Στο τέλος μιας ταραγμένης εβδομάδας, που έβαλε το ελληνικό πρωτάθλημα σε περιπέτειες, οφείλουμε να παραδεχθούμε κάτι: η επικοινωνιακή δύναμη του δύσμοιρου ποδοσφαίρου μας παραμένει ακόμα τεράστια. Κι αυτή είναι η πεπονόφλουδα, που έχει πατήσει ετούτη εδώ η κυβέρνηση καιρό τώρα.

Φρέναρε

Οσοι γνωρίζουν τον κ. Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν πως πίστευε για χρόνια πως το μόνο πράγμα που φρέναρε κάποτε την αλματώδη ανέλιξή του ήταν η εμπλοκή του στη ματαίωση της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Τότε, ο πολιτικά άγουρος Τσίπρας υποστήριξε την προσφυγή στο ΣτΕ των οικολόγων που έβλεπαν στον Βοτανικό κορμοράνους.

Ο στόχος επετεύχθη: χάθηκε χρόνος, το έργο ματαιώθηκε, η περιοχή παραμένει ερημότοπος. Ο Τσίπρας έλεγε τότε ότι αυτό που πολεμούσε ήταν η κατασκευή του εμπορικού κέντρου, αλλά κανείς σχεδόν δεν τον άκουγε. Ο νυν Πρωθυπουργός πίστευε, μου λένε, ότι τότε τον στοχοποίησε ολόκληρος ο κόσμος του ποδοσφαίρου: όχι μόνο οι παράγοντες, αλλά και οι αθλητικογράφοι, οι οπαδοί κ.λπ. Κατάλαβε τη ζημιά που μπορεί να πάθει (κι άλλαξε και σε αυτό ρότα, αφήνοντας στην άκρη οικολογικές ευαισθησίες μπροστά στην μπάλα), αλλά την ίδια στιγμή κατάλαβε και πόσο μεγάλα περιθώρια για επικοινωνιακό νταβαντούρι προσφέρει ο χώρος.

Κοντονής

Μετά ήρθε η στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και μολονότι ο σύμμαχος κ. Πάνος Καμμένος ζητούσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, ο Τσίπρας αποφάσισε, ακολουθώντας μια συμβουλή του κυρ Αλέκου Φλαμπουράρη, να το δώσει στον σύντροφο κ. Σταύρο Κοντονή. Ο Κοντονής δεν είχε ιδέα από αθλητικά, αλλά ήταν σκληρός, είχε όρεξη για καβγάδες και είχε ένα ξεκάθαρο σχέδιο: πώς θα δείξει στον κόσμο ότι δεν φοβάται τις συγκρούσεις. Επί της ουσίας όλες οι παρεμβάσεις του οδήγησαν στο σημερινό χάος. Η αθλητική Δικαιοσύνη παραμένει μια αστεία υπόθεση –απόδειξη ότι η κυβέρνηση διέκοψε το ποδόσφαιρο γιατί, λέει, χρειάζονται κανόνες. Η βία εξακολουθεί να υπάρχει –μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών της Θεσσαλονίκης, τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ. Οι ποδοσφαιροπαράγοντες εξακολουθούν να θεωρούν το πρωτάθλημα τσιφλίκι τους –απόδειξη το ντου του κουμπουροφόρου Σαββίδη. Η ΕΠΟ, στην οποία έγινε τάχα μου εξυγίανση, διοικείται από ανδρείκελα και δημοσιογράφους που κάποτε πολεμούσαν τη διαφθορά, αφού προηγουμένως ήταν και μαζί της. Ομως όλα αυτά είναι η ουσία και γι’ αυτή κανείς δεν νοιάζεται: ο Κοντονής πέτυχε τον σκοπό του. Δεν έλυσε κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά έστειλε το μήνυμα ότι κάνει πόλεμο στους κακούς και βρέθηκε κερδισμένος. Από το υφυπουργείο Αθλητισμού βρέθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και γιόρτασε την προαγωγή του τραπεζώνοντας δημοσιογράφους: έμοιαζαν να τον ενδιαφέρουν πιο πολύ από τους αθλητές.

Δράση

Το success story του Κοντονή εδραίωσε την πεποίθηση του Τσίπρα ότι η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο φέρνει καλά λόγια, που αύριο μπορεί να μετατραπούν σε ψήφους. Ο ίδιος ανέλαβε περισσότερη δράση. Ανήγγειλε την κατασκευή γηπέδου του ΠΑΟ στο Γουδί (όπου δεσμεύτηκε να βοηθήσει και ως μηχανικός…). Συντηρεί, χάρη στην κ. Ρένα Δούρου, το όνειρο της ΑΕΚ να πάρει χρήματα από την Περιφέρεια για την κατασκευή του γηπέδου της. Εμφανίστηκε στα ματς της Εθνικής. Ρύθμισε τα χρέη ομάδων όπως η Παναχαϊκή. Φωτογραφίστηκε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και του ευχήθηκε το πρωτάθλημα. Και έβαλε στο υφυπουργείο Αθλητισμού τον φίλο του κ. Γιώργο Βασιλειάδη ζητώντας του να μην είναι συγκρουσιακός όπως ο Κοντονής, να συνεργάζεται με τις διεθνείς ομοσπονδίες, να έχει μια καλή σχέση με την εξυγιασμένη πλέον ΕΠΟ και να μην ξεχνά ότι η επικοινωνιακή δύναμη του ποδοσφαίρου είναι τεράστια και η κυβέρνηση την χρειάζεται. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: ενώ είναι εύκολο να καταγγέλλεις και να συγκρούεσαι, όπως έκανε ο Κοντονής, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διοικείς. Αντίθετα από την καταγγελία, η διοίκηση χρειάζεται σχέδιο.

Ομπρέλα

Η κυβέρνηση κατήργησε το αυτοδιοίκητο του χώρου: στην ΕΠΟ έχουν προσληφθεί συνεργάτες του υφυπουργείου που ήθελαν ένα καλύτερο μεροκάματο. Οταν δεν έχεις ομπρέλα, αν ξεσπάσει η επικοινωνιακή καταιγίδα αλίμονό σου.

Αφθονο

Η τελευταία καταιγίδα προκαλεί γέλιο άφθονο. Αν όλα αυτά είχαν συμβεί προ τριετίας, με τον Κοντονή αντί του Βασιλειάδη και στον ρόλο του Σαββίδη κάποιον άλλο παράγοντα (τόσοι υπάρχουν με διάθεση να μπουν στο γήπεδο…), ο Κοντονής θα κατήγγελλε τους παράγοντες, τη διεφθαρμένη ομοσπονδία που δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη, τη Λίγκα, ακόμα και την UEFA. Σήμερα ο Βασιλειάδης ποιον να καταγγείλει; Τους δικούς του ανθρώπους; Και τι να κάνει ο Τσίπρας; Να τα βάλει με τον Ιβάν που ο Καμμένος αποκαλούσε «ευεργέτη της Ελλάδας» και τον πήρε από το χέρι να τον πάει στην παραλαβή του νέου του καναλιού;

Λόγια

Είναι τεράστια η επικοινωνιακή δύναμη του ποδοσφαίρου. Εκανε ένα ντου ο Σαββίδης και ξεχάστηκαν ακόμα και οι στρατιωτικοί που συνέλαβαν οι Τούρκοι. Κι ο κόσμος όντως μιλάει για την κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες της στον χώρο του ποδοσφαίρου. Αλλά με τα χειρότερα λόγια…