Τις παραμονές των πρώτων εκλογών του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας, που έταζε ό,τι μπορούσε κανείς να φανταστεί, αναφερόταν διά μακρών και στην οικογενειοκρατία, στον νεποτισμό. Η λέξη ήταν μάλλον καινούργια γι’ αυτόν, γι’ αυτό μιλούσε για νεοποτισμό –αλλά, εντάξει, όλα μαθαίνονται. Κι όταν έγινε Πρωθυπουργός, φρόντισε να αποδείξει ότι ακόμα και αυτή η υπόσχεσή του ήταν κενή περιεχομένου. Η διαφορά με τους προηγούμενους: αυτοί, ως λενινιστές, θα ήθελαν το κράτος αποκλειστικά για τους οικείους τους και για πάντα –η σύντροφος του Πρωθυπουργού, Περιστέρα Μπαζιάνα, το έχει περιγράψει ως ανάληψη όχι μόνο της διακυβέρνησης αλλά και της εξουσίας.

Για το κομματικό κράτος της Αριστεράς τα έχουμε πει πολλές φορές –τα συνόψισε άριστα και ο γερμανός δημοσιογράφος Ρίχαρντ Φραουνμπέργκερ, στο πολυσυζητημένο δημοσίευμά του στην κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine». Αλλά προσωπικώς πίστευα ότι ο Αλέξης Τσίπρας, γέννημα θρέμμα μιας αριστερής μποεμίας, μπορούσε να κρατήσει τη δική του οικογένεια πάνω από το πάρτι. Υπολόγισα χωρίς να πάρω υπόψη παραδείγματα του κομμουνιστικού παρελθόντος, και ιδίως τις οικογενειακές επιδόσεις των ζευγαριών Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (στη Γιουγκοσλαβία) και Μίρα Μάρκοβιτς ή Νικολάε και Ελενα Τσαουσέσκου (στη Ρουμανία). Ως γνωστόν, οι δύο σύζυγοι των ηγετών που είχαν κακό τέλος έκαναν αξιόλογη πανεπιστημιακή καριέρα.

Απ’ ό,τι φαίνεται, πανεπιστημιακή καριέρα έχει αρχίσει και η σύντροφος του έλληνα Πρωθυπουργού. Τη Μεγάλη Δευτέρα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος β. 1225/2-4-2018) η απόφαση σύμφωνα με την οποία η διοικητικός υπάλληλος του Πολυτεχνείου Περιστέρα Μπαζιάνα εντάχθηκε στην κατηγορία Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό του ιδρύματος. Εως τότε, εργαζόταν μεν στο Πολυτεχνείο ως διοικητικό προσωπικό –είχε ενταχθεί σε αυτό πριν από καιρό με απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ένα άλλο φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, μεταταχθείσα από τη βασική εκπαίδευση, όπου αρχικά εργαζόταν.

Είναι αυτό νεοποτισμός, κατά την έκφραση Τσίπρα; Απόλυτος. Είναι πρωτοφανές; Οχι, έτσι κάνουν πολλές και πολλοί –αλλά η Περιστέρα Μπαζιάνα είναι η τελευταία στη σειρά, σύντροφος ενός πρωθυπουργού που θα μας απάλλασσε από τον νεοποτισμό, όπως έλεγε. Είναι φωτογραφική η διάταξη για την κυρία Μπαζιάνα; Οχι, είναι συνολικότερο σχέδιο Τσίπρα και Γαβρόγλου για την άλωση του πανεπιστημίου από προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μαζί με τις γλάστρες, ποτίζεται και ο βασιλικός.