Το γεγονός ότι τρεις μέρες πριν από τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας στην ΚΕΔ συζητάνε σοβαρά να φέρουν για τον τελικό ξένους διαιτητές δείχνει την κατάντια της ελληνικής διαιτησίας. Οι ξένοι αρχιδιαιτητές που βρίσκονται στην ΕΠΟ, δηλαδή ο Ισπανός Μαρίν και ο Πορτογάλος Περέιρα, αφήνοντας να γίνει γνωστή αυτή η σκέψη τους, είναι σαν να παραδέχονται ότι οι έλληνες διεθνείς διαιτητές δεν είναι η καλύτερη λύση για τον τελικό: η παρουσία τους προβληματίζει, για αυτό άλλωστε και κυκλοφορούν τέτοια σενάρια. Αν θέλουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που παίρνουν (και που είναι περισσότερα από αυτά που παίρνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου…) πρέπει να μας πουν και γιατί υπάρχει αυτός ο προβληματισμός. Είναι ανίκανοι οι διαιτητές μας; Είναι ακατάλληλοι για δύσκολα ματς; Επηρεάζονται; Και πώς; Το χρωστάνε και στους ίδιους τους διαιτητές, που από τη στιγμή που μια τέτοια συζήτηση αρχίζει, γίνονται ρεζίλι.

Σφαγή

Εκτός αν όλα αυτά κυκλοφορούν για να δικαιολογηθεί η «σφαγή των διεθνών διαιτητών» που ετοιμάζεται το επόμενο καλοκαίρι. Διότι αν αφήνεις να εννοηθεί ότι οι τωρινοί διεθνείς δεν κάνουν ούτε για να παίξουν στον τελικό, το επόμενο βήμα είναι να τους καρατομήσεις και να βάλεις άλλους στη θέση τους. Αν φύγουν, θα κλάψει μόνο όποιος τους αγαπάει: ξέρω μόνο έναν. Ωστόσο έχει πλάκα η μεθόδευση όπως σχεδιάζεται. Κατά τα άλλα για τον Κομίνη, τον Αρετόπουλο, τον Καλογερόπουλο και τον Μάνταλο ισχύει μόνο το γνωστό «ας πρόσεχαν»…

ΣΕΠΕ

Χθες ο Σίλβιο Προτό, ο βασικός φέτος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, είπε ότι «αν υπήρχε φέτος το VAR στην Ελλάδα, η ομάδα μου θα κέρδιζε το πρωτάθλημα με δέκα βαθμούς διαφορά». Πιθανότατα ο Προτό έχει στο μυαλό του το VAR που βλέπουμε στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: αυτό που θα φτιάξει ο Μιχάλης Κουκουλάκης, αν ποτέ το φτιάξει, δεν θα επιτρέπει τέτοια πράγματα. Από την άλλη, λέγεται ήδη στην ΕΠΟ ότι και το επόμενο πρωτάθλημα θα αρχίσει χωρίς το VAR κι αυτό θα είναι έτοιμο μετά τον Νοέμβριο: όποιοι αυτά τα διακινούν ή κατά βάθος συμφωνούν με τον Προτό (και σου λένε «άσ’ τα καλύτερα αυτά, θα μπλέξουμε») ή θέλουν να εκθέσουν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που μίλησε κι αυτός για το VAR και μάλιστα όχι σε πηγαδάκια της Βουλής, αλλά στο συνέδριο του ΣΕΠΕ –πρόκειται για τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας. Ο Πρωθυπουργός περιχαρής είπε ότι «η εφαρμογή του VAR θα υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων και θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Ολε όλε

Παραδόξως από κάτω δεν ακούστηκαν «όλε όλε, έρχεται η ανάπτυξη». Ισως οι σύνεδροι να γνώριζαν ότι «η εφαρμογή του VAR» (sic) πήρε αναβολή για τον επόμενο Νοέμβριο και να κατάλαβαν ότι οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού είχαν ξεχάσει να τον ενημερώσουν (και) για αυτό. Θα μου πεις είναι ποτέ δυνατόν οι σύνεδροι του ΣΕΠΕ να γνωρίζουν κάτι τέτοιο; Και θα σου απαντήσω κι εγώ με ερώτηση: είναι ποτέ δυνατόν να πάει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας σε ένα συνέδριο για την Πληροφορική και την Επικοινωνία και να αρχίσει να τους μιλάει για μπάλα; Δεν θέλω να αντιδικήσω. Απλά επισημαίνω ότι όλα γίνονται.

Μουσκρόν

Το θέμα είναι να μιλάς απλά και κατανοητά κι αυτό δεν είναι δεδομένο. Ο ταϊλανδός επιχειρηματίας Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ π.χ. όταν μιλά για τα σχέδιά του για τον Παναθηναϊκό που θέλει να αποκτήσει δεν είναι αρκετά σαφής, όμως προχθές, που μίλησε για τη Μουσκρόν, την οποία επίσης αγόρασε, μια εξήγηση για το τι επιδιώκει και ασχολήθηκε μαζί της την έδωσε στους βέλγους δημοσιογράφους. «Το βελγικό πρωτάθλημα είναι στις πρώτες θέσεις της κατάταξης στη βαθμολογία της UEFA και υπάρχει μεγάλη προοπτική για τους ποδοσφαιριστές» είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει μπει στη βελγική ομάδα για να τη χρησιμοποιήσει ως φυτώριο ποδοσφαιριστών –αυτό δικαιολογεί νομίζω και την παρουσία στο πλάι του τού Πίνι Ζάχαβι, που είναι γνωστός ατζέντης.

Ασία

«Δεν θα δώσω ακριβή στοιχεία ακόμα για το πώς θα διοικηθεί η ομάδα, αλλά θα επενδύσουμε στην πρώτη ομάδα και στις Ακαδημίες. Πρέπει να αναπτύξουμε την Futurospor (δηλαδή την Ακαδημία και τα προπονητικά κέντρα), να επενδύσουμε σε νεαρούς ποδοσφαιριστές από την περιοχή, αλλά και σε νεαρούς ξένους που μπορούμε να βρούμε» πρόσθεσε. Είπε ακόμα ότι «η Ασία είναι πολύ ισχυρή στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα», ότι «οι χορηγοί έρχονται από εκεί» και ότι αυτός και οι συνεργάτες του «είναι σε θέση να βρουν τα απαραίτητα χρήματα, έχοντας επαφές με την Ασία». «Ο σκοπός μας είναι να αυξήσουμε το μπάτζετ της ομάδας παράλληλα με τα έσοδα, κι αυτό θα συμβεί με καλύτερες και περισσότερες χορηγίες αλλά και αύξηση των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα» είπε. Οσο για τα άμεσα σχέδια της Μουσκρόν, ο Ταϊλανδός ξεκαθάρισε πως ο στόχος τη νέα σεζόν είναι να αποκτηθούν παίκτες που θα δώσουν περισσότερη ποιότητα στην πρώτη ομάδα, ενώ υποσχέθηκε πως όταν πηγαίνει στο Βέλγιο θα παρακολουθεί όσο περισσότερα παιχνίδια γίνεται στην έδρα της ομάδας, καθώς θεωρεί το γήπεδό της όμορφο και ζεστό.

Αδεια

Ολα αυτά, όπως τα διάβασα, μου δημιουργούν την εντύπωση ότι ο τύπος θέλει να φτιάξει μια καλή βελγική επαρχιακή ομάδα. Δεν ξέρω τι σχέση μπορεί να έχουν με τον Παναθηναϊκό όμως. Εκτός αν τον Παναθηναϊκό τον αγόρασε ο Ζάχαβι και θέλει να τον χρησιμοποιήσει ως φυτώριο ποδοσφαιριστών –υποψία που έχω από την πρώτη στιγμή. Για την ώρα πάντως κανένα πρόβλημα του ΠΑΟ δεν λύθηκε και είναι στον αέρα ακόμα και το αν η ομάδα θα αγωνιστεί του χρόνου στη Σούπερ Λίγκα. Διότι ναι μεν ψηφίστηκε στη Σούπερ Λίγκα η πρόταση αλλαγής του κανονισμού για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες, αλλά η ΕΠΟ, που τον κανονισμό πρέπει να τον αλλάξει, δεν έχει τοποθετηθεί. Για την ακρίβεια δεν συνεδριάζει καν το Διοικητικό της Συμβούλιο. Και χωρίς αυτό να συμβεί, η πιθανότητα να δούμε τον ΠΑΟ στη Football League παραμένει μεγάλη διότι άδεια δεν παίρνει.

Αντολίνι

Βέβαια η σημειολογία του πράγματος μαρτυρά ότι ο Παϊρότζ ή έχει χρήματα ή έχει πλούσιους φίλους στην Αθήνα. Στο τελευταίο του πέρασμα φρόντισε να το δείξει. Εφαγε σε ένα από τα ακριβότερα εστιατόρια της παραλιακής ψάρια με την παρέα του και εμφανίστηκε στη συνάντηση με τον Γιάννη Αλαφούζο φορώντας ένα καρό σακάκι «Αντολίνι», που αν το πουλούσε, θα μπορούσε να ξοφλήσει τον Φάνη Τζανδάρη. Σπορ ήταν, αλλά και η Πόρσε σπορ είναι και κάνει τρεις περιουσίες…