουσιάζει ως «αυτοδικαίωση». Μιλάμε για τον πρόεδρο της ίδιας Ομοσπονδίας, που, όταν τον Ιανουάριο ο Ολυμπιακός πρότεινε να ‘ρθούν ξένοι διαιτητές για τα ντέρμπι του β’ γύρου του πρωταθλήματος, έβγαλε ανακοίνωση εναντίον των Ερυθρολεύκων λέγοντας ότι η πρότασή τους αποτελεί προσβολή όχι μόνο για την ελληνική διαιτησία, αλλά για την ίδια τη χώρα! Αντί να πει ότι «μια χαρά τα πήγε ο Ισπανός και ως εκ τούτου θα έχουμε του χρόνου ξένους και στο πρωτάθλημα», ο πρόεδρος έδινε συγχαρητήρια στον εαυτό του, γιατί δέχτηκε την πρόταση του αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα, που αφού πληρώνεται με είκοσι χιλιάρικα τον μήνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έλληνες διαιτητές είναι άχρηστοι. Νομίζω ότι ύστερα από αυτή την επιτυχία πρέπει να του κάνουν αύξηση: μπορεί να μη βελτίωσε την ελληνική διαιτησία, αλλά την εξευτέλισε εντελώς!

Φιλιά

Για να πούμε και του στραβού το δίκιο πάντως, του Περέιρα ήταν απλά η ιδέα να ‘ρθεί ξένος διαιτητής (αν και ούτε για αυτό δεν ορκίζομαι…). Τον Μπορμπαλάν τον διάλεξαν και τον έφεραν ο Ισπανός Φερνάντεθ Μαρίν, που μπήκε στην ΚΕΔ τον προηγούμενο μήνα στη θέση του Μιχάλη Κουκουλάκη, και ο Εντουάρντο Ντερβίσι, μέλος της περίφημης Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA. O Mαρίν γνωρίζει προσωπικά τον Μπορμπαλάν και είναι αυτός που του έκανε τη σχετική κατήχηση: πρέπει να του είπε ότι θα έχει να κάνει με κακομαθημένους παίκτες και για αυτό ο Ισπανός απέβαλε τρεις στον τελικό. Ο Ντερβίσι, από την άλλη, αν και αλβανικής καταγωγής, δουλεύει χρόνια στην ισπανική Ομοσπονδία, ήταν δεξί χέρι τού κάποτε πανίσχυρου προέδρου της Ανχελ Μαρία Βιγιάρ και σήμερα, που αυτός έμπλεξε με τη Δικαιοσύνη, ανεξαρτητοποιήθηκε και βρήκε καταφύγιο στη FIFA. O Ντερβίσι είχε τόσο άγχος για τη διαιτησία του Μπορμπαλάν, που κατέβηκε στα αποδυτήρια μετά το τέλος του ματς και τον φίλησε! Κάποιοι παράγοντες της ΕΠΟ, παρόντες στη σκηνή, που δεν γνώριζαν τον Ντερβίσι, τα έχασαν. Είναι κι όλες αυτές οι συζητήσεις για τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετήσουν, που μοιραία οδηγούν το μυαλό όλων στο να σκέφτεται πονηρά.

Αμίλητο

Στο μεταξύ έχουν περάσει κάτι μέρες από την ανακοίνωση του ονόματος του Μπορμπαλάν και τον εξευτελισμό της ελληνικής διαιτησίας κι όμως όλοι είναι ακόμα στις θέσεις τους. Ο Σταύρος Τριτσώνης συνεχίζει να παριστάνει τον αρχιδιαιτητή, μολονότι έβγαλαν και με τη βούλα σκάρτους όλους τους διεθνείς, που ο ίδιος διάλεξε. Ο Κουκουλάκης παίζει τον υπεύθυνο για το VAR, μολονότι είναι απίθανο να το δούμε και του χρόνου. Η ΟΔΠΕ, η Ομοσπονδία Διαιτητών δηλαδή, δεν έχει βγάλει ούτε ανακοίνωση. Οι ίδιοι οι εν ενεργεία διαιτητές ήπιαν το αμίλητο νερό. Κι ο Τάσος Σιδηρόπουλος που θα πρεπε να πει κάτι, όχι μόνο βρέθηκε στον τελικό παριστάνοντας τον τέταρτο, αλλά το μόνο του παράπονο είναι ότι δεν πληρώθηκε σαν τέταρτος διαιτητής Τσάμπιονς Λιγκ, όπως οι Ισπανοί. Ας φροντίσουν να τον στείλουν να διευθύνει ένα ματς στο Κατάρ π.χ. για να ρεφάρει και να μην γκρινιάζει: του χρόνου θα τον ξαναχρειαστούν.

Ζημιές

Στο μεταξύ μου κάνει εντύπωση πως ακόμα δεν έχει βγάλει ανακοίνωση το ΟΑΚΑ για να μας ενημερώσει τι ζημιές έγιναν: σε άλλες περιπτώσεις η καταμέτρηση ήταν ταχύτατη.

Επίσης, παραδόξως δεν έχουμε ακόμα μάθει τι γράφουν οι αστυνομικές και λοιπές εκθέσεις: να τα πάνε τα επεισόδια για κουκούλωμα το βλέπω δύσκολο. Ακόμα κι αν η Αστυνομία δεν έκανε καλή δουλειά, δεν μπορεί διευθυντές και αθλητικοί εισαγγελείς να εξευτελιστούν βάζοντας το κεφάλι στην άμμο. Το ματς ήταν ένα κανονικό πανηγύρι βίας, τα παιδιά περάσανε όμορφα, αλλά κάποιος πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό.

Διάβολος

Ως γνωστόν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Διαβάζεις για παράδειγμα ότι κατά τη διάρκεια του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας έγιναν 14 συλλήψεις –ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, σε σχέση με ό,τι έγινε, αλλά δεν είναι και μικρός αν σκεφτείς ότι μιλάμε για αγώνα ποδοσφαίρου και όχι για διαδήλωση τον καιρό του αντιμνημονιακού αγώνα. Αλλά αν κάνεις το λάθος να διαβάσεις τους λόγους των συλλήψεων δεν μπορεί παρά ν’ αρχίσεις να γελάς. Από τα νεύρα σου.

Καταδίωξη

Ενας από τους δεκατέσσερις συλληφθέντες κατηγορείται για κατοχή κροτίδας, ενώ στο γήπεδο μπήκαν φωτοβολίδες που μπορούσαν να κάψουν άνθρωπο. Δύο κατηγορούνται για κλοπή του κυλικείου του σταδίου! Πέντε για κατοχή μικροποσοτήτων ναρκωτικών, που βρέθηκαν στους ελέγχους που έγιναν από αστυνομικούς –πρέπει να ήταν οι μόνοι που την πάτησαν, δεδομένου ότι έχω ένα πλήθος από καταγγελίες ποδοσφαιρόφιλων, που πήγαν στο γήπεδο και ορκίζονται ότι δεν τους έψαξε κανείς! Οι συλληφθέντες για επεισόδια είναι όλοι κι όλοι έξι! Πρόκειται για άτομα που συνελήφθησαν στο τέλος του αγώνα όταν οπαδοί της ΑΕΚ βγήκαν από τις θύρες 3 και 7 του ΟΑΚΑ και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις, με φωτοβολίδες, σπασμένες καρέκλες και ό,τι άλλο βρήκαν. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών, τους διέλυσαν και στη συνέχεια τους καταδίωξαν. Κατά τη διάρκεια αυτής της καταδίωξης συνέλαβαν κι αυτούς τους έξι. Για όλα όσα έγιναν πριν από την έναρξη του ματς δεν υπήρχε ούτε μία σύλληψη από τον φόβο μη θυμώσουν τα παιδιά! Αντε και του χρόνου…