Οταν πριν από μερικούς μήνες η Φώφη Γεννηματά πήρε την πρωτοβουλία να επανασυσπειρώσει τον πολύπαθο πολιτικό χώρο των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, πολλοί ήταν αυτοί που είτε προδίκαζαν την αποτυχία του εγχειρήματος ή μειδιούσαν αμήχανα. Και όμως. Το Κίνημα Αλλαγής πήρε σάρκα και οστά στο ιδρυτικό Συνέδριό του, με χιλιάδες συνέδρους να δίνουν το έναυσμα για την επανάκαμψη της δημοκρατικής παράταξης.

Τα στιγμιότυπα του Συνεδρίου ήταν πολλά και ενδιαφέροντα, ωστόσο το κλείσιμο των εργασιών του με την παρουσίαση του νέου συμβόλου είχε έντονη σημειολογία. Το ρόδο του Κινήματος Αλλαγής, λοιπόν, ήρθε στην πολιτική ζωή αργά το βράδυ του Σαββάτου και ο σκοπός του είναι να σηματοδοτήσει τις ελπίδες των προοδευτικών πολιτών. Ενα σύμβολο υπόκειται πάντοτε στην υποκειμενική ανάγνωση του κοινού, αλλά σε κάθε περίπτωση το ρόδο του Κινήματος Αλλαγής έχει ταυτότητα και σαφές πολιτικό στίγμα. Συμβολίζει τις αξίες και τις παρακαταθήκες της δημοκρατικής παράταξης και σε αυτό αντανακλώνται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παράταξης.

Τίποτα δεν βρίσκεται τυχαία στο σύμβολο. Το ίδιο το ρόδο, εκτός του ότι αποτελεί διεθνώς το έμβλημα των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, εμπερικλείει τα ελπιδοφόρα μηνύματα της προόδου και της δημοκρατίας. Το πράσινο χρώμα συμβολίζει τις ιστορικές παρακαταθήκες της δημοκρατικής παράταξης όπως εκφράστηκαν πολιτικά από μαζικές κοινωνικές πλειοψηφίες σε όλες τις σύγχρονες ιστορικές περιόδους της χώρας, ενώ τα κόκκινα πέταλα του ρόδου αντανακλούν τις αξίες της Κεντροαριστεράς. Φυσικά η προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής έχει ξεκάθαρα εθνικό σκοπό, καθώς διαχρονικά η προοδευτική δημοκρατική παράταξη τοποθετούσε τη χώρα πάνω από το οποιοδήποτε κομματικό ή πολιτικό συμφέρον.

Το Κίνημα Αλλαγής, όπως αποτυπώνεται και στην ιδρυτική διακήρυξη, εκφράζει τους Ελληνες του μόχθου, της εργασίας και της προκοπής που τόσα χρόνια σηκώνουν την οικονομία στις πλάτες τους. Και ακριβώς αυτό συμβολίζουν τα πεζά γράμματα που συνοδεύουν το σύμβολο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύμβολο του Κινήματος Αλλαγής προέρχεται από τα σπλάγχνα της παράταξης, καθώς στην περίοδο του προσυνεδριακού διαλόγου κατατέθηκαν δεκάδες προτάσεις από τους συμμετέχοντες και κυρίως από τους νέους.

Σε κάθε περίπτωση, τα σύμβολα έχουν μικρή σημασία μπροστά στις υπεύθυνες πολιτικές προτάσεις που έχει ανάγκη η χώρα απέναντι στον λαϊκισμό και στη συντήρηση και το Κίνημα Αλλαγής οφείλει και μπορεί να τα καταφέρει.

Ο Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος είναι μέλος της Επιτροπής Επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ και της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής