Το Αιγαίο, αυτή η θάλασσα με την πλούσια μυθολογία και την εξίσου πλούσια Ιστορία, δεν πρέπει να γίνει θάλασσα νεκρών. Εύχεται λοιπόν κανείς να μην είναι το ναυάγιο στο Αγαθονήσι το πρελούδιο μιας θερινής τραγωδίας. Να μην καταπιεί ο βυθός ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να μην τους βρει ο θάνατος και τελικά τον συνάντησαν στον δρόμο προς μια ασφαλή ζωή. Και να μη θρηνούμε παιδιά, όπως εκείνα που ανέσυραν οι δύτες με δάκρυα στα μάτια.

Μόνο που οι τραγωδίες στο Αιγαίο δεν αποφεύγονται με ευχές. Αυτό που απαιτείται από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας είναι σχέδιο, δράση και προγραμματισμός. Θα ήταν εγκληματικό να συλληφθεί η κυβέρνηση εξαπίνης από ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών κι ενώ ήδη τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο και τον νέο υπουργό Εσωτερικών, τον σκληροπυρηνικό Χορστ Ζεεχόφερ, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μόνο καθησυχαστικά δεν είναι.

Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η Αγκυρα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό για πετύχει τους στόχους της. Είναι κάτι που δεν κρύβει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν –το αντίθετο, δεν έχει πάψει να χρησιμοποιεί το δράμα αυτών των ανθρώπων ως απειλή. Η χώρα μας επομένως, μια χώρα που δεν έχει τα μέσα και τις υποδομές για να σηκώσει αυτό το βάρος, θα πρέπει να κινηθεί μεθοδικά και τάχιστα. Αλλος τρόπος, δυστυχώς, δεν υπάρχει.