Μόνο τα ονόματα θα αλλάξουν, όλα τα άλλα θα μείνουν τα ίδια. Η επιστολή της ανεξαρτητοποίησης θα λέει μεταξύ άλλων τα εξής: «Αγαπητέ Κυριάκο. Ασφυκτιώ πλέον, και το λέω με κάθε ειλικρίνεια, μέσα στη Νέα Δημοκρατία, σε έναν χώρο που ξεκίνησε πραγματικά (επί της ηγεσίας σου) με προοπτική και ελπίδα, με ταλαντούχους ανθρώπους με ιδέες και ικανότητες, και κατέληξε σεδραματική συρρίκνωση της επιρροής του».

Και η επιστολή της μεγάλης επιστροφής, λίγους μήνες μετά, θα ξεκινάει έτσι: «(Ξανα)ενώνω από σήμερα τις δυνάμεις μου με Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Ενός πολιτικού που έχει αποδείξει ότι πιστεύει στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και είναι έτοιμος να τις υλοποιήσει. Ενός πολιτικού που θέλει και μπορεί να υπερβεί επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές που ανήκουν στο παρελθόν και έχουν βλάψει την πατρίδα μας».

Ετσι θα αποκατασταθούν τα πράγματα. Γιατί, στην πραγματικότητα, η Κατερίνα Μάρκου δεν έφυγε ποτέ ψυχικά από Το Ποτάμι. Δανεική πήγε στη Νέα Δημοκρατία. Με υποσχετική. Τζάμπα θύμωσε τότε ο Σταύρος και είπε εκείνα τα βαρύγδουπα περί αμοραλισμού και διαφθοράς. Τον αρραβώνα ανάμεσα στην Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά πήγε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης να κανονίσει. Οι Νεοδημοκράτες εννοούν όμως αρραβώνα μόνο μεταξύ προσώπων, ενώ εκείνη τον επεκτείνει και στις πολιτικές επιλογές.

Εξού η έκρηξη προχθές το βράδυ, όταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την επιτίμησε επειδή υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την αναδοχή ενώ είχε εισηγηθεί την καταψήφισή του. «Με πήρατε από Το Ποτάμι για να καταψηφίζω τέτοια νομοσχέδια;» διερωτήθηκε εκείνη. Διότι κατά βάθος η Μάρκου έχει προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες. Οντας λοιπόν σε ένα συντηρητικό κόμμα, ξύπνησαν κάποια στιγμή τα προοδευτικά της ένστικτα. Και η στιγμή αυτή ήταν ανάμεσα στην (αρνητική) εισήγηση και τη (θετική) ψήφο.

Το ακριβώς αντίστροφο είχε συμβεί με το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. Τότε η βουλευτής ήταν ακόμη σε ένα προοδευτικό κόμμα και είχαν ξυπνήσει τα συντηρητικά της ένστικτα. Εκδήλωσε λοιπόν πρώτα τη διαφωνία της στα όργανα και στη συνέχεια… πήγε στη Βουλή.

Μπερδευτήκατε; Εχει κι άλλο. Διότι αφού ανεξαρτητοποιήθηκε από Το Ποτάμι στο οποίο πήγε από τη ΔΗΜΑΡ, και προτού ενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία, η Κατερίνα Μάρκου πέρασε από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και βροντοφώναξε ΟΧΙ στο όνομα Μακεδονία. Εναν μήνα μετά συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διευκρινίζοντας –για όσους δεν το είχαν καταλάβει –ότι εξακολουθεί να υπηρετεί με συνέπεια τις κεντρώες και φιλευρωπαϊκές ιδέες της.

Υπάρχει πάντα και ένα άλλο σενάριο. Να επιστρέψει η Μάρκου στο Ποτάμι επειδή δημιουργήθηκε επιτέλους η μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη. Στην περίπτωση αυτή, καλύτερα να βιαστεί. Στο κίνημα σηκώθηκε φουρτούνα. Κανένα πρόβλημα όμως, αν βρει τα σκούρα μπορεί πάντα να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία.