Οι έλληνες πολιτικοί αρέσκονται στα μεγάλα λόγια. Ανέκαθεν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το «μαχαίρι στο κόκαλο» του Χρήστου Παπουτσή σχετικά με το ναυάγιο του Σαμίνα; Πολύ περισσότερο σήμερα. Οταν δεν έχουν λεφτά για να μοιράσουν και η τρόικα τούς έχει δέσει τα χέρια με τους διορισμούς. Κι όταν όλη η δουλειά έρχεται έτοιμη από τους θεσμούς, αυτό που τους μένει να κάνουν είναι να φωνασκούν. Να κάνουν φασαρία. Να προκαλούν θόρυβο. Οπως ο επί της Εθνικής Αμύνης αρμόδιος υπουργός, ο υπερήφανος Πάνος Καμμένος (φωτογραφία). Που δεν αρκείται στο να περιφέρεται ανά την επικράτεια ντυμένος με στολή κυνηγού, λες κι έχουμε συνέχεια Απόκριες. Θέλει να εντυπωσιάζει και φραστικά. Οπως τις προάλλες, που δεν είχε κανένα πρόβλημα να το ξεφουρνίσει: «είμαστε πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία, η Ελλάδα». Κι όχι σε καμιά φυλλάδα της σειράς. Στη «Libération» έκανε τη συνταρακτική αυτή αποκάλυψη. Για να έχει και την ανάλογη βαρύτητα.

Τυλιγμένοι σε σεντόνια

Τι πάει να πει «θανατηφόρο ατύχημα»; Τι καταλαβαίνει αυτός που το ακούει; Τι εισπράττει; Οταν μάλιστα το θέμα με τη σύλληψη και κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι νωπό. Σίγουρα ο μέσος πολίτης ανησυχεί. Φοβάται. Κι αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Ο ντόρος. Ωστε να δικαιολογείται ταυτόχρονα και ο δικός μας ρόλος. Οτι ο υπουργός δίνει κι απ’ τη δικιά του πλευρά τη μεγάλη μάχη για την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας. Μία ανάλογη θεατρική παράσταση δίνουν από κοινού αυτές τις μέρες ο Πρωθυπουργός και ο επί του Αθλητισμού αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης (φωτογραφία). Ο πρώτος ότι «δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος» και ο δεύτερος ότι αδιαφορεί για τις συνέπειες ενδεχόμενου Grexit. Με τους νταραβεριτζήδες της FIFA να αβαντάρουν σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Τους διαδόχους αυτών που κουβάλαγαν τυλιγμένους σε σεντόνια όταν είχε προβεί σε συλλήψεις η Ιντερπόλ, για να μην ξεχνιόμαστε.

Εθνική καταστροφή

Και τους αθλητικογράφους, με πρωτοσέλιδα «χτυπήματα» να επισημαίνουν ότι «ο κίνδυνος του Grexit είναι τόσο κοντά όσο ποτέ». Να τιμωρηθεί δηλαδή το ελληνικό ποδόσφαιρο με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις. Κάτι σαν «θανατηφόρο ποδοσφαιρικό ατύχημα», για να θυμηθούμε τον μαχητικό Πάνο. Μιλάμε για το απόλυτο καλαμπούρι. Περί ποίου αποκλεισμού ελληνικών ομάδων όμως πρόκειται; Παίζει καμιά ελληνική ομάδα στην Ευρώπη και δεν το ξέρουμε; Η εθνική ομάδα θ’ αρχίσει τα παιχνίδια για τα προκριματικά του Euro 2020 τη επόμενη αγωνιστική περίοδο. Κι έχουμε Μάρτιο και συζητάμε δήθεν σοβαρά για ενδεχόμενο Grexit στη νέα σεζόν; Εκτός αν συνιστά εθνική καταστροφή, που δεν θα σφυρίζει (σ’ αυτήν την περίπτωση) στην Ευρώπη ο «κορυφαίος» Τάσος Σιδηρόπουλος. Οτι δεν θα εκτελεί χρέη delegate στις διοργανώσεις της UEFA ο Λουκάς Σιότροπος, είναι πράγματι ένα σοβαρό ζήτημα.

Το σιδερικό

Κι από κει και πέρα, να παίζεται σε καθημερινή βάση θεατρική παράσταση. Ο Πρωθυπουργός δήθεν να δίνει θάρρος στον Βασιλειάδη και να του διαμηνύει: «Σε στηρίζω, πέρασε τις πιο αυστηρές ποινές». Μιλάμε για την απόλυτη κωμωδία. Πόσο αυστηρότερες ποινές, όταν για την μπούκα του Ιβάν (φωτογραφία) με το σιδερικό προβλέπεται μέχρι και υποβιβασμός; Ο Γ. Βασιλειάδης δήθεν να απειλεί: «Μόνο με τους δικούς μας όρους θα επαναρχίσει το πρωτάθλημα». Και να μαζεύει τις μικρές ομάδες στο γραφείο του για ανταλλαγή απόψεων. Να πούνε τι; Οταν δεν πρόκειται για γενικευμένα επεισόδια, για ένα συγκεκριμένο περιστατικό, από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Εφαρμόζονται οι Νόμοι, που είναι και ιδιαίτερα αυστηροί μάλιστα, και τέλος. Οι υπόλοιποι πρόεδροι τι λόγο έχουν; Να συμφωνήσουν και να δεσμευθούν ότι δεν θα οπλοφορούν στα γήπεδα; Και θα παραδίδουν τα πιστόλια στον υπεύθυνο αξιωματικό, όπως στον πιλότο στα αεροπλάνα; Οποιος βρει ένα θέμα, ένα πρόβλημα, που λύθηκε με συσκέψεις, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον.

Απαγορεύεται

Ο Ποινικός Κώδικας αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο έχων νόμιμη άδεια όπλου πρέπει να το φέρει σε σημείο που να μην είναι ορατό. Κι απαγορεύεται να το φέρει εντός αγωνιστικών χώρων. Σε αντίθετη περίπτωση, πέραν της αυτόφωρης διαδικασίας, ανακαλείται η άδεια οπλοφορίας και οπλοκατοχής. Με δεδομένο ότι σήμερα συμπληρώνονται εννιά μέρες από την μπούκα Σαββίδη, άκουσε κανείς κάτι σχετικό;