Σε όλες τις συζητήσεις που γίνονταν μετά την περίφημη διακοπή του ματς της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ, αλλά και μετά τις συνακόλουθες δικαστικές αποφάσεις, όποιος ήθελε να δικαιολογήσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Ενωσης στα χαρτιά ισχυριζόταν ότι η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ ήταν κάπως καλύτερη από τον ΠΑΟΚ σε όλη την προηγούμενη σεζόν. Στην πραγματικότητα η εντύπωση αυτή χτίστηκε σχεδόν αποκλειστικά από την απόδοση της ΑΕΚ στα ματς με τον Ολυμπιακό (τον οποίο απέκλεισε και στο Κύπελλο…), και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ομως το ότι η ΑΕΚ ήταν καλύτερη από τον ΠΑΟΚ και ότι έκανε κάποιου τύπου σπουδαία ματς στο πρωτάθλημα δεν προκύπτει από πουθενά. Η ΑΕΚ μέχρι το περίφημο ματς της Τούμπας, που διακόπηκε, δεν είχε κερδίσει ποτέ τρία ματς στη σειρά.

Ξέρει

Η ήττα της ΑΕΚ στον τελικό με τον ΠΑΟΚ ήταν προβλέψιμη. Ο ΠΑΟΚ, χωρίς ευρωπαϊκά ματς και με σαφώς περισσότερες λύσεις, ήταν φέτος ποιοτικότερος και καλύτερος: έχασε το πρωτάθλημα μόνος του, αλλά δεν ήταν δυνατόν να χάσει και το Κύπελλο. Η διαφορά του από την ΑΕΚ στον τελικό ήταν τεράστια. Η μόνη ελπίδα της ΑΕΚ ήταν να μπουκάρει πάλι κάποιος Σαββίδης και να διακοπεί το ματς, αλλά ο μεν Ιβάν ήταν εκτός γηπέδου και τον είδαμε μόνο όταν χαιρέτησε τους παίκτες του ΠΑΟΚ πριν αυτοί μπουν στο ΟΑΚΑ, ο δε Γιώργος ήταν στη Θύρα 23 μαζί με οπαδούς του ΠΑΟΚ. Από την ΑΕΚ, μάλιστα, έλειπε ένας από τους καλύτερους παίκτες της: ο Αλέκος Φλαμπουράρης που δεν πήγε καν στο γήπεδο. Να είμαστε δίκαιοι: όπως η παρουσία του Φλαμπουράρη δίπλα στη διοικητική ηγεσία της ΑΕΚ στο ματς με τον Λεβαδειακό ήταν οιωνός νίκης στα δικαστήρια, έτσι και η απουσία του ήταν σημάδι ήττας. Ξέρει μπάλα ο κυρ Αλέκος!

Νικητής

Στους μεγάλους νικητές του αγώνα συγκαταλέγεται και ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Προετοίμασε σωστά την ομάδα και με την παρουσία του Μπίσεσβαρ στην αρχική ενδεκάδα έπεισε τους παίκτες του ότι δεν έχουν να φοβηθούν και πολλά. Εκανε εξαιρετική διαχείριση του ματς παίζοντας και με τρία στόπερ στο τέλος για να κρατήσει το προβάδισμα όταν η ομάδα του προηγήθηκε και δεν δίστασε να κάνει αλλαγή ακόμα και τον Βιεϊρίνια, που δεν θέλει να βγαίνει από το γήπεδο, αλλά χθες κατάλαβε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Ατζέντα

Κυρίως, όμως, ο Ρουμάνος έμπλεξε την ΑΕΚ επιβάλλοντας μέρες τώρα την ατζέντα του. Μιλώντας διαρκώς «για άδικη έκβαση του πρωταθλήματος», πέτυχε δυο πράγματα: το ένα, να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης του αγώνα –γεγονός που έφερε τους ξένους διαιτητές. Το δεύτερο, να οδηγήσει τον Χιμένεθ στην επιλογή να παίξει επιθετικότερα από ό,τι συνηθίζει για να αποδείξει ότι δίκαια κέρδισε τον τίτλο.

Διαιτητές

Οι ισπανοί διαιτητές ήταν καταπληκτικοί: ο Μπορμπαλάν έδειξε στους έλληνες διεθνείς διαιτητές πώς παίζονται τα ντέρμπι. Εδωσε πέναλτι εις βάρος της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, πράγμα σπάνιο να το δει κανείς τα δυο τελευταία χρόνια. Απέβαλε τον Βράνιες, γεγονός που επίσης προκάλεσε έκπληξη, αφού ο Βόσνιος όλο τον χρόνο κάνει τον νταή στους διαιτητές ατιμώρητος. Εδωσε επίσης δυο κόκκινες σε παίκτες του ΠΑΟΚ και έβγαλε κάρτα στον Μάτος στο πρώτο του μαρκάρισμα: κι αυτά φέτος σε ματς του ΠΑΟΚ δεν τα έχει κάνει κανείς. Ομως όταν είσαι ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και κατεβαίνεις στο γήπεδο με τη βεβαιότητα ότι ο Κομίνης με τους δισταγμούς και τη θεατρική του συμπεριφορά στην Τούμπα σου στέρησε ένα πρωτάθλημα, όταν μαθαίνεις ότι Κομίνηδες δεν θα βρεις, αν μη τι άλλο, έχεις καθαρό το κεφάλι σου από κάθε προκατάληψη. Μόνο η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό των ελλήνων διαιτητών: για τη χαμένη τιμή της ελληνικής διαιτησίας δεν έκλαψε κανείς άλλος –όχι τυχαία.

Ζημιά

Τη μεγαλύτερη ζημιά, ωστόσο, ο Λουτσέσκου την έκανε με τη συμπεριφορά του στο μυαλό του καλού Χιμένεθ. Γνωρίζοντας ότι έχει στα χέρια του μια ομάδα με λίγη ποιότητα και χωρίς πολλές λύσεις, ο Ισπανός έφτιαξε φέτος μια ΑΕΚ μαχητική, καλή στην άμυνα, ικανή να καταστρέφει το παιχνίδι αντιπάλων ποιοτικότερων, που είχαν τη διάθεση να πάρουν την πρωτοβουλία. Ακολουθώντας αυτό το πλάνο (και μάλιστα χαρίζοντας πολλές φορές το πρώτο ημίχρονο στον αντίπαλο περιμένοντας αυτός να κουραστεί…) η ΑΕΚ πήρε μια σειρά από ισοπαλίες στην Ευρώπη και τα κατάφερε και καλά στα ντέρμπι, όπου δεν είχε φέτος ούτε μια φάση στην οποία να γκρινιάζει γιατί ένας διεθνής διαιτητής έκανε ένα ανθρώπινο λάθος. Ο πονηρός Λουτσέσκου, μιλώντας διαρκώς για τίτλο που κερδήθηκε στα χαρτιά, υποχρέωσε τον Χιμένεθ να παρουσιάσει μια ομάδα επιθετικότερη για να του κλείσει το στόμα: ας μην ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ αγωνιζόταν και εντός έδρας. Ο Ισπανός διάλεξε τον Μάνταλο στην αρχική ενδεκάδα, μολονότι αυτός ήταν εντελώς ανέτοιμος, έπαιξε με τον Χουλτ που είναι επιθετικό μπακ, δεν έπαιξε με τρία στόπερ για να περιορίσει τον αντίπαλο, όπως στα πιο πολλά μεγάλα ματς. Και κάπως έτσι έπεσε στην παγίδα του πονηρού Ρουμάνου που γνωρίζει πως όταν ένα ματς «ανοίγει» (δηλαδή έχει πολλές φάσεις), η ομάδα που περισσότερο δημιουργεί έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει.

Πάθημα

Μιλώντας για ποδόσφαιρο, το πάθημα του Χιμένεθ ήταν ό,τι πιο ενδιαφέρον στον τελικό του Σαββάτου –όλα τα υπόλοιπα δυστυχώς ήταν μια σκέτη θλίψη. Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί δεν έφταναν για να μη γίνουν επεισόδια –οι χούλιγκαν των δυο, που είχαν μάλιστα και ονομαστικά εισιτήριο, έκαναν ζημιές στο ΟΑΚΑ, έκαψαν αυτοκίνητα, συγκρούστηκαν με την Αστυνομία, πέταξαν φωτοβολίδες: είμαι περίεργος τι θα γράψουν οι διευθυντές της Αστυνομίας στις εκθέσεις τους –από τους παρατηρητές της ΕΠΟ δεν περιμένω τίποτα -, αν σκεφτούν ότι μπορεί να δυσαρεστήσουν την ΑΕΚ ή τον ΠΑΟΚ μπορεί και να λιποθυμήσουν. Να δούμε επίσης τι θα πράξει ο αθλητικός εισαγγελέας Σιμιτζόγλου: σοβαρός άνθρωπος είναι, αποκλείεται να μην είδε τα βίντεο με τις συμπλοκές στο Διαδίκτυο, να μη διάβασε ότι έγιναν συλλήψεις, να μην αντιλήφθηκε ότι έπεσαν φωτοβολίδες ευθείας βολής και έβρεχε δακρυγόνα, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του ματς.

Κρίμα

Κρίμα που δεν πήγε ο ευαίσθητος σε θέματα βίας υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης για να βγάλει στο τέλος έναν λόγο και να συγχαρεί την ομοσπονδία για την πρόοδο, όπως συνηθίζει. Εμεινε, λέει, στο γραφείο του κι έστειλε τον γενικό γραμματέα Ιούλιο Συναδινό που όπως και πέρυσι στον Βόλο εκπροσώπησε την κυβέρνηση. Ξαναείδε βέβαια την αγαπημένη του ΑΕΚ να χάνει, αυτή τη φορά στην έδρα της. Βρε μπας και ο γκαντέμης είναι αυτός;