Ασφαλώς πρόκειται για παραδοξότητα. Η Πορτογαλία βοά πως η Μπενφίκα επηρέαζε διαιτητές, ποδοσφαιριστές και παράγοντες. Οι Αετοί κάνουν καταγγελίες για «στημένη υπόθεση» από αντιπάλους και ένα κύκλωμα δημοσιογράφων. Κι εμείς στην ημεδαπή αναζητούμε τη σωτηρία της ποδοσφαιρικής μας ψυχής από έναν Πορτογάλο. Η παρουσία του Βίτορ Μανουέλ Μέλο Περέιρα στη θέση του αρχιδιαιτητή αποτελεί το κορυφαίο σύμβολο για τους εμπνευστές της περίφημης «κάθαρσης» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ενας εκπρόσωπος του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, που στην πρώτη του επί ελληνικού εδάφους συνέντευξη, στην «Ομάδα» αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με το σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα του, κρατά τη ρομφαία της κάθαρσης. Μα είναι δυνατόν;

Οσο συμβολική μπορεί να θεωρηθεί η παρουσία του στον θρόνο της ελληνικής διαιτησίας, άλλο τόσο σημαντικό στοιχείο αποτελεί η χώρα καταγωγής του στην παρούσα φάση.

Ο αντικομφορμισμός δεν ήταν ωστόσο ποτέ το φόρτε της ηγεσίας του ποδοσφαίρου.

Ο Περέιρα είναι ο αντίλαλος των εντολοδόχων FIFA και UEFA. Δεν θα αναφερθώ στα καμώματα των υψηλόβαθμων στελεχών τους. Θα σταθώ ωστόσο στο πρόσφατο δημοσίευμα της «Welt am Sonntag» που αποκάλυπτε πως η FIFA μεθοδεύει την ήττα του Μαρόκου στη διεκδίκηση του χρίσματος για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 που διεκδικούν επίσης από κοινού ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χάσει από το Κατάρ με τον τρόπο που όλος ο κόσμος πια γνωρίζει –και πολύ περισσότερο η FIFA –τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 και προφανώς κάποιοι θέλουν να κάνουν τον συμψηφισμό τους.

Ο ίδιος οργανισμός απειλεί σήμερα την Ελλάδα με Grexit, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα την ανικανότητά μας να καταπολεμήσουμε τη βία, όταν στην Αγγλία χαροπαλεύει ένας οπαδός της Λίβερπουλ που δέχτηκε επίθεση από χούλιγκαν της Ρόμα στο περιθώριο ενός κορυφαίου αγώνα στο Τσάμπιονς Λιγκ.Αυτά όμως συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι που ξαφνικά αποκτούν υπουργικούς θώκους τραβούν τον φελλό από τον ασκό του Αιόλου για να απειλήσουν φαντασιακούς εχθρούς.