Δεν πρωτοτύπησε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (φωτογραφία). Ασπρισαν τα μαλλιά μου και δεν έχω σταματήσει να ακούω δικαιολογίες. Δικαιολογίες κάθε φορά που ελληνική ομάδα παίζει με ξένη και χάνει. Στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Τη δεκαετία του ’60 έφταιγε μέχρι και η βροχή. Με τη διαιτησία να είναι η διαχρονική και ασφαλέστερη δικαιολογία. Για προπονητές και δημοσιογράφους. Ενόψει των πλέι οφ της Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός άρχισε να φωνάζει προκαταβολικά. Ο Ολυμπιακός με το που τελείωσε το ματς με τη Ζαλγκίρις. Εδώ να προσθέσουμε και τη σάλτσα των θεωριών συνωμοσίας, που είναι γοητευτικές και εξάπτουν τη φαντασία. Οτι οι διοργανωτές (που είτε στο ποδόσφαιρο είτε στο μπάσκετ είναι πάντα πανούργοι και πονηροί) θα ήθελαν στο Βελιγράδι ομάδες από τέσσερις διαφορετικές χώρες. Τους ρώσους οπαδούς της ΤΣΣΚΑ, τους τούρκους της Φενέρ, έλληνες και είτε τους ισπανούς της Ρεάλ είτε τους λιθουανούς της Ζαλγκίρις. Κατά συνέπεια, ένας από Ολυμπιακό – Παναθηναϊκό πρέπει να μείνει έξω.

Κανονικό μπάσκετ

Συν τον κίνδυνο επεισοδίων. Την εμπλοκή δηλαδή των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτιζάν στη δεδομένη αντιπαλότητα των οπαδών Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Κάπως έτσι ο προπονητής του Ολυμπιακού το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Δεν αρκέστηκε στο «οι διαιτητές δεν σφύριξαν 50-50». Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «υπάρχει σχέδιο από πίσω». Στο ίδιο μοτίβο και ο Μίλαν Τόμιτς. Πέρα όμως από τα όποια λάθη των διαιτητών, που ενδεχομένως να ήταν μονόπλευρα, έγινε ένα παιχνίδι. Και σ’ αυτό το παιχνίδι η ομάδα του Γιασικεβίτσιους (φωτογραφία) ήταν καλύτερη. Ξεκάθαρα. Κι έπρεπε να είχε κερδίσει στην κανονική διάρκεια του ματς. Οι Λιθουανοί έπαιξαν για 45 αγωνιστικά λεπτά μπάσκετ. Κανονικό μπάσκετ. Με οργανωμένες επιθέσεις. Οι ελλείψεις του Ολυμπιακού και η έλλειψη ενέργειας με τη πάροδο του χρόνου είχαν ως αποτέλεσμα να καταφεύγει σε σουτ απελπισίας. Που κάποιες φορές μπαίνουν, αλλά δεν μπαίνουν όλα. Και γι’ αυτό έχασε.

Εχει ρέντα

Ο Λάζαρος έκανε με πέναλτι το 1-0 επί της Μπριζ στο ΟΑΚΑ. Ο Λάζαρος έκανε με φάουλ το 2-1 στη Ριέκα. Ο Λάζαρος γύρισε μόνος του το 0-2 από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, ο Λάζαρος έκανε το 1-0 με κεφαλιά στη ρεβάνς του Κυπέλλου με τους Ερυθρόλευκους. Ο Λάζαρος έστειλε την ΑΕΚ στον τελικό. Ο Λάζαρος έχει ρέντα. Γεννάνε και τα κοκόρια του. Απ’ όπου κι αν σουτάρει, η μπάλα πάει μέσα. Οπως αυτός που παίζει στη ρουλέτα και η μπίλια τού κάνει ρεπετισιόν.

Παιχνίδι είναι και το ποδόσφαιρο, το ψαλίδι έγινε γκολ στο 95′, μπορείς να πεις, λόγω ρέντας. Η μεταφυσική ωστόσο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη πραγματικότητα. Για να κάνει ένας ποδοσφαιριστής μία εξαιρετική σεζόν έχει δουλέψει. Εχει κουραστεί στις στις προπονήσεις. Εχει κάνει καλή ζωή. Εχει αφοσιωθεί στη δουλειά του. Είναι σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Δεν είναι μόνο τα γκολ. Είναι η συνολική εικόνα που βγάζει στο γήπεδο.

Εύλογα κλωτσάει

Στο ποδόσφαιρο σίγουρα «παίζει» και η τύχη. Και σε ομαδικό και σε ατομικό επίπεδο. Χαρισματικός είναι ο Ρονάλντο (φωτογραφία), αλλά για να γίνει γκολ ένα ψαλίδι πρέπει να σε θέλει η μπάλα. Πριν όμως σου κάνει το κέφι η μπάλα, τα έχεις κάνει εσύ όλα σωστά. Είσαι στη σωστή θέση τη σωστή στιγμή. Εχεις την έμπνευση, την τεχνική κατάρτιση και τις δυνάμεις να κάνεις τη δύσκολη προσπάθεια. Κι όλα αυτά στο 95′, όπως στην περίπτωση του Λάζαρου. Που δίνει ένα ακόμα ατού στον ποδοσφαιριστή στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του. Με τη διοίκηση να δείχνει μίζερη απέναντι σ’ έναν ποδοσφαιριστή – κλειδί στη συνολική προσπάθεια για το νταμπλ. Να πατάει στο +1 του συμβολαίου. Το κλειστό τριετές που ζητεί ο ποδοσφαιριστής είναι υπερβολικό. Σίγουρα όμως τα 270 τον χρόνο που παίρνει τώρα είναι λίγα. Οταν ο Τζαλμα Κάμπος π.χ. είναι στις 700.000. Κι όταν του λένε «ξεκινάμε από τα 320 που ήδη έχεις υπογράψει για το +1 κι εμείς εδώ είμαστε», εύλογο είναι να κλωτσάει.

Τον αδικεί

Σαφώς κι όταν ο Λάζαρος υπέγραφε στην ΑΕΚ δεν είχε καλύτερη επιλογή. Αυτά που συμφώνησε, αυτά πήρε. Δεν μπορείς να αγνοήσεις όμως ότι η προσφορά του ήταν πολλαπλάσια. Κι όταν στέκεσαι στο +1, τον αδικείς. Δεν την αναγνωρίζεις αυτή την προσφορά. Του δημιουργείς την εντύπωση ότι θέλεις να τον εκμεταλλευτείς.