Για δωροληψία

Το ποιος έχει υιοθετήσει ποιον μικρή σημασία έχει. Αν έχουν υιοθετήσει δηλαδή οι ΑΝΕΛ τον Ιβάν Σαββίδη ή ο Ιβάν Σαββίδης (φωτογραφία) τους ΑΝΕΛ. Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Η μάχη που έδωσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής Γιώργος Λαζαρίδης για τον πόντιο επιχειρηματία ήταν πράγματι συγκινητική. Κι επειδή ο κόσμος έχει τα δικά του προβλήματα και βάσανα κι έχει άλλες δουλειές να κάνει από το να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του πολιτικού προσωπικού, δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει. Οτι οι ερωτήσεις δεν είναι πάντα αυθόρμητες. Για το καλό της πατρίδας και του λαού. Προσφάτως, τέως υπουργός καταδικάστηκε σε επτά μήνες φυλάκιση για δωροληψία. Οτι είχε εισπράξει 7.000 ευρώ για ερώτηση που κατάθεσε στη Βουλή, η οποία ευνοούσε τα συμφέροντα συγκεκριμένου επιχειρηματία. Από κει και πέρα, ο καθείς μπορεί να βγάλει συμπέρασμα κατά το πώς κόβει η γκλάβα του. Πόσοι επιχειρηματίες δηλαδή είναι πρόθυμοι να διαθέσουν αυτό το ευτελές ποσό και πόσοι βουλευτές είναι πρόθυμοι να το ενθυλακώσουν.

Επίπεδα Χουντίνι

Ουδείς ψόγος, βέβαια, για τον Ιβάν Σαββίδη και τους δύο βουλευτές που κονταροχτυπήθηκαν στη Βουλή για το καλό του ποδοσφαίρου. Οπως αναφερόταν άλλωστε στις ελληνικές ταινίες, κάθε «ομοιότης με πρόσωπα και καταστάσεις είναι τυχαία και συμπτωματική». Ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς έφτασε σε επίπεδα Χουντίνι, εξαφανίζοντας το περίστροφο του πόντιου επιχειρηματία: «Δεν είδε κανένας το πιστόλι. Δεν ξέρω από πού προέρχεται η φωτογραφία. Ενας μοναχικός καβαλάρης είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Δεν θα μπορέσει να ξεβρωμίσει μόνος του το ελληνικό ποδόσφαιρο». Νωρίτερα στη Βουλή είχε ζητήσει τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Χαρακτηρίζοντας τους δύο διαιτητές Αρετόπουλο και Κομίνη «εγκληματίες που πρέπει να περάσουν από κανονικό δικαστήριο». Και ψάχνουν όλοι να βρουν το κουτί με τα σπίρτα. Ο επί του Αθλητισμού υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης και η FIFA που ήρθε στην Αθήνα. Για να γίνει ακόμα πιο αυστηρό το πειθαρχικό δίκαιο. Σχετικά με τις ΠΑΕ και τους παράγοντες. Τους βουλευτές, που διαθέτουν και ασυλία, ποιος θα τους μαζέψει;

Τα μπόσικα

Ο Γιώργος Λαζαρίδης των ΑΝΕΛ επεσήμανε ότι στον πρώτο γύρο ο ΠΑΟΚ έπαιξε χωρίς θεατές. Ενδεχόμενα, στα μαχαιρώματα του τελικού πέρυσι στον Βόλο να ζούσε σε άλλη χώρα. Τόνισε ότι το αθηνοκεντρικό σύστημα φοβάται τις ομάδες της Μακεδονίας, ο τραυματισμός του Γκαρσία ήταν εικονικός κι ότι οι ομάδες της Μακεδονίας αντιμετωπίζουν και τον αντίπαλο και τον διαιτητή. Με δεδομένο ότι οι ΑΝΕΛ μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν ήταν τόσο μαχητικός όσο και ο προηγούμενος, αλλά την προσπάθειά του την έκανε. Και σαν βουλευτής Θεσσαλονίκης κράτησε και τα μπόσικα. Γνωρίζοντας την κόντρα αρειανών και ηρακλειδέων με τον ΠΑΟΚ, επεσήμανε ότι «οι ομάδες των Αθηνών έχουν καταντήσει τη Μακεδονία να εκπροσωπείται από μία μόνο ομάδα». Αν μη τι άλλο το πολιτικό προσωπικό ξέρει να την κάνει τη δουλειά του σωστά. Οπως ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης (φωτογραφία).

Παράσημο ανδρείας

Ο εν λόγω Κατσίκης μόνο παράσημο ανδρείας δεν απένειμε στον Ιβάν: «Δεν είδα τίποτα άλλο από έναν άνθρωπο να εκφράζει την αντίθεσή του σε μια άδικη συμπεριφορά του διαιτητή απέναντι στον ΠΑΟΚ. Οι διαστάσεις που δόθηκαν σχετικά με τη συμπεριφορά του Ιβάν Σαββίδη ίσως είναι υπερβολικές». Προς αποφυγήν παρανόησης, το επαναλαμβάνω. Δεν πρόκειται για αγόρευση συνηγόρου υπεράσπισης, όταν και αν κληθεί να λογοδοτήσει στο δικαστήριο, ο Ιβάν Σαββίδης. Δεν τα είναι λόγια του Αλεξάνδρου Λυκουρέζου (φωτογραφία). Την ιδιότητα του βουλευτή έχει αυτός που υπερασπίζεται τον ομογενή επιχειρηματία. Οχι τον ΠΑΟΚ και το πρωτάθλημα, που κινδυνεύει να χάσει, αλλά τον Ιβάν Σαββίδη προσωπικά. Ποιους λόγους έχει για να το κάνει αυτό, δεν είναι δικιά μου δουλειά να ψάξω να το βρω. Συμπέρασμα: Αν είναι δηλαδή το ποδόσφαιρο σκάρτο, θα το φτιάξουν οι Φωκάδες και οι Κατσίκηδες; Ο Ιβάν τουλάχιστον μπουκάρισε με το περίστροφο για τα συμφέροντά του. Οι πατέρες του έθνους ποια συμφέροντα υπερασπίζονται;

Σλοβάκος μακεδονομάχος

Κι αφού ο Λούμπος Μίχελ είναι ασύδοτος να τραμπουκίζει τους διαιτητές, γιατί να μην το πάει ένα βήμα παραπέρα; Να επιτεθεί στον υφυπουργό Βασιλειάδη, που «γεννήθηκε στον Πειραιά και υποστηρίζει τον Ολυμπιακό». Και να αναφωνήσει, «είμαστε σε πόλεμο με όλη την Αθήνα». Ο πρώτος σλοβάκος μακεδονομάχος.