Η κατάσταση με την Τουρκία εκτραχύνεται συνεχώς, το Σκοπιανό πλέει σε άγνωστα νερά και το ελάχιστο που θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση Τσίπρα θα ήταν να επιδιώξει εθνική συναίνεση ενημερώνοντας τα κόμματα και ζητώντας τους να βοηθήσουν την κατάσταση. Θα έπρεπε, αλλά…

Θα αποκαλύψω τώρα με πόση απαξία αλλά και αλαζονεία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτούς με τους οποίους λογικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να βρίσκεται σε διάλογο επιδιώκοντας τη συνεργασία και τη στήριξή τους.

Προ δεκαημέρου και πλέον, την Παρασκευή 23 Μαρτίου στις 21.38′ το βράδυ ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της ΝουΔου Γιώργος Κουμουτσάκος λαμβάνει SMS στο κινητό του από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, το οποίο λέει: «Πότε μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα να τον ενημερώσω για FYROM».

Αυτό, τίποτε άλλο. Ούτε κύριος, ούτε ρωτήστε τον πότε είναι διαθέσιμος, ούτε αν είναι διατεθειμένος. Ο Κουμουτσάκος ενημερώνει τον πρόεδρο Κυριάκο, εκείνος φυσικά αρνείται (και καλά κάνει) να ενημερωθεί από τον Κοτζιά, και μάλιστα με αυτό τον τρόπο, και στις 23.15′ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝουΔου αποστέλλει απαντητικό SMS στον υπουργό Κοτζιά και του δηλώνει ότι θα έρθει να ενημερωθεί εκείνος διότι θεσμικά ο πρόεδρός του ενημερώνεται από τον Πρωθυπουργό. Εχουν περάσει, όπως προανέφερα πάνω από δέκα ημέρες, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι θα ενημερώσει αρχηγούς κομμάτων (τον …Καμμένο, γιατί δεν τον συμπεριέλαβε διερωτώμαι…), αλλά ο Κουμουτσάκος ακόμη αναμένει ραντεβού με τον υπουργό Κοτζιά.

Εξωτερική πολιτική με τον υπουργό πάνω σε καλάμι δεν γίνεται πάντως…

Ο εισαγγελέας ακούει;

Αναφέρθηκα διεξοδικά το Σάββατο στο τεράστιο φιάσκο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στον κοινοπρακτικό όμιλο Εxin των Τζον (Κάλαμος) και Τζον (Κουδούνης) και επειδή έχω την αίσθηση ότι το πράγμα πάει να περάσει στο λεγόμενο ντούκου, έχω να διατυπώσω, προς κάθε αρμοδία (εισαγγελική και άλλη αρχή) το ακόλουθο ερώτημα:

n της (απόπειρας) εξαγοράς κατατέθηκε κάποια εγγυητική επιστολή τραπέζης, ώστε να δεσμεύεται και ο υποψήφιος αγοραστής και ο πωλητής ότι η διαδικασία θα προχωρήσει;

Διότι πληροφορούμαι (εγκύρως, πιο έγκυρα δεν γίνεται) ότι τέτοια επιστολή δεν είχε κατατεθεί. Και πως όλο το πράγμα ήταν στον αέρα. Συζητούσαν δηλαδή και υποτίθεται προχωρούσε η διαδικασία της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εxin χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση του ομίλου, τόσο που να μην «πονέσει» καθόλου τώρα που διακόπηκε η διαδικασία.

Αυτό όμως, κύριε εισαγγελέα μου, συγγνώμη κιόλας για την ενόχληση, συνιστά βαρύτατο αδίκημα απιστίας κατά όσων ενεπλάκησαν στην πώληση. Διότι δεν είναι που το Δημόσιο απώλεσε ένα έσοδο 718,5 εκατ. ευρώ, είναι ότι δεν αποκόμισε ούτε το ελάχιστο, δηλαδή την εγγυητική επιστολή η οποία θα κατέπεφτε υπέρ του, μετά την ματαίωση της πώλησης. Τούτων δοθέντων, αναμένω τις δικές σας ενέργειες…

Το φιάσκο της Εθνικής

Επί του ιδίου, που κάνει ακόμη βαρύτερο το αδίκημα της απιστίας, έχω να αναφέρω, ότι η διαδικασία της πώλησης περπάτησε, πληροφορούμαι, από την ίδια έγκυρη πηγή, με βάση μια επιστολή που είχε καταθέσει στην Εθνική Τράπεζα ο ένας εκ των δυο Τζον, ο Κάλαμος, ο οποίος λέει διαβεβαίωνε προσωπικά (!!!) ότι η Εxin μπορεί να καταβάλει το τίμημα των 718,5 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τώρα η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει ότι θα κινηθεί νομικά με βάση αυτή την επιστολή κατά των δυο «πέτσινων» επενδυτών, αλλά εμένα αυτό μου φαντάζει ως μια προσπάθεια του διευθύνοντος την Τράπεζα κ. Φραγκιαδάκη να οικοδομήσει μια γραμμή άμυνας μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα. Γιατί έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση σε αυτόν θα προσπαθήσει να τα χρεώσει όλα!

Ο περιχαρής υπουργός

Για να λέμε όμως και την αλήθεια, δεν ήταν αυτός που τους ανακάλυψε αυτούς τους δυο «επενδυτές», όχι. Ο υπουργός Καμμένος είναι αυτός που περιχαρής ανήγγειλε πέρσι τον Μάρτιο σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι όπου να ‘ναι έρχεται η ανάπτυξη και ως απόδειξη ανέφερε ότι ένα «ελληνοαμερικανικό fund το οποίο ενδιαφέρεται πολύ να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική».

Τόσο πολύ ενδιαφερόταν να την αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική το fund των Τζον – Τζον, που όχι εγγυητική τράπεζας δεν τους ζητήθηκε από την κυβέρνηση, όπως όφειλε να κάνει το αρμόδιο υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά δεν ζήτησαν να κατατεθεί ούτε το ελάχιστο, μια επιστολή«καλώς έχειν» των επενδυτών, ήτοι ένα letter of comfort, όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο, πάντοτε με εκείνη την οξφορδιανή προφορά που μαγεύει.

Επανέρχομαι: η υπόθεση είναι για εισαγγελέα. Θα ασχοληθεί κάποιος;

Για ποιον χτυπά η κουδούνα

Και θα κλείσω την… «κουδουνιάδα» με κάτι ακόμη, το όποιο επίσης δεν μπορώ να ξεχάσω. Υπάρχει και μια πολιτική διάσταση στο όλο θέμα. Σοβαρή. Στις 16 Οκτωβρίου 2017, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προ της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο προς συνάντηση του κυρίου Τραμπ, επισκέφθηκε το Σικάγο. Τι ήθελε στο Σικάγο;

Να επισκεφθεί το National Hellenic Museum μαζί με τη σύζυγό του και ολόκληρη την ελληνική αποστολή. Ποιος τους ξενάγησε στο χώρο του Μουσείου; Η διευθύντριά του Λόρα Κάλαμος, παρουσία του μπαμπά της, του ενός εκ των δύο Τζον – Τζον επενδυτών, του Κάλαμος.

Λίγο αργότερα συνάντησε και τον άλλο Τζον, τον Κουδούνη, και μετά και κάποιους άλλους τοπικούς επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής, και περιχαρής ο δικός μας είπε:

«Ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, που η Ελλάδα επέστρεψε, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, και πιστεύω ότι αυτή η δύναμη της ομογένειας, και στην οικονομία και στην πολιτική, θα είναι κινητήριος δύναμη και στη δική μας προσπάθεια να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή, ισχυρή και αυτοδύναμη».

Ποιος παρέσυρε τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτό το μέγα ατόπημα; Γιατί δεν τον προστάτευσαν; Αφού ήταν ήδη από τότε γνωστό ότι η επένδυση δεν περπατάει. Ποιος τον κουβάλησε λοιπόν στο Σικάγο, και μαζί και ολόκληρη την ελληνική αντιπροσωπεία; Ε, ποιος;

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Ο άνθρωπος λέγεται Στέφανος Ζαφείρης, κατοικεί κάπου εκεί στον Ωρωπό, και ήταν ενεργό μέλος του κινήματος «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» διόδια. Λαμβάνοντας μια νέα δίωξη και διαπιστώνοντας ότι οι υποσχέσεις κορυφαίων υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα διωχθούν τα μέλη του κινήματος ήταν λόγια του αέρα και παραμύθια για να περνάει η ώρα, ξεσπάει με μια επιστολή η οποία είναι κόλαφος για όλους αυτούς. Αλλά είναι και αποκαλυπτική των μεθόδων ΣΥΡΙΖΑ. Μεταφέρω εδώ, ένα απόσπασμα για να καταδειχθεί πόσο …αυθόρμητο ήταν το κίνημα του 2011-2013:

«(…) Και κάναμε πορείες και καταλήψεις και βάζαμε φωτιές (κύριε εισαγγελέα μου, καλέστε τον άνθρωπο να αποκαλύψει ποιος τους καθοδηγούσε να βάζουν φωτιές…) και παίζαμε –προφανώς –για άλλη μια φορά το παιχνίδι των δήθεν λαϊκών αγώνων, θλιβερά ανθρωπάκια που τα χρησιμοποιούν οι εξουσίες και τα συστήματα τους, ρίχνοντάς τους στάχτη στα μάτια και πείθοντάς τους κάθε φορά πως ήρθε η ώρα της νίκης…

Μπροστάρηδες, σημερινοί υπουργοί, ο σύντροφος Σπίρτζης, πρώτος από όλους, και όλοι οι βουλευτές και οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε πάλευε (υποτίθεται????????) για τα δίκαια αιτήματα του μεροκαματιάρη σαν και μένα (…)».

Αλλος ένας «κοψοχέρης», αλλά αυτός θα πληρώσει κιόλας από πάνω…

Η ιερά συμμαχία

Τον μακαρίτη Γιώργο Κατσιφάρα φαίνεται ότι θυμήθηκε ο Δημήτρης Καμμένος προκειμένου να σχολιάσει τις δηλώσεις Κούλογλου ότι μετά το τέλος του Μνημονίου ούτε που θα τους γνωρίζουν τους ανελίτες. Εξού και εξερράγη (ο Καμμένος): «είναι ανώμαλη η άποψη του Στέλιου Κούλογλου. Δεν την σέβομαι. Χωρίς εμάς δεν θα τους ήξερε ούτε η μάνα τους».

Η μάνα τους θα τους ήξερε, εμείς γιατί ήταν ανάγκη να τους μάθουμε εξαιτίας σας κύριε, μας λέτε;