Η κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ θα μπορούσε να εκληφθεί και ως πολιτική της αμοιβάδας.

Οχι οποιασδήποτε, αλλά της Dictyostelium discoideum, ίσως του μοναδικού μονοκύτταρου ζωντανού οργανισμού που καταφέρνει να ξεγελά τον θάνατο.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η αμοιβάδα τρέφεται με βακτήρια.

Σε δύσκολες περιόδους, όπως καλή ώρα τώρα, τα μεμονωμένα κύτταρα συνασπίζονται δημιουργώντας έναν πολυκύτταρο οργανισμό, κάτι σαν πολιτικό συνασπισμό ένα πράγμα.

Προσέξτε τη λεπτομέρεια που έχει η σημασία της, στη ζωή και στην πολιτική: απ’ αυτόν τον συνασπισμό των μονοκύτταρων οργανισμών θα πρέπει να θυσιαστεί το 20% για να επιβιώσει το υπόλοιπο 80%. Ωστόσο, αυτοί που «αποχαιρετούν» αφήνουν γονίδια ως παρακαταθήκη σ’ αυτά που θα επιβιώσουν και ουσιαστικά δεν πεθαίνουν ποτέ.

Οι βιολόγοι πιστεύουν πως το Dictyostelioum ίσως δώσει πολλές απαντήσεις στη σημασία της συνεργασίας στην εξέλιξη των ζωντανών ειδών. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως και οι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν το ίδιο για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Την πολιτική αμοιβάδα που κερδίζει χρόνο θυσιάζοντας στο σκανδαλώδες λυκόφως κάθε ιδεολογικό κύτταρο που είχε απομείνει ζωντανό στην τριετία της διακυβέρνησής τους.

Η νιτσεϊστική άποψη πάνω στο θέμα είναι άκρως ενδιαφέρουσα γιατί αποκαλύπτει τι μέλλει γενέσθαι στην πολιτική υποχειρίαση.

Τη ζημιά σε έναν δυνατό άνθρωπο δεν την κάνει ο πιο δυνατός αλλά ο πιο αδύναμος, έλεγε ο στοχαστής και έφερνε ως παράδειγμα τον κίνδυνο που διατρέχει ένας υγιής από έναν ασθενή.

Οταν θα σταματήσει η πολιτική σβούρα και θα καθίσει στο «βάλτε όλοι» οι μάσκες θα πέσουν και θα ξεπροβάλουν οι μονομάχοι. Τότε οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη Νέα Δημοκρατία θα μοιάζουν με χαρτοπόλεμο στο καρναβάλι της Πάτρας σε σχέση με τις ρουκέτες που θα αρχίσουν να εκτοξεύονται από την Κουμουνδούρου προς την Χαροκόπου και αντίστροφα.

Και η γόμωσή τους δεν θα αποτελείται από καραμέλες ή φιλοφρονήσεις, αλλά από οδυνηρές –για κάποιους –αποκαλύψεις.