Σιγά σιγά αρχίζει να μπαίνει ολοένα και περισσότερο στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το ζήτημα της οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος. Το καταλαβαίνεις από τις διαψεύσεις που μοίρασαν χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης και ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Βαγγέλης Γραμμένος.

Δέσμη

Ο υφυπουργός δήλωσε πως ο πρόεδρος της ΕΠΟ ποτέ του δεν του ζήτησε οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, τονίζοντας ότι στις δύσκολες ώρες που το ελληνικό ποδόσφαιρο περνάει, ο ίδιος βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση με την ΕΠΟ. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ από τη μεριά του εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάρισε πως ποτέ ο υφυπουργός δεν του έχει μιλήσει για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, επισημαίνοντας πως «για να μη συμβεί αυτό ή δημιουργηθεί οιοσδήποτε σχετικός κίνδυνος, συμφωνήσαμε με την αθλητική ηγεσία σε δέσμη μέτρων που θα υλοποιηθούν άμεσα εκ μέρους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ώστε οι διοργανώσεις να επαναρχίσουν». Ο Βασιλειάδης δεν γνωρίζει αν ο Γραμμένος έχει πει κάτι τέτοιο μιλώντας με άλλους και ο Γραμμένος απλά μιλάει για τον εαυτό του. Στο μεταξύ εγώ έχω δυο απορίες. Ο Βασιλειάδης σε όλες του τις συνεντεύξεις λέει ότι δεν φοβάται το Grexit και ότι έχει λευκή επιταγή από τον Πρωθυπουργό για να κάνει τα πάντα: αν αυτά ισχύουν, τότε τι τον πειράζει η συζήτηση περί οριστικής διακοπής; Ο δε Γραμμένος αναρωτιέμαι αν έχει προβληματιστεί για το τι θα γίνει αν η περίφημη δέσμη μέτρων δεν γίνει δεκτή από τις ΠΑΕ. Θέλω να πω πως και οι δυο τον κίνδυνο της οριστικής διακοπής τον βλέπουν: απλά τρέμουν στην ιδέα ότι θα τη χρεωθούν.

Διαφορές

Ο Βασιλειάδης και ο Γραμμένος μπορεί να έχουν κάποιες διαφορές, τους ενώνει όμως ο τρόμος μπροστά στον κ. Ιβάν Σαββίδη. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, μετά τα γεγονότα της Τούμπας, δεν έχει πει το όνομα «Σαββίδης» ακόμα. Ο δε Βασιλειάδης δίνει μια συνέντευξη την ημέρα (και μπράβο του…), αλλά ακόμα δεν τολμά να εξηγήσει ποιος ήταν ο λόγος της διακοπής του πρωταθλήματος, από τη στιγμή που ό,τι έγινε συνέβη σε ένα και μόνο γήπεδο και ήταν μάλιστα ένα μεμονωμένο περιστατικό. Προβλέψεις στον κανονισμό υπάρχουν, νόμοι υπάρχουν και το μόνο που μένει είναι να εφαρμοστούν. Η υπόθεση της διακοπής του ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ εκδικάστηκε κανονικά, ενώ κανονικά συνεχίζονται και τα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών πλην της Σούπερ Λίγκας. Νομίζω ότι ο Βασιλειάδης (και ο Πρωθυπουργός, που κακώς τον ξεχνάμε…) καθώς οι μέρες περνάνε θα καταλάβουν ποιο είναι τελικά το μεγάλο τους λάθος: διακόπτοντας το πρωτάθλημα έδωσαν την εντύπωση ότι δεν αντέχει η χώρα (!) την τιμωρία του ΠΑΟΚ –αυτή είναι η μόνη σοβαρή εκκρεμότητα που υπάρχει. Κι επειδή ο λαός του ΠΑΟΚ το έπιασε το νόημα, ένας Θεός ξέρει τι θα ακολουθήσει.

Εκδήλωση

Χθες, καμιά τριανταριά άτομα ματαίωσαν εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη: ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Το γεγονός αντιμετωπίστηκε από ιστοσελίδες που διαχειρίζονται οπαδοί του ΠΑΟΚ ως ένα είδος πρώτης νίκης –κυρίως επισημαίνουν την αυθόρμητη αντίδραση των οπαδών, πριν καν βγει η πρωτόδικη απόφαση για τη διακοπή της Τούμπας –απόφαση που περιμένουμε την Τετάρτη. Μετά της έκδοσή της, σε περίπτωση καταδίκης του ΠΑΟΚ, είναι δεδομένο ότι θα ‘χουμε κλιμάκωση των αντιδράσεων και η κυβέρνηση γρήγορα θα προβληματιστεί, όχι για το αν και πότε θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα, αλλά αν και πώς μπορεί να επιβάλει τη δημόσια τάξη. Καλά ξεμπερδέματα.

Πρόβλημα

Η εβδομάδα που ξεκινάει θα είναι για το ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμα πιο δύσκολη, διότι μπορεί να προκύψει και ένα άλλο πρόβλημα: η μη αποδοχή της περίφημης ζώνης μέτρων, για την οποία μιλάνε ο Γραμμένος και ο Βασιλειάδης, από το σύνολο των ΠΑΕ. Τι ακριβώς προβλέπει η εντελώς άσχετη με τη διακοπή του ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ ζώνη μέτρων δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Ωστόσο από κάτι μισόλογα που λέει ο Βασιλειάδης, γίνεται κατανοητό ότι ο υφυπουργός ζητάει από τις ΠΑΕ να δεχθούν τον αυτόματο υποβιβασμό τους σε περίπτωση που οι οπαδοί τους κάνουν δυο φορές επεισόδια. Δεν μου φαίνεται ότι έτσι όπως είναι οργανωμένο σήμερα το πρωτάθλημά μας ο Ολυμπιακός π.χ. μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο. Θυμηθείτε ότι φέτος με βάση μια έκθεση της Αστυνομίας ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί αφαίρεση τριών βαθμών πρωτόδικα, ενώ ο ΠΑΟΚ χάρη σε δυο ελλιπέστατες εκθέσεις της Αστυνομίας έχει γλιτώσει τιμωρίες, που έμοιαζαν βέβαιες. Τι θα γίνει αν μια ομάδα τη δέσμη μέτρων δεν τη δεχθεί δεν το ξέρει κανείς.

Ατμόσφαιρα

Στο μεταξύ, χθες εμφανίστηκε κι έκανε δηλώσεις και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής. Και είπε ότι όταν ήταν αυτός υφυπουργός Αθλητισμού δεν φοβόταν τη σύγκρουση με τις ΠΑΕ –αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιος άλλος φοβάται. Ναι, κ. Βασιλειάδη: όπως έλεγε κι ο Ντίνος Ηλιόπουλος «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα».