Δεν χωρά αμφιβολία ότι σε μια περίοδο ακραίας εσωτερικής πόλωσης, αλλά και σοβαρών προκλήσεων στην εξωτερική μας πολιτική, η εγγύηση της δημοκρατικής ομαλότητας αποτελεί το βασικό εθνικό διακύβευμα που θα διατηρήσει την κοινωνική συνοχή και θα αξιοποιήσει τις μεγάλες θυσίες των πολιτών. Η γέννηση του Κινήματος Αλλαγής έρχεται να υπηρετήσει αυτήν ακριβώς την ιστορική ευθύνη.

Δυστυχώς για τη χώρα, το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου κλείνει τον ιστορικό του κύκλο αφήνοντας συντρίμμια παντού και πληγές στην καρδιά της Δημοκρατίας. Η απροκάλυπτη και συνεχής καταστρατήγηση του κράτους δικαίου, ο ευτελισμός των θεσμών και η συκοφάντηση των πολιτικών αντιπάλων δημιουργούν συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας, ενισχύοντας τα άκρα και τα αντικοινοβουλευτικά μορφώματα.

Εχοντας ενσωματώσει τα χειρότερα απομεινάρια αλλά και τις πρακτικές του παλαιού κομματικού συστήματος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την Ελλάδα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική παρακμή. Το καταστροφικό δημοψήφισμα και η δήθεν διαπραγμάτευση που κόστισε 85 δισ. ευρώ στην οικονομία μας, η συνειδητή επιλογή της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και η μικροκομματική αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων, επιβάλλουν το κλείσιμο αυτής της τραυματικής και παραλίγο μοιραίας παρένθεσης για τη χώρα.

Είναι πλέον σαφές ότι ο ισχυρός αντίπαλος πόλος απέναντι στην κυοφορούμενη παλινόρθωση της λαϊκής Δεξιάς θα πρέπει να είναι μια προοδευτική δύναμη που θα εγγυάται ξανά την ομαλότητα, αλλά και την αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, χωρίς αστερίσκους ή δεύτερες σκέψεις. Μια δύναμη, ένα πολιτικό κόμμα που θα υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, χαράζοντας παράλληλα νέους δρόμους πολιτικής σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Και αυτό το νέο κόμμα, το Κίνημα Αλλαγής, γεννιέται σήμερα. Ενα κόμμα που θα προτείνει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας συνδυάζοντας την παραγωγή πλούτου με την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ποιότητα ζωής, την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής Παιδείας, την ενσωμάτωση πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, την αποκέντρωση, το δίκαιο και φιλικό στις επενδύσεις φορολογικό σύστημα, τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της αναδιανομής και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές. Αλλά και ένα κόμμα που θα υπερασπίζεται ταυτόχρονα τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή, την ανοικτή πρόσβαση στην τεχνολογία και την πληροφορία. Και βέβαια τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό με την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, για περισσότερη Ευρώπη. Μια προοδευτική παράταξη που ο πυρήνας της πολιτικής της θα υπηρετεί την ανάγκη να ξεκινούν οι άνθρωποι με ίσες ευκαιρίες τη ζωή τους. Και όσο αυτό δεν το κατορθώνουμε, να μην παύει ποτέ να είναι ένας διαρκής και αδιαπραγμάτευτος στόχος που θα πρέπει να κατακτήσουμε. Οι ευθύνες της δημοκρατικής παράταξης για τα κακώς κείμενα της μεταπολιτευτικής περιόδου είναι γνωστές. Αλλωστε έχουν καταλογιστεί και η παράταξη έχει κριθεί αυστηρά από τους πολίτες. Ομως, μόνο η δημοκρατική παράταξη έχει αποδείξει διαχρονικά και με συνέπεια ότι είναι η πραγματική δύναμη αλλαγής στη χώρα. Ακόμα και μπροστά στα λάθη της προχωρούσε μέσα από εσωτερικές διεργασίες σε μια λυτρωτική αυτοκάθαρση, η οποία όμως λειτουργούσε προς όφελος των πολιτών αφού καθιέρωνε προοδευτικούς θεσμούς που πήγαιναν τη χώρα μπροστά. Τα παραδείγματα πολλά. Για το πελατειακό κράτος έφερε το ΑΣΕΠ, για το έλλειμμα αποτελεσματικού ελέγχου στη φαρμακευτική δαπάνη έφερε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για τα φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς στο Δημόσιο έφερε τη Διαύγεια. Για τον λόγο αυτόν, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, η προοδευτική παράταξη καλείται να επιβεβαιώσει ξανά τον ιστορικό της ρόλο. Με την ορμή των 212.000 πολιτών είναι πλέον έτοιμη να γυρίσει σελίδα και να κάνει μια νέα αρχή.

Με αφετηρία το ιδρυτικό Συνέδριο, δημιουργούμε ένα νέο ενιαίο κόμμα, το οποίο από την επόμενη κιόλας μέρα θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο ανοικτό, δημοκρατικό, διαφανή, με ορατή την ευθύνη, με λογοδοσία, με σύγχρονες μεθόδους άμεσης, αλλά και ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συμμετοχής, με θεσμοθετημένη τη λειτουργία των διαφορετικών δικτύων και ρευμάτων ιδεών στο εσωτερικό του. Γιατί αν θέλουμε μία κοινωνία ανοικτή, δεν μπορούμε παρά πρώτοι εμείς να είμαστε ανοικτοί, ανεκτικοί και υπόλογοι. Ενα κόμμα με ενιαία ταυτότητα, που θα προσελκύσει νέους ανθρώπους στην πολιτική με όραμα για το μέλλον και δεν θα αρκείται στη νοσταλγική αναπόληση του παρελθόντος. Ενα τέτοιο κόμμα πρέπει να δείχνει, κυρίως όμως να είναι, φορέας ανανέωσης, ιδεών και προσώπων, που θα εμπνεύσει ξανά στους πολίτες εμπιστοσύνη.

Ενα κόμμα που δεν θα εξαντλείται σε ανούσιες εσωτερικές διαπραγματεύσεις και εκβιαστικά διλήμματα πίσω από κλειστές πόρτες, όπου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, ερήμην των μελών και των φίλων του. Γιατί αν θέλουμε η δημοκρατία να βρίσκεται παντού, πρέπει να την επιβάλουμε πρωτίστως στον εαυτό μας.

Δεν είναι εύκολο το στοίχημα. Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός, θα γίνονται και λάθη. Οφείλουμε όμως να επιμείνουμε. Με πίστη στις ιδέες και στις αξίες μας αλλά και με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης απέναντι στην παράταξη και τη χώρα, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε.