Μέχρι το 93ο λεπτό του ημιτελικού του Κυπέλλου της ΑΕΚ με την ΑΕΛ, τα τάματα και οι προσευχές που είχαν κάνει οι άνθρωποι της ΕΠΟ και του υπουργείου Αθλητισμού έπιαναν τόπο: η ομάδα της Λάρισας παίζοντας σωστή άμυνα κρατούσε το 0-0 που της έδινε το εισιτήριο για τον τελικό με τον ΠΑΟΚ.

Προσευχές

Ενας τέτοιος τελικός θα ήταν μια αληθινή γιορτή για το ποδόσφαιρο. Θα γινόταν στο ΟΑΚΑ με παρόντες 25 χιλιάδες οπαδούς του ΠΑΟΚ και τρεις – τέσσερις χιλιάδες Λαρισαίους. Θα ήταν στην πρώτη σειρά των επισήμων όλη η κυβέρνηση. Ο Βαγγέλης Γραμμένος, ο κατά δήλωση του Ιβάν Σαββίδη «δικός του άνθρωπος», θα υποδεχόταν τους ανθρώπους του Δικεφάλου του Βορρά με παπιόν. Αν η ΑΕΛ έκανε το λάθος να αντισταθεί, όλο και κάποιος επόπτης θα έκανε ένα ανθρώπινο λάθος, όπως πέρυσι ο Καλφόγλου, κι ο ΠΑΟΚ θα κέρδιζε το Κύπελλο. Οχι ότι δεν θα το κερδίσει και τώρα. Απλά η κυβέρνηση και η ΕΠΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον τελικό όχι ως γιορτή, αλλά ως θεομηνία. Θα χρειαστούν για τη διεξαγωγή του ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και ειδικές δυνάμεις. Και νέες προσευχές στον Θεό, που αν κρίνω από το γκολ που έβαλε ο Χριστοδουλόπουλος, μάλλον διασκεδάζει μαζί μας.

Πέρυσι

Δεν νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ θα φέρει αντιρρήσεις για τη διεξαγωγή του τελικού στο ΟΑΚΑ. Τις έφερε πέρυσι και μολονότι στον φιλικό του Βόλου κέρδισε το τρόπαιο, το πλήρωσε με επτά αγωνιστικές τιμωρία της Τούμπας και 282.500 ευρώ πρόστιμο. Υπάρχει και μία ακόμα λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της: μια ομάδα τιμωρείται για επεισόδια που μπορεί να κάνουν οι οπαδοί της στο γήπεδο, αλλά όχι για όσα θα κάνουν μακριά από αυτό. Υπό αυτό το πρίσμα, η επιλογή του ΟΑΚΑ είναι για τον ΠΑΟΚ ιδανική: οι οπαδοί του μπορεί να διαλύσουν τη μισή Ελλάδα κατεβαίνοντας από τη Θεσσαλονίκη και να είναι στο ΟΑΚΑ κύριοι. Οχι ότι θα έχουν ιδιαίτερα προβλήματα να σπάσουν και το ΟΑΚΑ –απλά, η ελπίδα είναι ότι η διαμαρτυρία τους για τις αδικίες θα έχει εκτονωθεί πριν μπουν στο γήπεδο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τα «παιδιά» θα τα έκαναν λίμπα εντός γηπέδου, όπως και πέρυσι. Αρκεί να υπήρχε ένα σημείο συνάντησης με τον λαό της ΑΕΚ, κι ας μην ήταν η γραφική περσινή πεζογέφυρα. «Δεν μπορεί, δεν μπορεί, κάπου θα συναντηθούμε» λέει το τραγούδι.

Τζιάνι

Μπορεί να γίνει σε άλλο γήπεδο το ματς; Νομίζω, όχι. Ο τελετάρχης πρόεδρος της Επιτροπής Κυπέλλου Μάνος Γαβριηλίδης το ξεκαθάρισε, ότι η απόφαση έχει παρθεί: θα γίνει στο ΟΑΚΑ. Το γήπεδο αστυνομεύεται μάλλον ευκολότερα από τα άλλα στα οποία θα μπορούσε να γίνει ο τελικός. Κανονικά χάρη στο ΟΑΚΑ οι σκοτούρες του Γραμμένου θα έπρεπε να είναι μικρότερες από αυτές του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη ή από αυτές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη (από τους χουλιγκάνους) Νίκου Τόσκα. Αλλά στο μεταξύ προέκυψε στον Γραμμένο η απειλή του Τζιάνι Ινφαντίνο ότι θα διώξει την ΕΠΟ από τη FIFA κι έτσι θα χάσει και αυτός τον ύπνο του. Διότι η FIFA, όχι τυχαία, έχει καλέσει την ΕΠΟ σε απολογία αμέσως μετά τη διεξαγωγή του τελικού. Κι αν σε αυτόν έχουν γίνει επεισόδια, η καμπάνα που θα πέσει θα είναι χωρίς προηγούμενο.

Απόφαση

Φυσικά όλα θα γίνουν χειρότερα μόλις βγει η περίφημη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων για το ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Οσο και να την καθυστερούν, απόφαση που να τους αφήνει όλους ικανοποιημένους οι εφέτες δεν θα βγάλουν. Ο Σκουτέρης και οι υπόλοιποι ή θα κακοκαρδίσουν τον ΠΑΟΚ ή την ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ τις τελευταίες μέρες κάνει επικοινωνιακή αντεπίθεση. Από τη Θεσσαλονίκη κυκλοφορεί ως βεβαιότητα η αισιοδοξία του ΠΑΟΚ ότι θα αλλάξει η ποινή: οι δικηγόροι του δηλώνουν σίγουροι, τα τοπικά ΜΜΕ εμπορεύονται πληροφορίες ελπίδας και οι φήμες δίνουν και παίρνουν. Οι τελευταίες θέλουν τον Σαββίδη να έχει βάλει στη διαπραγμάτευση και την τύχη του ΠΑΟ: αν του δώσουν την απόφαση που θέλει, ο ίδιος και οι ομάδες που μαζί του συντάσσονται θα ψηφίσουν στη Λίγκα υπέρ της απόφασης αλλαγής των ποινών για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες και ο Παναθηναϊκός θα τη γλιτώσει –αν όχι, δεν θα συναινέσει στη σωτηρία του. Ολα αυτά λέγονται διότι όλοι θεωρούν πως η απόφαση δεν είναι θέμα κανονισμών, αλλά έχει να κάνει με τη θέληση των δικαστών. Δεν είναι έτσι, αλλά δεν το πιστεύει κανείς.

Λάζαρος

Παραμύθι είναι και ότι η FIFA θα διώξει την ΕΠΟ, αν αλλάξει η απόφαση. Δεν πρόκειται να το κάνει για αυτό. Αλλά έχει ένα σωρό άλλους λόγους, και μετά τον τελικό που εξασφάλισε για χάρη μας ο Λάζαρος, μπορεί να βρει κι άλλους…