Οι οπαδοί της ΑΕΚ γέμισαν το ΟΑΚΑ για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από πάνω από δύο δεκαετίες: η εικόνα του ΟΑΚΑ θύμιζε όντως άλλες εποχές, καθώς υπήρξαν στο γήπεδο πάρα πολλές οικογένειες –βοήθησαν και τα πολύ φθηνά εισιτήρια. Η ΑΕΚ προηγήθηκε γρήγορα με πέναλτι που εκτέλεσε ο Μπακασέτας και ο ίδιος ποδοσφαιριστής έκανε το 2-0 με σουτ εκτός περιοχής μόλις συμπληρώθηκε το μισάωρο. Ο Λεβαδειακός δεν είχε κανένα σκοπό να χαλάσει το ενωσίτικο πάρτι, η ΑΕΚ δεν κινδύνεψε ποτέ και στο τέλος υπήρξε αποθέωση και για τον Πέτρο Μάνταλο που επέστρεψε έπειτα από μήνες απουσίας. Συγκινήθηκε και ο Αλέκος Φλαμπουράρης που παρακολούθησε το πάρτι από τα VIP: θα έχει από σήμερα να διηγείται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πώς κερδίζονται τα πρωταθλήματα. Εκτός αν ο Ευκλείδης γελάσει τελευταίος, διότι απόφαση η Επιτροπή Εφέσεων για το ματς της Τούμπας δεν έχει βγάλει και όσο αυτή αργεί, απονομή δεν μπορεί να γίνει. Το πανηγύρι ωστόσο δεν απαγορεύεται.

Φάρσα

Στον ΠΑΟΚ ονειρεύονται το χθεσινό πάρτι της ΑΕΚ να αποδειχτεί μια γιγάντια φάρσα και να πάρουν αυτοί το πρωτάθλημα στα χαρτιά –στα χαρτιά άλλωστε το κερδίζει και η ΑΕΚ αφού χωρίς τη διακοπή της Τούμπας η βαθμολογία θα ήταν ολότελα διαφορετική. Για να μείνει στο κυνήγι της ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να κερδίσει την Ξάνθη κάνοντας ανατροπή: βρέθηκε να χάνει στο ημίχρονο 0-1 και γύρισε το ματς χάρη σε δύο γκολ δύο παικτών που ήρθαν από τον πάγκο. Ο Μπίσεσβαρ ισοφάρισε και ο Κουλούρης έκανε το 2-1 λίγα λεπτά πριν από το τέλος. Το εντυπωσιακό στο ματς ήταν η βεβαιότητα των στοιχηματικών εταιρειών ότι το ματς μπορεί να «γυρίσει»: η νίκη του ΠΑΟΚ πλήρωνε ελάχιστα ακόμα και είκοσι λεπτά πριν από το τέλος του ματς, μολονότι το σκορ ήταν ακόμα στο 0-1. Αυτό δείχνει κυρίως ότι οι παίκτες του στοιχήματος συνέχισαν να ποντάρουν στη νίκη και δεν χρειαζόταν να τους δελεάσει η εταιρεία για να το κάνουν. Πράγμα που σημαίνει ότι χθες κάποιοι χιλιάδες άνθρωποι έβγαλαν χρήματα: ας τους ευχηθούμε σε καλή μεριά.

Κατσικοκλέφτης

Αν ο ΠΑΟΚ δεν έπεσε θύμα έκπληξης, δεν συνέβη το ίδιο για τον Ολυμπιακό, που έχασε στη Ριζούπολη από τον Απόλλωνα. Ο Αλμπάνης άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους που ήθελαν τη νίκη για την παραμονή τους και ο διαιτητής Κατσικογιάννης την κράτησε με τα δόντια μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο ρέφερι από τα Γιάννινα, από τα πιο αγαπημένα παιδιά της εξυγίανσης, είχε αποπειραθεί να σταματήσει στο ίδιο γήπεδο τον Ολυμπιακό στο ματς με τη Λαμία στον πρώτο γύρο, όταν αναίτια τον άφησε με δέκα παίκτες αποβάλλοντας τότε τον Μίλιτς. Χθες ξεπέρασε τον εαυτό του επιτρέποντας στον Απόλλωνα να παίξει με δύο τερματοφύλακες: την επέμβαση του Κοντοέ στις καθυστερήσεις θα τη ζήλευε και ο τερματοφύλακας Χουάντερσον που μια ανάλογα δύσκολη δεν έκανε. Ο Ολυμπιακός ήταν και πάλι κακός, αν έχει την ίδια εικόνα σε άμυνα και επίθεση στα δύο τελευταία ματς, θα κινδυνέψει να χάσει την τρίτη θέση από τον Ατρόμητο, που χθες κέρδισε εύκολα τον Πλατανιά, και σίγουρα δεν θα αλλάξουν την αγωνιστική του εικόνα τα παιδιά που έρχονται από την ομάδα των Νέων και που χθες χρησιμοποιήθηκαν. Ομως το πιο σημαντικό είναι ότι η χρονιά κλείνει με ένα μεγάλο μάθημα: αν ο Ολυμπιακός δεν βρει τρόπο να γλιτώσει από διαιτητές τύπου Κατσικογιάννη, όσα χρήματα και αν δαπανήσει, δύσκολα θα είναι και του χρόνου ανταγωνιστικός. Ο Απόλλωνας νίκησε, σώθηκε και θα ‘ναι αδιάφορος στο ματς με την ΑΕΚ που έχει να δώσει, όπως άλλωστε και η Κέρκυρα. Θα ‘λεγε κανείς ότι ο στόχος του διαιτητή έμοιαζε να είναι ακριβώς αυτός, αλλά η ΑΕΚ για να κερδίσει το πρωτάθλημα δεν έχει ανάγκη από αδιάφορους αντιπάλους: μια απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων περιμένει.

Γούρι

Μια απόφαση περιμένει κι ο ΠΑΟ: την απόφαση του fund της Pan Asia να μπει στην ομάδα, να πάρει τις μετοχές της και να πληρώσει τα χρέη της. Ο μεγαλομέτοχός του Γιάννης Αλαφούζος δήλωσε πως αποδέχεται την πρόταση των Ταϊλανδών και των Ελλήνων που κρύβονται πίσω τους, τους κάλεσε να βάλουν χρήματα και τους παρακάλεσε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους: για την παραμονή του ΠΑΟ η κλεψύδρα αδειάζει, ενώ μάλιστα ακούγεται ότι υπάρχουν ένα σωρό εκατομμύρια για να ξοδευτούν για χάρη του. Αν μη τι άλλο, πάντως, η εμφάνιση των Ταϊλανδών έφερε γούρι. Ο ΠΑΟ κέρδισε τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη εύκολα με 0-3 –αγνοούσε τη νίκη στη Νέα Σμύρνη χρόνια ολόκληρα. Ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου Κότνικ έγινε αλλαγή στο ημίχρονο, το ματς τελείωσε με αποδοκιμασίες, ο Μαρίνος Ουζουνίδης στέρησε από την πρώην ομάδα του κάθε πιθανότητα να βγει και φέτος στην Ευρώπη. Οι κύκλοι ανοίγουν και κλείνουν συχνά με τους ίδιους πρωταγωνιστές…