Ηταν αναμενόμενο πως η κρίση με την Τουρκία και η συνακόλουθη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών θα οδηγούσε σε κούρσα εξοπλισμών από την πλευρά μας και νέες αιματηρές θυσίες για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, που χθες βράδυ συγκάλεσε εκτάκτως σε συνεδρίαση-εξπρές το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να αποφασίσει την αναβάθμιση των πολεμικών αεροπλάνων F-16 και την υπενοικίαση των γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM, τελικά, τελευταία στιγμή, έκανε πίσω, φοβούμενη προφανώς τις αντιδράσεις –από το παράταιρο του πράγματος.

Το πρώτο, η αναβάθμιση των F-16, θα ήταν ένα καλό δώρο στην κυβέρνηση Τραμπ (για να καταλάβουμε ίσως πώς εξαργυρώνεται και η στήριξη του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, που αναλύεται κάθε τόσο σε ύμνους για το ντουέτο που κυβερνάει τη χώρα).

Η δε προμήθεια με μίσθωση των γαλλικών φρεγατών θα ήταν και αυτή άλλη μία εξαργύρωση. Υποθέτω θα ενθυμείσθε τα κύματα ενθουσιασμού που προκάλεσε η δήλωση του Μακρόν ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας στην κρίση με την Τουρκία. Φρεγάτες ήθελε να μας χώσει ο άνθρωπος, και το έκανε όσο καλύτερα μπορούσε… Τόσο, που ο Τσίπρας ήταν έτοιμος να καταπιεί αυτά που έλεγε πριν από πέντε χρόνια, ότι δεν κάνουν για το Αιγαίο, επί του θέματος –ο… ειδικός!

Τώρα ή το Αιγαίο μεγάλωσε ή οι φρεγάτες μίκρυναν. Αλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Εκτός από μία: ότι όλα όσα έχει πει κατά καιρούς το παλικάρι, όλα στο κεφάλι θα του έρθουν, ένα ένα!..

Αλλα έλεγε στη ΔΕΘ του 2013

Και επειδή εδώ μιλάμε με στοιχεία, όχι με ό,τι μας κατεβαίνει, παραθέτω ως έχουν όσα είχε πει ο πρόεδρος Τσίπρας στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη ΔΕΘ, στους δημοσιογράφους, τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν και πάλι είχε τεθεί θέμα ενοικίασης των γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM:

«Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους, αυτοί να απαιτούν να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα. Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο.

Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 τον χρόνο για μια 5ετία, δηλαδή 1 δισ. στην 5ετία. Με δυο λόγια, από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια, από την άλλη μπαίνει. Το είχε πει αυτό και ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε απόλυτο δίκιο».

Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα μας αναλύσει τι του είπαν τώρα αυτοί «οι γνώστες, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων» και ήταν στο «τσακ» να την πάρει την απόφαση χθες στο ΚΥΣΕΑ, ενώ τότε του έλεγαν ότι είναι σκάνδαλο η προμήθεια. Και τι θα έλεγε και ο κύριος Κον Μπεντίτ, όταν το μάθαινε!..

Από επιτυχία, σε επιτυχία

Αλλά και η άλλη υπόθεση, αυτή της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 η οποία, αν τελικά προχωρήσει, θα κοστίσει 1,1 δισ., πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση. Δικαιούμαστε να ξέρουμε.

Αφήνω κατά μέρος ότι ο κύριος μνηστήρας για να πάρει τη δουλειά είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα Lockheed Martin, την οποία εκπροσωπούν εν Ελλάδι οι επίσης γνωστοί και μη εξαιρετέοι κύριοι Ντένις (από το Διονύσης…) Πλέσσας και Κριστιάν Χατζημηνάς, και στέκομαι σε αυτό καθ’ εαυτό το πακέτο: αν η αναβάθμιση αποφασιστεί τελικά, θα αποφασιστεί λόγω λόγω της κρίσης με την Τουρκία, σωστά; Ναι, αλλά πώς συμβαδίζει αυτό με το γεγονός ότι ακόμη και αν ξεκινούσε αύριο το πρόγραμμα, το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος θα το παραλαμβάναμε έπειτα από δυόμισι χρόνια, το 2021, και το τελευταίο έπειτα από οκτώ χρόνια, το 2026;

Επίσης ένα πράγμα που δεν καταλαβαίνω εγώ είναι γιατί τα δικά μας αεροπλάνα θέλουν οκτώ χρόνια να αναβαθμιστούν, ενώ όπως λένε οι «αεροπόροι» τα τουρκικά για το ίδιο πρόγραμμα αναβάθμισης χρειάστηκαν μόλις δυόμισι χρόνια;

Και τέλος, πώς ήταν δυνατόν να δεσμεύονταν για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό τα πλέον σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη που διαθέτουμε ως χώρα, ενώ σοβεί η κρίση με την Τουρκία;

Απάντηση εγώ δεν έχω για όλα αυτά. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Αν έχει το ντουέτο των μεγάλων επιτυχιών Τσίπρας – Καμμένος, καλόν είναι να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, που παρακολουθεί με το στόμα ανοιχτό όσα συμβαίνουν…

Ο Αλέξης δεν «ντιλάρει»

Ο Πρωθυπουργός μας, ο κύριος Τσίπρας, που ορισμένοι τον κατηγορούν ότι τον καιρό που τα άλλα παιδάκια της ηλικίας του πήγαιναν σχολείο, εκείνος ήταν απρόσεκτος, δεν διάβαζε κ.λπ., εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα να εκφωνεί όρους και λέξεις, οι οποίες δεν απαντώνται πουθενά στην ελληνική γλώσσα, παρά μόνο στη slang, ήτοι τη διάλεκτο του δρόμου. Παράδειγμα χθες. Στην κατακλείδα της ομιλίας του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είπε και το ακόλουθο επικολυρικό ώς και ακραία νταηλίδικο: «Ούτε παίζουμε. Ούτε φοβόμαστε, ούτε ΝΤΙΛΑΡΟΥΜΕ (τα κεφαλαία δικά μου) όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι».

Υπάρχει ρήμα «ντιλάρω» στην ελληνική γλώσσα, ώστε ο πληθυντικός του να είναι «ντιλάρουμε»; Δεν υπάρχει! Τι σημαίνει αυτό; Κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από την αγγλική λέξη deal που σημαίνει συμφωνία μεν, αλλά μια συμφωνία η οποία είναι λίγο ή περισσότερο κάτω από το ηθικό ή το νόμιμο.

Επειτα δε από μια σύντομη έρευνα μεταξύ διαφόρων ελληνιστών, πληροφορήθηκα ότι το «ντιλάρω» το έφεραν στην καθομιλουμένη τα «λαμόγια» και το καθιέρωσαν για να μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους. Είναι απορίας άξιον λοιπόν, πώς ο Πρωθυπουργός της χώρας ομιλεί δημοσίως με όρους «πιάτσας» που χρησιμοποιούν τα «λαμόγια» μεταξύ τους. Και αποφεύγω κάθε περαιτέρω σχόλιο…

Ενα βίντεο πεσκέσι από την Τουρκία

Σε σχέση με τον άλλο συνεταίρο του στην εξουσία, τον Καμμένο υπουργό Αμυνας, έχω να αναφέρω ότι χθες υπήρξε μια συνέντευξη ενός τρελαμένου τύπου, ονόματι Μπουλούτ, ο οποίος υποδύεται τον σύμβουλο Ερντογάν. Αυτός ο τύπος λοιπόν ισχυρίστηκε ότι στρατιώτες τους εισήλθαν σε βάθος 55 χιλιομέτρων εντός της ελληνικής επικράτειας και αφαίρεσαν σημαίες από τις βραχονησίδες. Και πως όλη αυτή την επιχείρηση την αποτύπωσαν σε βίντεο και μας το έστειλαν «πεσκέσι» για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τα έργα και τις ημέρες τους, τη «μεγάλη» επιτυχία να πας κρυφά σε μια βραχονησίδα στη μέση του Αιγαίου να αφαιρέσεις μια σημαία. Το ερώτημα λοιπόν προς τον δικό μας υπουργό Αμυνας είναι αν συνέβη κάτι τέτοιο. Αν δηλαδή έλαβε αυτός ή άλλος στην κυβέρνηση το σχετικό βίντεο, μέσα από ποια διαδικασία, και τι έγινε μετά την παραλαβή του βίντεο. Θα υπάρξει ενημέρωση;

Να ξέρουμε τι μας γίνεται, τουλάχιστον…

Στην Κω ακόμα περιμένουν

Του Αγίου Γεωργίου χθες (μεγάλη η χάρη Του), και ανάμεσα στο πλήθος των ευχών που δέχθηκα από πολλούς φίλους από όλη τη χώρα σχεδόν, ήταν και τα τηλεφωνήματα δύο φίλων μου από την Κω, οι οποίοι μου διεκτραγώδησαν την κατάσταση της πόλης. Εννιά μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Αυγούστου, τίποτε δεν έχει γίνει για την αποκατάσταση του λιμανιού της πόλης! Τί-πο-τε.

Ούτε και για την αποκατάσταση των αρχαιολογικών θησαυρών της, που χτυπήθηκαν άγρια από τον Εγκέλαδο. Το μεγάλο τζαμί στην Πλατεία Ελευθερίας παραμένει υποστυλωμένο, κι όλα αυτά ενώ η τουριστική περίοδος ξεκίνησε ήδη. Η κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί άμεση αποκατάσταση των ζημιών παραμένει άφαντη. Ντροπή, αυτό μόνο έχω να πω.