Βάσει έρευνας, εκατομμύρια Αμερικανοί πιστεύουν πως η Γη είναι επίπεδη –άλλοι ισχυρίζονται πως είναι απολύτως επίπεδα, πλακέ, τα οπίσθια της Κιμ Καρντάσιαν. Εκατομμύρια Ελληνες πιστεύουν πως ο Πούτιν είναι ο καλύτερός μας σύμμαχος –ίσως καλύτερος ακόμα κι απ’ τον Ερντογάν, όπως θεωρούν κάποιοι άλλοι τόσο υποψιασμένοι όσο και οι λάτρεις του Λεβέντη. Εξάλλου έχει αποδειχτεί πλέον πως η κοινή λογική είναι πιο σπάνια από την ιδιοφυΐα και πως η τρέλα σε μια ορισμένη δοσολογία αποτελεί σπάνιο τάλαντο, εντός μιας κοσμικών διαστάσεων φάρσας.

Οπως έχει επίσης αποδειχτεί και το ότι δεν μας ψεκάζουν, δεν χρειάζεται, εφόσον ψεκασμένος κανείς γεννιέται, έχει εκ γενετής αυτό το πλεονέκτημα. Για να μην πω χάρισμα. Οπότε και η οικονομική κρίση είναι κληρονομική –και μην ακούτε τις οικονομικές αναλύσεις κατόπιν εορτής και τους μετά Χριστόν προφήτες που τρώνε προφιτερόλ. Μόνο ο Παΐσιος ήταν προορατικός, όπως οι καφετζούδες που προβλέπουν τα πάντα για τους άλλους εκτός από το νούμερο του Τζόκερ για τον εαυτό τους, ιδίως όταν έχει τζακ ποτ.

Ενα αξιοσημείωτο ποσοστό Ελλήνων πιστεύει στις αντικαρκινικές ιδιότητες του κόκκινου κάβουρα απ’ την Κούβα ή των φύλλων της ελιάς. Κι όλοι μαζί υποδεχόμαστε το Αγιον Φως με τιμές αρχηγού κράτους –αυτό δεν ξέρω πόσο είναι τιμητικό ή όχι για το Αγιον Φως, δεδομένων των αρχηγών κράτους που έχουμε τα τελευταία χρόνια, αν μπορούν να θεωρηθούν αρχηγοί, εφόσον οι πραγματικοί ηγέτες μας εγκαταβιούν (δυστυχώς ή ευτυχώς) στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου αρχηγοί κράτους υπάρχουν μάλλον σε άλλα καθεστώτα –εδώ έχουμε διαφορετικά πολιτικά αξιώματα και άλλες κλίμακες τις οποίες τιμούν προσωπικότητες σαν τον Πολάκη ή την Παπακώστα που τώρα φτιάχνει κόμμα με τίτλο ΝΕΟ, αν και νέο σχηματισμό με τέτοιο όνομα δικαιούνταν να φτιάξει μόνο ο Μανώλης Γλέζος, εφόσον όλοι είμαστε αενάως νέοι σε αυτήν τη χώρα –το είπε και ο Ηράκλειτος: «Ελλην αεί παις». Πες πες, το πιστέψαμε, οι μειρακιογέροντες, και επιδιδόμαστε σε νεανιεύματα. (Μη λέτε ονόματα).

Πάντως πρέπει κάποτε ο κ. Μητσοτάκης να απαλλάξει τη ΝΔ από όσoυς sui generis (oψώνια) έχουν μαζευτεί κατά καιρούς εκεί μέσα –ευτυχώς κάποιοι έχουν φύγει μόνοι τους, αν και ακόμα τους πληρώνουμε. Και δεν είναι μόνο η ΝΔ, αλλά σε όλα τα κόμματα έχουν βρει καταφυγή προικισμένοι άνθρωποι, από εκείνους που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη, ότι για όλα φταίνε οι Ευρωπαίοι, ότι τα capital controls κατέστρεψαν τις ενδοοικογενειακές σχέσεις των Ελλήνων, ότι το πέναλτι της Ρεάλ ήταν πραγματικό πέναλτι.

Ετσι είναι: η πολιτική ενσωματώνει περισσότερα ψώνια απ’ όσα μπορεί να καταναλώσει, εννοώ από εκείνα που δήθεν επικαλούνται μέχρι και τον Διαφωτισμό, και την ίδια στιγμή το πίστευε και μη ερεύνα. Πού η αντίφαση, θα πεις. Εξάλλου και να υπάρχουν αντιφάσεις, είναι αυτές που θρέφουν τον καπιταλισμό, ενώ ακόμα κάποιοι πιστεύουν πως θα καταρρεύσει απ’ τις αντιφάσεις του. Δεν καταλαβαίνουμε την πολύπλοκη δυναμική των πραγμάτων. Γι’ αυτό εξάλλου και έχουμε εξοπλίσει τα νησιά που απειλούνται από τους Τούρκους, ενώ, όπως λέει κι ο Ζουράρις, δεν πειράζει αν τα καταλάβουν οι Οθωμανοί, αρκεί να κρατήσουμε σε αυτά την ελληνική γλώσσα –οπότε καλό είναι να αποσύρουμε τα στρατεύματα και να στείλουμε εκεί μόνο το βαρύ πυροβολικό των φιλολόγων και μερικούς τόνους λεξικά του Μπαμπινιώτη. (Αχ, πού ‘σαι Μπαμπι-νιώτη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος).

Πίστευε και μη ερεύνα. Πίστευε πως ο Πούτιν θα παρέμβει υπέρ των δύο ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτικών, θα κατεβεί να μας σώσει το ξανθό γένος, ότι θα ξανάχουμε Ορλωφικά (εκτός από τα Ιβανσαββιδικά) και μαζί με τους Ρώσους θα κατέλθει κι ο Γάλλος Ζεράρ Ντεπαρντιέ, φιλέλλην και φίλος του ρώσου προέδρου (ή αρχηγού κράτους, όπως το Αγιον Φως), σε περίπτωση, τουλάχιστον, που οι Τουρκαλάδες αποφασίσουν να κάνουν κανένα συνωστισμό στα νησιά και να μας διδάξουν Ρεπούση.

Λήστευε και μη ερεύνα. Η Γη δεν είναι σφαιρική, είναι επίπεδη, ίσως να είναι και μια απλή ευθεία ή ένα σημείο στον ορίζοντα. Τι σημασία έχει; Επειτα, όπως γράφει και ο Καρούζος, «Μέχρι πότε ο Θεός θ’ αλλάζει μπαταρίες στο φεγγαράκι;». Το οποίο επίσης είναι επίπεδο, κι ας πάει να έλεγε ο Στίβεν Χόκινγκ, εφόσον εμείς προτιμούμε τον Στίβεν Κινγκ, εμείς πιστεύουμε πως η Novartis ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα και πως αν η γιαγιά μου είχε τρεχούλια θα ήταν όπως οι βαλίτσες της φαρμακευτικής εταιρείας.

Αμα έχεις υψηλό επίπεδο, πιστεύεις πως η Γη είναι επίπεδη. Αμα έχεις υψηλό επίπεδο, κάνεις υπουργό Αμυνας τον Καμμένο –ακόμα και οι Τούρκοι το κατάλαβαν, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να εισβάλουν στα νησιά. (Εκτός αν κάνουμε υπουργό Αμυνας κανέναν σοβαρό άνθρωπο, οπότε κινδυνεύουμε).

Πίστευε τον Ζάεφ και μη ερεύνα. Κι αυτός έναν αυτοπροσδιορισμό ζητάει, όπως οι Τούρκοι να προσδιορίσουν, απλώς, τα νησιά, τον Μεγάλο Ανθρωποφά, τον Μικρό Χορτοφά, κι εφτά νομά σ’ ένα δωμά. Μας θέλουν όλους Σανοφά –πού το περίεργο, εδώ άλλοι πιστεύουν ακόμα πως για όλα φταίει ο Τρούμαν και πήγαν να γκρεμίσουν το άγαλμα με σκοινιά, όντας βέβαιοι πως μαζί του θα πέσει κι ο καπιταλισμός. (Μεταφυσική της κληρονομικής εξέγερσης).

Δεν παίζεται η κατάσταση. Η γρανιτώδης πολιτική μωρία τείνει να γίνει ενδημική: περιμένουμε να μας σώσουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, και την ίδια στιγμή πουλάμε ειρηνισμό για τη Συρία, δεν συντασσόμαστε ευθέως με τους συμμάχους μας –ενώ οι Τούρκοι, παρόλο που πήραν τους S-400 απ’ τους Ρώσους, τάχθηκαν αμέσως τώρα με τους Αμερικανούς. Εμείς πουλάμε ουμανισμό –για τη Συρία, βέβαια, αλλά όχι για τη Βενεζουέλα. Εξάλλου, η Γη είναι κόντρα πλακέ, επίπεδη, ποιος το αμφισβητεί;