Μια ωραία φούσκα έσκασε χθες στον ανοιξιάτικο αττικό ουρανό και πάνω της έγραφε «Εξαγορά Εθνικής Ασφαλιστικής». Την είχαν φουσκώσει ωραία ωραία, με προσοχή, κάτι ελληνοαμερικανοί φίλοι των Τσίπρα – Καμμένου, αλλά, καθώς φούσκωνε φούσκωνε, έσκασε με πάταγο το μπαλόνι και τώρα κάποιος πρέπει να πληρώσει, νομίζω, γι’ αυτό το ύψους 730 εκατομμυρίων κάζο.

Διότι δεν είναι που δεν μπήκαν στα κρατικά ταμεία αυτά τα χρήματα, είναι που έχουν προκύψει σοβαρότατες, ποινικού χαρακτήρα, ευθύνες για όσους χειρίστηκαν την υπόθεση. Και που όλοι οι χειρισμοί τους είχαν ένα και μόνο προσανατολισμό: να πάρουν τη δουλειά ένας κύριος Τζον Κάλαμος και ένας άλλος κύριος Τζον Κουδούνης. Αυτοί εμφανίστηκαν στα μέρη μας ως δισεκατομμυριούχοι, έτοιμοι να βοηθήσουν τη χρεοκοπημένη πατρίδα των προγόνων τους, αλλά στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι ως «επενδυτές» ήταν πιο «ξεροί» κι από τη ρίγανη Αλέας Αργολίδος!

Διότι λεφτά μπορεί να μην είχαν να αγοράσουν την Εθνική Ασφαλιστική, είχαν όμως σχέδια. Προς τρίτους, του τύπου «έχουμε ψήσει την κυβέρνηση να μας δώσει την εταιρεία, βάλτε λεφτά να την αγοράσουμε και μετά να τη διοικήσουμε κιόλας, κι άμα κονομήσουμε θα πάρετε κι εσείς».

Ωραίοι τύποι, βγαλμένοι μέσα από ελληνική ταινία της δεκαετίας του ’70, να τους βλέπει ο πατριώτης μου ο Γούκος (πού τον θυμήθηκα τώρα…) και να τραβάει τα λίγα πια μαλλιά του, που ακόμη και τώρα «στήνονται» δουλειές παρόμοιες με τις δικές του, σε ένα κράτος που ποτέ δεν κατάφερε να ξεχωρίσει τον επενδυτή από τον «ατσίδα»…

Και «πέτσινοι» και «βάζελοι»

Ως παρεμπίπτον θέμα της απόπειρας να αρπάξουν οι τύποι την Εθνική Ασφαλιστική χωρίς λεφτά, στο τζάμπα, προέκυψε και το πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Λέγεται (ή ακόμη και υποστηρίζεται…) ότι στο εντελώς φιλικό και στη λογική «βγάλτε μου την υποχρέωση» ο πρόεδρος Αλέξης είχε ζητήσει από τους δύο Τζον Τζον, Κάλαμο και Κουδούνη, να αναλάβουν τον Παναθηναϊκό επιλύοντας το μακροχρόνιο πρόβλημά του.

Σιγά να μην του χαλούσαν το χατίρι του Πρωθυπουργού οι «πέτσινοι» επενδυτές, και κάπως έτσι του είπαν «μάλιστα, διότι από τα γεννοφάσκια μας, κι εμείς, Πρόεδρε, βάζελοι ήμασταν».

Φευ, το ναυάγιο της Εθνικής Ασφαλιστικής έφερε και το δεύτερο και σοβαρότερο, νομίζω, για την κυβέρνηση και τον Τσίπρα προσωπικά ναυάγιο για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος οδεύει πλησίστιος πλέον προς την καταστροφή.

Αυτό είναι που δεν αντέχει ο Τσίπρας –να του σκάσει ο Παναθηναϊκός στα χέρια. Το άλλο με την Εθνική Ασφαλιστική θα βρει τρόπο να το μπαλώσει –ήδη καλούν την κινεζική Fosun να διαπραγματευθούν μαζί της…

Βρείτε τον ένοχο

Ακριβώς αυτή τη φάση θέλω να φωτίσω περισσότερο: από μια μερίδα οπαδών του Παναθηναϊκού γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να φορτώσουν στον Γιάννη Αλαφούζο πολιτικές σκοπιμότητες για την κατρακύλα της ομάδας. Σε μια άτυπη γενική συνέλευση που έγινε προχθές στη Λεωφόρο, ορισμένοι ομιλητές έπεισαν το πλήθος των οπαδών που είχε συγκεντρωθεί ότι η ομάδα κινδυνεύει να καταστραφεί με σκόπιμες ενέργειες του Αλαφούζου, ο οποίος θέλει, λέει, με τον τρόπο αυτό να πλήξει την κυβέρνηση!

Βγάζω το καπέλο σε αυτούς που επεξεργάστηκαν το πονηρό σενάριο, αλλά μοιάζει με τρέλα να έχει χάσει κάποιος τόσα χρήματα (50 και βάλε εκατομμύρια) για να καταστρέψει την ομάδα της καρδιάς του, ώστε να τα φορτώσει εν συνεχεία στην κυβέρνηση.

Τα παλικάρια που προωθούν αυτή την ανοησία θα πρέπει να εξηγήσουν πρώτα τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ειδικά για την ομάδα, ποιος και γιατί υπονόμευσε τη μεταφορά του γηπέδου στον Ελαιώνα και ποιος πούλαγε φούμαρα στους οπαδούς μέχρι πρόσφατα για το γήπεδο στο Γουδί. Και μετά πάμε στις ευθύνες του Αλαφούζου και των προγενέστερων εκείνου…

Μακάριοι οι παρακοιμώμενοι

Πάνω από τέσσερις ώρες συνεδρίαζε προχθές στην Αγκυρα, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή και των αρχηγών των Οπλων. Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ανακοινώθηκε πλην των άλλων ότι η Τουρκία παρακολουθεί «με ευαισθησία» τις κινήσεις της Ελλάδας που είναι αντίθετες με τις αρχές της «καλής γειτονίας». Στην Αθήνα, η μακαριότητά του ο πρόεδρος Τσίπρας, όχι Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας δεν συγκροτεί (κυρ Σταύρο μου…) αλλά ούτε καν στον κόπο μπαίνει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το τι επιτέλους συμβαίνει με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Στα ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό, το Αλβανικό. Η αυταρέσκεια που τον διακρίνει, σε συνδυασμό με την αλαζονεία του παντογνώστη, τον αποτρέπει προφανώς να πράξει το αυτονόητο. Ναι, αλλά εδώ μιλάμε για τη χώρα, δεν κάνουμε ψυχογράφημα του Τσίπρα, εντάξει;

Καλοί μου άνθρωποι, ξυπνάτε

Επί του ιδίου θέματος, θέλω να σημειώσω ότι δεν την καταλαβαίνω την παθητικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εντάξει ο Τσίπρας είναι αυτός που είναι, νιώθει υπερεπαρκής για τον χειρισμό των δύσκολων εθνικών θεμάτων (αναλαμβάνει φυσικά και την ευθύνη απολύτως για ό,τι συμβεί…) δεν τους ενημερώνει. Οι ίδιοι δεν θα έπρεπε να απαιτήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συναντηθούν μαζί του και να του μεταφέρουν τους φόβους, τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους στους χειρισμούς της κυβέρνησης; Εγώ νομίζω πως θα έπρεπε. Αμεσα δε.

Με το να παραμένουν απαθείς δεν κερδίζουν τίποτε, αλλά κυρίως δεν κερδίζει τίποτε η χώρα…

Και δεν είναι λύση να τους ενημερώσει ο υπουργός Κοτζιάς, ο οποίος έχει μια συγκεκριμένη θεώρηση για τα εθνικά θέματα –σε πολλά σημεία διαφορετική από εκείνη του Πρωθυπουργού ή του υπουργού Αμυνας. Κουνηθείτε γιατί χανόμαστε, αδέρφια…

Αλλος ΕΦΚΑτάστατος για τη θέση

Παραιτήθηκε μετά το άγριο κράξιμο στη Βουλή ο προτεινόμενος ως νέος διοικητής του ΕΦΚΑ Στάθης Μαρίνος, καθώς αποκαλύφθηκε ότι την περίοδο που διατηρούσε θέση ειδικού συμβούλου παρά τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, έπαιρνε και καμιά δουλίτσα του οργανισμού για λογαριασμό της εταιρείας του.

Εργο Γιάννη Βρούτση είναι η παραίτηση (εκείνος αποκάλυψε με στοιχεία τη «δουλίτσα» Μαρίνου στην εταιρεία Μαρίνου) και πρέπει να του αναγνωρισθεί η (αντιπολιτευτική) επιτυχία.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ, που έχει διαλυθεί, δεν τον φοβάμαι. Κάποιος θα βρεθεί, συγγενής, μπατζανάκης, ξάδερφος ξαδέρφης, κουνιάδος, γαμπρός απ’ αδερφή κ.λπ. να τον αναλάβει. Και όχι απαραίτητα της συζύγου του Πρωθυπουργού. Τόσα στελέχη υπάρχουν, δεν θα εμφανισθεί κάποιος εκ των κατιόντων να αναλάβει τον οργανισμό; Εδώ τον διοίκησε ένας… Μπακαλέξης!

Βολές κατά ριπάς

Αυτά βλέπει ο… πολυλογάς Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ και δεν βάζει γλώσσα μέσα του. Το τελευταίο του «επίτευγμα» είναι χθεσινό, όπου σε δύο αράδες κάνει φιτίλια την Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, τους «53» του Τσακαλώτου. Προσέξτε τι είπε το άτομο αυτό:

«Η κυβέρνηση δεν είναι αριστερή, μπορεί να νομίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αριστερή… Από εκεί πηγάζει και το στρες των 53 ή 53 plus»!

Μετά να μην παραπονιέται που οι άλλοι, του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν επιεικώς να τον σκίσουν. Με κάτι τέτοια, πώς αλλιώς να του συμπεριφερθούν; Διερωτώμαι…

Πίσω έχει η αχλάδα…

Και κάτι τελευταίο σχετικά με τον «πολλά βαρύ και όχι» υπουργό Πολάκη, τον οποίο «γλέντησαν» κανονικά και για πολλές ώρες τα social media αναφορικά με τη χαρακτηριστική άγνοιά του στις προσθαφαιρέσεις. Φίλος μου με ενημέρωσε ότι ακόμη και τώρα, που αναγνώρισε ότι είχε κάνει… πατάτα προσθέτοντας υπόλοιπα ως ελλείμματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, «δεν ξέρει τι του γίνεται». Και πως πολύ σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε μια (πολύ) μεγάλη έκπληξη!

Αναμείνατε…