Ο ελληνικός αθλητισμός δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο. Αλλωστε οι επιτυχίες έρχονται συχνά από άλλα αθλήματα. Ελληνικές ομάδες από τέσσερις διαφορετικούς αθλητικούς χώρους θέλουν να φτιάξουν τη δική τους άνοιξη έως το τέλος του Απριλίου, να καταξιωθούν στην Ευρώπη και να παλέψουν για τρόπαια. Αλλωστε με την έως τώρα πορεία τους έχουν δείξει πως μπορούν να «παίξουν τρικυμία».

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει χρώμα κόκκινο. Αύριο οι ομάδες βόλεϊ γυναικών και ανδρών του Ολυμπιακού θα προσπαθήσουν στην Τουρκία και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στους επαναληπτικούς τελικούς με Μπούρσα και Ραβέννα αντίστοιχα, να ανέβουν στον Ολυμπο με την κατάκτηση του Τσάλεντζ Καπ. Δύσκολες αποστολές, χωρίς αμφιβολία, οι δύο ομάδες όμως έχουν αποδείξει έως τώρα ότι με το πείσμα που διαθέτουν κανείς αντίπαλος δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος.

Στο τέλος της εβδομάδας είναι η ώρα για άλλο ένα τμήμα του πειραϊκού συλλόγου. Τα κορίτσια της ομάδας πόλο θα ταξιδέψουν στην Ισπανία για το φάιναλ φορ του Λεν Τρόφι και μετά τον αποκλεισμό τους από την αντίστοιχη τελική φάση της Ευρωλίγκας δεν θέλουν να μείνουν χωρίς ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι μάχες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα του μπάσκετ, με το βλέμμα στραμμένο στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου. Το θρίλερ με το πλεονέκτημα έδρας είχε θετική έκβαση για τους Πράσινους και οι αναμετρήσεις των πλέι οφ αναμένονται σκληρές και επίμονες. Την αρχή θα κάνει ο Παναθηναϊκός έχοντας το πλεονέκτημα έδρας με τη Ρεάλ Μαδρίτης (17/4) και την επομένη θα ακολουθήσει η έναρξη της σειράς των αγώνων του Ολυμπιακού με τη Ζαλγκίρις Κάουνας.Τη δική της άνοιξη θα προσπαθήσει να φτιάξει και η ανδρική ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ, που κόντρα στην πορτογαλική Μαδέιρα θα προσπαθήσει να προκριθεί στους τελικούς του Τσάλεντζ Καπ.

Ο ελληνικός αθλητισμός τόσο σε συλλογικό όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων αντέχει πεισματικά στην επίθεση της οικονομικής κρίσης και στο δίλημμα που θέτει ο Οδυσσέας Ελύτης στο ποιητικό του έργο «Εκ του πλησίον» –«ή πας να παίξεις τρικυμία ή πνίγεσαι» –έχει επιλέξει το πρώτο.

Επανάσταση

Η απόφαση της Μακάμπι Τελ Αβίβ να χρησιμοποιήσει από τη νέα περίοδο δύο διαφορετικές ομάδες στο πρωτάθλημα του Ισραήλ και την Ευρωλίγκα αποτελεί χωρίς αμφιβολία επαναστατική ενέργεια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μία κίνηση που έχει φυσικά αυξημένο κόστος, όσο όμως η διαμάχη της Ευρωλίγκας με τη FIBA συνεχίζεται, οι ομάδες θα αρχίσουν να αναζητούν διεξόδους. Οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί σύλλογοι θα περιμένουν τα αποτελέσματα του πειράματος, που σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον.