Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ενωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς έκανε το αυτονόητο για έναν άνθρωπο που αναζητεί την ταυτότητά του: πήγε στο μέρος όπου δεν μπορούσε να είναι τίποτε άλλο, στη συγκέντρωση των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Επένδυσε στην ιδεολογία του φθόνου, ελπίζοντας στο limit up που θα του εξασφαλίσει μία ακόμα θητεία στον Ναό της Δημοκρατίας. Αυτόν για τον οποίον χωρίς αισχύνη σιγοντάριζε το κατάπτυστο και φασιστικό σύνθημα «να καεί, να καεί, η που…να η Βουλή», παρακινώντας το πλήθος να φωνάξει πιο δυνατά.

Ενας εκφραστής λουμπενικών απόψεων, με προκλητική έλλειψη δισταγμού που δεν συναντάς ούτε σε εκβαρβαρωμένα πλήθη. Με ποπολίστικη νοοτροπία, έσπειρε διχόνοια, μίσος και ηθικό ξεπεσμό μιλώντας για το «κράτος των Αθηνών». Ξεπούλησε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας επενδύοντας στο «πρωτάθλημα ή εμείς ή κανείς». Είναι ο σπόρος που έσπειρε τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός, όταν δήλωνε πως «το μόνο που μένει είναι να πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ». Οι φίλοι της ομάδας του Δικεφάλου πίστεψαν πως το αίτημά τους για πρωτάθλημα είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη.

Και τώρα που διαπιστώνουν πως η πολιτική βούληση από μόνη της δεν χαρίζει τίτλους, έβαλαν στο στόχαστρό τους –σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους –τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαγορεύοντάς τους να ανέβουν στη Θεσσαλονίκη.

Ο βουλευτής Αριστείδης Φωκάς ως προβατόσχημος λύκος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αναμπουμπούλα. «Ποιος ξέρει», θα σκέφτεται. «Αύριο – μεθαύριο κάνει κόμμα ο Ιβάν Σαββίδης. Ας αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή». Ο βουλευτής Φωκάς ήταν αυτός που δεν είδε κανένα όπλο στη ζώνη του προέδρου του ΠΑΟΚ στο επεισοδιακό παιχνίδι με την ΑΕΚ και άφηνε αιχμές για φωτομοντάζ.

Ενας πολιτικός ρακοσυλλέκτης που θα προσθέσει στο βιογραφικό του: άκριτος οπαδός του ΠΑΟΚ. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να απολαύει της εμπιστοσύνης του προέδρου του κόμματός του Βασίλη Λεβέντη.

Θλιβερή επέτειος χθες. Συμπληρώθηκαν 29 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο. Μια μαύρη σελίδα για το ποδόσφαιρο αλλά και την αστυνομία της Βρετανίας, που με τις παραλείψεις της και το έλλειμμα ηγεσίας οδήγησε στον θάνατο 96 ανθρώπους. Αξιωματικός που ήταν τότε σε υπηρεσία στο γήπεδο της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, για τον ημιτελικό Κυπέλλου ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ, είπε με δύο λέξεις όσα έγραψαν αργότερα σε χιλιάδες σελίδες εισαγγελείς και ιατροδικαστές: «Θεσμικός εφησυχασμός».

Ενας παρόμοιος «θεσμικός εφησυχασμός» που παρατηρείται στην ημεδαπή απέναντι σε συνθήματα για «απόσχιση από το κράτος των Αθηνών». Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Γιώργος Τουρσουνίδης, είπε στο μήνυμά του στους φίλους της ομάδας: «Ο ΠΑΟΚ είναι δυνατός και ισχυρός και με αρωγό τον κόσμο, εσάς, θα στείλουμε μήνυμα ότι θα χωρίσουμε την Ελλάδα στα δύο. Δεν μπορούν να φανταστούν πού θα φτάσουμε». Α, ρε Αϊνστάιν, πόσο δίκιο είχες…