Θα αποκτήσουν τον Παναθηναϊκό Ταϊλανδοί ή αυτός θα περάσει στα χέρια των funds που έχει βρει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και που σκοπό έχουν την ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής του Ολυμπιακού Σταδίου; Η μόνη ομοιότητα αυτών των ιστοριών είναι ότι έγιναν είδηση έπειτα από διαρροές που έκαναν κυβερνητικοί κύκλοι: η κυβέρνηση ανησυχεί για το μέλλον του Παναθηναϊκού ή τουλάχιστον αυτό θέλει να δείχνει. Γιατί; Γιατί πιστεύει πως από αυτή της την ενασχόληση θα έχει κέρδος στις επόμενες εκλογές.

Λένε

Υπάρχει μια μικρή ομάδα σοβαρών κυβερνητικών στελεχών που λένε όπου σταθούν κι όπου βρεθούν «ανάθεμα την ώρα και τη στιγμή που μπλέξαμε με το ποδόσφαιρο»! Μαθαίνω ότι το λένε ο Δρίτσας, ο Φίλης, ο Παπαδημούλης, ο Κατρούγκαλος, ο Σπίρτζης και ίσως κι άλλοι –όσοι τουλάχιστον βλέπουν πως μόνο προβλήματα προκάλεσε στην κυβέρνηση η ενασχόλησή της με τον χώρο. Το ίδιο πιστεύει, μου λένε, αλλά ποτέ δεν θα το παραδεχτεί κι ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Είχε μια πολιτική καριέρα στρωμένη, τα είχε πάει εξαιρετικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, θα κατέβαινε στον Πειραιά: τώρα από τον Πειραιά δεν περνάει ούτε για καφέ. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;

ΠΑΟΚ

Τον τελευταίο καιρό ό,τι κάνει η κυβέρνηση δημιουργεί αντιδράσεις προς το χειρότερο. Ο Πρωθυπουργός φωτογραφίζεται με φανέλα του ΠΑΟΚ και τώρα βλέπει τους οπαδούς της ομάδας της Θεσσαλονίκης να διαδηλώνουν απειλώντας να χωρίσουν την Ελλάδα στα δύο. Διακόπτει το πρωτάθλημα και αντί αυτό να λειτουργήσει ως επίδειξη πυγμής, γελάει ο κόσμος. Φτιάχνει νομοσχέδια για την καταπολέμηση της βίας και οι δικοί της άνθρωποι διοργανώνουν τελικούς Κυπέλλου με μαχαιροβγάλτες. Ευλογεί την εξυγίανση στην ΕΠΟ και βλέπει τη FIFA έτοιμη να αποβάλει την Ελλάδα από τις διεθνείς διοργανώσεις. Κάνει μυστικοσυσκέψεις με παράγοντες και τους βλέπει να φτάνουν στα χέρια. Ψάχνει έναν χρόνο έναν αγοραστή για τον ΠΑΟ, τάζοντάς του μέχρι και καινούργιο γήπεδο, και σε λίγο μπορεί να δει τους Πράσινους στη Β’ Εθνική. Θέλει να βοηθήσει την ΑΕΚ να ολοκληρώσει την κατασκευή του γηπέδου, αλλά πώς να το κάνει όταν για χρόνια τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ρητόρευαν εναντίον κάθε είδους επιχορήγησης σε ΠΑΕ; Η κυβέρνηση κινδυνεύει σοβαρά να έχει τους πάντες δυσαρεστημένους. Διότι ο συγκεκριμένος χώρος απαιτεί να τον γνωρίζεις και να μην πολιτεύεσαι με ψηφοθηρικά κίνητρα.

Λίγοι

Από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο έχουν βγει κερδισμένοι διάφοροι πολιτικοί σε προσωπικό επίπεδο. Ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Σταύρος Κοντονής π.χ., χάρη σε μια έντονα συγκρουσιακή πολιτική με την ΕΠΟ, κάτι κέρδισαν: οι κυβερνήσεις όμως μακροπρόθεσμα δεν βγαίνουν ποτέ κερδισμένες. Ενα πολύ καλό παράδειγμα είναι ο κάποτε Θεσσαλονικάρχης Βαγγέλης Βενιζέλος. Ποτέ κανείς δεν πρόσεξε τις ομάδες της Θεσσαλονίκης όσο αυτός τον καιρό που ήταν στο υπουργείο Πολιτισμού. Κάποτε ένα υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας άνοιξε σαββατιάτικα για να πάρει την απαραίτητη εγγυητική ο ΠΑΟΚ και να αδειοδοτηθεί. Ο Αρης πήρε πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα καταθέτοντας στη νεοσύστατη Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έναν άδειο φάκελο! Κι όμως όταν έγιναν εκλογές ο Βενιζέλος έχασε πάνω από είκοσι χιλιάδες προσωπικούς ψήφους –πολύ πριν αρχίζει η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Γιατί; Γιατί οι οπαδοί, αν δουν ότι κάτι δίνεις στην ομάδα, απαιτούν όχι απλά περισσότερα, αλλά τα πάντα. Αν κερδίζουν κάτι, ισχυρίζονται αυτάρεσκα ότι είναι δική τους επιτυχία, ότι επέβαλαν τη θέλησή τους στα κέντρα των αποφάσεων, ότι ανάγκασαν το κράτος να τους σέβεται. Αν τους δώσεις κάτι και σταματήσεις, τους έχεις αμέσως απέναντί σου. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να δουν τι μπορείς να κάνεις –καλύτερα να τους λες ότι δεν γίνεται τίποτα.

Υπουργοί

Η τωρινή κυβέρνηση θέλησε από την αρχή να δείξει ότι μπορεί να κάνει πολλά: το μόνο που κατάφερε είναι επί των ημερών της να έχουν διαδηλώσει οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, να έχουν κάνει περικυκλώσεις στα σπίτια υπουργών οι οπαδοί του ΠΑΟ, να κυνηγούν φίλους δημάρχους οι οπαδοί της ΑΕΚ και κανένα στέλεχός της να μην μπορεί να πάει να μιλήσει στον Πειραιά χωρίς την προστασία των ΜΑΤ. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι αυτή η μαζική αντίδραση είναι κι ένα είδος απόδειξης ότι η κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις από όλους: η άποψη είναι λάθος καθώς στην πραγματικότητα επιχείρησε με όλους να παίξει, σε όλους να υποσχεθεί, όλους να τους πείσει ότι θέλει το καλό τους και μόνο. Αν όλοι έχουν πρόβλημα μαζί σου, κάποιο πρόβλημα τους προκαλείς. Σίγουρα δεν λύνεις κανένα.

Αποψη

Ο Πρωθυπουργός είναι ποδοσφαιρόφιλος. Λένε ότι έχει άποψη για παίκτες, παρακολουθεί παιχνίδια, έχει γνώμη για προπονητές. Δεν αμφιβάλλω. Αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι όσο απλό φαίνεται. Διότι το παρακολουθούν πολλοί και πολλοί είναι αυτοί που παθιάζονται. Ο παθιασμένος δεν σταματά να απαιτεί. Και κάθε ποδοσφαιρόφιλος ξέρει ότι υπάρχουν ματς που νομίζεις πως δεν τελειώνουν ποτέ…