Η Κύπρος συντάσσεται με τη θέση της ΕΕ και καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο τη χρήση χημικών όπλων. Θέση μας είναι βέβαια ότι πρέπει να τερματιστεί η εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση στη Συρία. Η προσέγγιση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι προέχουν η χρήση διπλωματικών μέσων και ο διάλογος για την επίλυση της κρίσης.

Οπως είναι γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στη στοχευμένη αεροπορική επιχείρηση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Βέβαια η Βρετανία χρησιμοποίησε πολεμικά αεροσκάφη που στάθμευαν στη στρατιωτική βάση της στην Κύπρο. Αυτό όμως δεν εμπλέκει την ίδια την Κύπρο. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε από την πρωθυπουργό Μέι μόνο εκ των υστέρων. Είναι κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν, αφού η Βρετανία διατηρεί πλήρη έλεγχο στις στρατιωτικές βάσεις, οι οποίες και κατοχυρώνονται μέσα από την ίδια τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για την Κύπρο δεν υπήρξε ούτε και υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος από τις

επιχειρήσεις στη Συρία. Δεν χρειάστηκε να πάρουμε αυξημένα μέτρα ασφάλειας, εκτός από τη γενική εγρήγορση. Φαίνεται εξάλλου ότι αυτή η πραγματική εικόνα αντανακλάται ορθά διεθνώς, διότι παρά κάποιες υπερβολές σε ανταποκρίσεις από την Κύπρο, όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν καθόλου οι αεροπορικές συγκοινωνίες, αλλά ούτε το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας.

Η γεωγραφική εγγύτητα, όπως και η ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια, κάνουν τη χώρα μας να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία. Αυτή η ανοιχτή πληγή πρέπει να κλείσει. Τόσο για τον ίδιο τον λαό της Συρίας όσο και για τη γενικότερη σταθερότητα. Προκειμένου να τελειώνει και αυτό το δράμα των προσφύγων, που ταυτόχρονα είναι και απειλή για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα.

Η πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης, σε στενή συνεργασία και με την Ελλάδα, εκτυλίσσεται μέσα από το υπόδειγμα των τριμερών συνεργασιών, με σχέσεις συνεργασίας και συμμαχίας με σχεδόν όλα τα γειτονικά κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναδεικνύονται έτσι σχέσεις ειρηνικής συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους, με την Κύπρο να παίζει ρόλο ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας, αντίθετα με την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας που αναδεικνύεται σε παράγοντα αστάθειας και εστία επικίνδυνης συμπεριφοράς.

Αυτό καταγράφεται αυτές τις ημέρες σε ικανοποιητικό βαθμό και μέσα από τις αναφορές της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πακέτο Διεύρυνσης στην Τουρκία, όσο και σε τοποθετήσεις του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γ. Μίτσελ στο Κογκρέσο.

Η Εκθεση της Κομισιόν, εκτός των όσων αποκαρδιωτικών αφορούν την ίδια την Τουρκία, την ελέγχει για την απουσία οποιασδήποτε προόδου στις «κυπρογενείς» υποχρεώσεις της. Επαναλαμβάνει την υποχρέωσή της να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με ιδιαίτερη αναφορά στα κεφαλαιώδη ζητήματα της κατάργησης των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Τέλος, την καταδικάζει για την «πολιτική τής κανονιοφόρου» στα νερά της Κύπρου, με ιδιαίτερη αναφορά στις παράνομες παρεμβάσεις της σε γεωτρητικές εργασίες και υπόδειξη ότι πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της Ενωσης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους.