Την Τρίτη το πρωί συναντήθηκαν στα γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος και ο πρόεδρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Τζιάνι Ινφαντίνο. Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΕΠΟ συναντά τον προϊστάμενό του κατ’ ιδίαν. Και για καφέ να τον είχε φωνάξει, η είδηση για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σημαντική. Στο site της Ομοσπονδίας, που υπάρχει για να ενημερώνει τον κόσμο, η είδηση δεν υπήρχε. Η συνάντηση των δύο παραγόντων αφορούσε τη γνωστή απειλή της FIFA ότι θα διώξει την ΕΠΟ από τις τάξεις της: ως γνωστόν, ύστερα από έκθεση του επιτηρητή της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χέρμπερτ Χούμπελ, η FIFA έχει προειδοποιήσει την ΕΠΟ ότι, αν δεν σοβαρευτεί, θα αποβληθεί. Για το σοβαρότερο από τα ζητήματα που σήμερα απασχολούν την Ομοσπονδία δεν υπήρξε ούτε χθες ενημέρωση. Παρόλο που ο Γραμμένος γύρισε και, καταπώς έλεγαν όσοι χθες τον είδαν, «έμοιαζε με τα φτερά τσακισμένα».

Καφές

Για το site της Ομοσπονδίας, ειδήσεις σημαντικότερες της συνάντησης του προέδρου της με τη FIFA ήταν η ομιλία του άγγλου πρώην διαιτητή Ντέιβιντ Ελερεϊ που έγινε προχθές, η κλήρωση των μπαράζ της Γ’ Εθνικής, η νίκη του ΠΑΟΚ επί του Πανιωνίου στο Κύπελλο και η απόρριψη της ένστασης του σωματείου «Αστέρας Βλαχιώτης» κατά του σωματείου «Αστέρας Αμαλιάδας Πανόπουλος» –ειδικά αυτό το τελευταίο πρέπει να είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, αν και κανείς δεν το είχε αντιληφθεί. Η μη επίσημη ενημέρωση γεννά φυσικά ένα πλήθος από φήμες. Μερικές τις κυκλοφορούν οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΕΠΟ, που μιλάνε για συνάντηση σε καλό κλίμα, υποδείξεις του Ινφαντίνο και στήριξη στον Γραμμένο κ.τ.λ. Μπορεί όλα αυτά να ισχύουν, αλλά πώς να τα πάρει κανείς στα σοβαρά; Αν έχει υπάρξει κάτι συγκεκριμένο, η Ομοσπονδία οφείλει να το κάνει γνωστό: να έπαιξε πρέφα με τον Ινφαντίνο ο Γραμμένος ή να του διάβασε τον καφέ στη συνάντηση, είναι δύσκολο.

Σχέση

Διαβάζοντας όλα αυτά που γράφτηκαν δεξιά κι αριστερά, καταλαβαίνω μόνο ένα πράγμα: η FIFA τού έδειξε ότι σοβαρολογεί, κι αυτό γίνεται φανερό από τα μισόλογα που κυκλοφορούν. Γράφεται π.χ. από όσους έχουν προνομιακή σχέση με την Ομοσπονδία, σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση, πως ο Ινφαντίνο εξήγησε στον Γραμμένο πως το ελληνικό ποδόσφαιρο τελεί υπό επιτήρηση και πως θα υπάρξει Grexit αν τους επόμενους μήνες δοθούν αφορμές: πρόκειται για μια γενικότητα –κανείς ευρωπαίος αξιωματούχος δεν μιλάει έτσι. Ο Ινφαντίνο σίγουρα εξήγησε στον Γραμμένο τα λάθη που η Ομοσπονδία του κάνει κι αν δεν υπήρξαν ανακοινώσεις είναι για να μη δοθούν λαβές για σχόλια που να αφορούν τα λάθη αυτά. Αλλά κρύβοντας την πραγματικότητα δεν την αλλάζεις κιόλας.

Δεδομένα

Το ότι το ραντεβού της Τρίτης δεν ήταν ευχάριστο, είναι απλό να το καταλάβει κανείς, αν δει τα δεδομένα. Ο επιτηρητής Χούμπερτ έκανε μια εισήγηση τιμωρίας της Ομοσπονδίας. Ο Ινφαντίνο έστειλε μια πρώτη προειδοποίηση μετά τα όσα έγιναν στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Από τότε μέχρι τώρα η ΕΠΟ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να συμμορφωθεί με τις επιταγές της FIFA. Από τα λίγα που μάθαμε, της ζητήθηκε προ μηνός π.χ. να βρεθεί ένας τρόπος να βγαίνουν πιο γρήγορα οι αποφάσεις της αθλητικής Δικαιοσύνης: το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα τελεσίδικη απόφαση για τα όσα έγιναν στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ δείχνει ότι το αίτημα της FIFA o Γραμμένος και οι υπόλοιποι το αντιμετωπίζουν ως ανέκδοτο: δεν αποκλείω και να γελάνε μεταξύ τους. Στο τέλος θα μας διώξουν και θα ξεκαρδιστούμε στα γέλια.

Τίποτα

Πώς γίνεται μια Ομοσπονδία να συμπεριφέρεται τόσο επιπόλαια; Η απάντηση είναι απλή: αν δεν ξέρεις να διοικείς, συνήθως δεν κάνεις τίποτα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν το διοικεί ο Γραμμένος: ο Γραμμένος νοιάζεται για τη διαιτησία, για το πώς θα βγει καμιά ανακοίνωση εναντίον του Ολυμπιακού, για το πώς θα δώσει καμιά συνέντευξη κ.τ.λ. Ολα τα άλλα τα έχει αφήσει στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη: αυτός συσκέπτεται με τους εκπροσώπους τού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αυτός σταματά και ξαναρχίζει το πρωτάθλημα, αυτός ψάχνει χρήματα για το VAR, αυτός ανησυχεί για το αν θα έχουν τηλεοπτικά συμβόλαια οι ομάδες του χρόνου, αυτός απαιτεί αλλαγές στους κώδικες, αυτός στέλνει στην ΕΠΟ δημοσιογράφους και δικηγόρους για να τη διοικούν. Αν ο Βασιλειάδης είχε συναντηθεί με τον Ινφαντίνο, αυτό θα ήταν είδηση στο site της Ομοσπονδίας: στην εσωτερική ιεραρχία της ΕΠΟ ο Γραμμένος είναι πιο χαμηλά από τον υφυπουργό.

Τρεις

Δεν θεωρητικολογώ. Μία εβδομάδα πριν έγινε σύσκεψη μεγαλοστελεχών της Ομοσπονδίας για να προετοιμαστεί το ταξίδι του προέδρου στη Ζυρίχη. Πήραν μέρος σε αυτήν πέντε άνθρωποι: ο Γραμμένος, ο αντιπρόεδρος Βακάλης, ο Δέδες, ο Μπάρτζης και ο Χολέβας, που μιλάει και ρωσικά. Τους τρεις τούς έστειλε στην Ομοσπονδία η κυβέρνηση. Κι αυτό ο Ινφαντίνο το ξέρει και ξεφυσάει, αλλά τι να κάνει…