Οι μηχανικοί λένε πως ξέρουν τη φύση των πραγμάτων για να μην πουν ότι ξέρουν τη φύση των ανθρώπων και μουτρώσουν οι φιλόσοφοι. Μ’ αυτούς θα πάω. Με τους μηχανικούς. Γιατί αυτοί θα έδιναν, μου φαίνεται, τις σωστές απαντήσεις για το αποτρόπαιο της Σκύρου αν τους αφήναμε να πουν όσα ξέρουν, χωρίς τον φόβο των καθ’ ύλην αρμόδιων. Και τι ξέρουν οι καθ’ ύλην για την φύση της ύλης, συμπεριλαμβανομένης και της ανθρώπινης; Να ξέρουν άραγε ότι υπάρχει κι ένα όριο στην αντοχή των στερεών υπό ένταση και ότι η κακή κατανομή τάσεων επιφέρει στα στερεά παραμορφώσεις και θλίψη, που για τα μεν αντικείμενα σημαίνει θραύση και ολοκληρωτική αποσάθρωση, για τα δε υποκείμενα ακριβώς το ίδιο, επίσης;

Πάνε δυο μήνες που οι καθ’ ύλην παίζουν με τα νεύρα των Μάχιμων Αξιωματικών, τους έχουν στην τσίτα, στην αϋπνία, στα false alarm, στο διαρκές καψόνι, στην προϊούσα εξουθένωση. Ανθρωποι και μηχανές, ως εκ της φύσεως της εργασίας τους, υποχρεούνται να υπακούουν στον τυφλό σαδισμό μιας πολιτικής ηγεσίας που βρήκε μαλλί να ξάνει, ξεσκίζοντας πανάκριβο μαχητικό και ανθρώπινο υλικό. Φυσικά, πίσω από κάθε τέτοια παράκρουση, κρύβεται πάντα ένα αίτιο που φαντάζει αληθοφανές. Οι Γερμανοί ξανάρχονται φώναζε ο Λογοθετίδης από τα βάθη της ρομπ ντε σαμπρ του, οι μασόνοι, οι εβραίοι, ο Ερντογάν, σου λένε ετούτοι εδώ.

Δεν το αποκλείω καθόλου, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παρά τα συλλυπητήρια του Γιλντιρίμ, να καγχάζει ο Ερντογάν με την ατζαμοσύνη των γκιαούρηδων που έσπευσαν σε μια άνευ αντικειμένου αναχαίτιση και επιστρέφοντας άθικτοι έριξαν το δικό τους αεροπλάνο στη δική τους θάλασσα. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ποτέ δεν θα είναι αυτό το θέμα μας, τουλάχιστον όσο οι πατριδοκάπηλοι βάζουν άλλους σε κίνδυνο για να διασωθούν οι ίδιοι, ρίχνοντας ταυτόχρονα λευκή πετσέτα στο πραγματικό τερέν που δεν είναι άλλο από την Κυπριακή ΑΟΖ. Εντωμεταξύ, εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, τα κατώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας έχουν πιάσει κιόλας δουλειά. Κλείνουν μάνι μάνι την τρύπα που άνοιξε με τη μύτη του πέφτοντας το Mirage. Γιατί αυτή είναι η διαφορά των φυσικών από τα ανθρώπινα. Το πένθος. Ας το κρατήσουμε όσο μπορούμε.