Η μνημονιακή περίοδος τραυμάτισε βαθιά τη σχέση του πολίτη με την πολιτική. Στον δημόσιο διάλογο, κάποιοι, τα τελευταία χρόνια έταξαν σχεδόν τα πάντα: έσκιζαν Μνημόνια, ανέβαζαν μπάρες, υπόσχονταν δουλειές με 751 €. Παχιά λόγια, πασπαλισμένα με ψέμα, με μόνο στόχο να υποκλέψουν την ψήφο των πολιτών.

Στο Κίνημα Αλλαγής χαράζουμε έναν νέο δρόμο. Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη από πράξεις και όχι από λόγια. Η συμμετοχή των 212.000 πολιτών στην εκλογή ηγεσίας του περασμένου Νοεμβρίου ήταν το καταλυτικό μήνυμα για τη δημιουργία μιας νέας, μεγάλης, αυτόνομης προοδευτικής παράταξης.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει, μετά το Συνέδριό του, ένα πλήρες προγραμματικό – κυβερνητικό πλαίσιο με το οποίο οριοθετείται πολιτικά από τη Δεξιά και την αριστερή συντήρηση.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του εγχειρήματός μας συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Ομως το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας δεν μπορεί να γραφτεί χωρίς την παρουσία της νέας γενιάς στα κέντρα ευθύνης και λήψης αποφάσεων, στα πολιτικά υποκείμενα και στη διακυβέρνηση. Απόφασή μας είναι να φέρουμε νέους, άξιους ανθρώπους στο προσκήνιο, που αγωνιούν και αγωνίζονται για τη γενιά μας και το αύριο της πατρίδας μας.

Αυτή την επιλογή κάνει πράξη, αποφασιστικά και με συνέπεια, η Φώφη Γεννηματά εδώ και τρία χρόνια.

Το εγχείρημα της ανανέωσης της δημοκρατικής παράταξης είναι για μας μια βαθιά πολιτική διαδικασία. Δεν υπηρετεί κοντόθωρες επικοινωνιακές ανάγκες της συγκυρίας και δεν εμπνέεται από μια απολίτικη θεώρηση για σύγκρουση με το παλιό.

Βέβαια, δεν έχει και καμιά σχέση με την ψευδεπίγραφη δήθεν ανανέωση που επικαλέστηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας για να έρθουν στην εξουσία, όπου αποδείχτηκε πως εκφράζει ό,τι πιο αναχρονιστικό και φθαρμένο σε ιδέες, νοοτροπίες, πρακτικές και συμπεριφορές.

Για εμάς η ανανέωση σε πρόσωπα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανανέωση σε ιδέες, προγράμματα, πολιτικές και δημοκρατικές λειτουργίες, που ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα ενός κόσμου που έχει αλλάξει και αλλάζει ραγδαία. Γίνεται με αλληλεγγύη και σεβασμό σε όλες τις γενιές της παράταξής μας και στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς και της Ελλάδας.

Ολοι στο Κίνημα Αλλαγής, παλαιότεροι και νεότεροι, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην προσδοκία των προοδευτικών πολιτών για μια παράταξη ριζικά ανανεωμένη, αξιόμαχη, μια παράταξη νίκης, με κοινωνικό πρόσημο και πολιτική ταυτότητα.

Δημιουργούμε την πρώτη δύναμη της Νέας Εποχής, απέναντι στην καταστροφική διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αλλά και απέναντι στην εγκλωβισμένη λογική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φαίνεται να επιμένει σε συντηρητικές πολιτικές λιτότητας για το μέλλον.

Αλλάζουμε το παρόν και χτίζουμε το μέλλον, με πράξεις.

Ο Παύλος Χρηστίδης είναι εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής