Η Κεντροαριστερά σε όλη την Ευρώπη δοκιμάζεται διότι έχουν αλλάξει δραματικά οι οικονομικες συνθήκες. Η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους ανθρώπους, ενώ νέα προβλήματα, όπως η μετανάστευση, το προσφυγικό ζήτημα, οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, η αποβιομηχανοποίηση και η συνακόλουθη ανεργία, δημιουργούν πανικό ο οποίος γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από δυνάμεις νεοσύστατες, που μόνο σκοπό έχουν την κατασυκοφάντηση της δημοκρατίας και την επικράτηση αυταρχικών καθεστώτων. Είμαστε μάρτυρες νέων συμπεριφορών του εκλογικού σώματος, όπου συστημικές πολιτικές δυνάμεις, τα πιο σημαντικά media, ισχυροί θεσμοί, η επιχειρηματική κοινότητα παίρνουν θέση υπέρ ενός ζητήματος, ενώ το κοινωνικό σώμα εκφράζεται εντελώς διαφορετικά, δείχνοντας πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.

Ενα πρόσθετο πρόβλημα για τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη αποτελεί η αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους ως προϊόντος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Είναι εμφανής η τάση πολλών κοινωνιών να στηρίζονται σε όλο και πιο αυταρχική διακυβέρνηση «αυτοκρατόρων», όπως συνέβη στην Κίνα με την «ισοβιοποίηση» της ηγεσίας και την παρουσία του Πούτιν στη Ρωσία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, στην Ελλάδα, όπου η κοινωνία δοκιμάζεται από μια βαθιά οικονομική κρίση που δημιούργησε πληγές στο κοινωνικό σώμα, προστίθενται τώρα το κοινωνικό ζήτημα αλλά και η δοκιμασία των θεσμών ως παρεπόμενα στοιχεία της οικονομικής κατάρρευσης. Καθημερινά είμαστε μάρτυρες της αμφισβήτησης της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών που δεν είναι πια αυτονόητη. Δυστυχώς οδηγούμαστε μέρα με τη μέρα σε βαθύ διχασμό και επικράτηση στοιχείων όπως το μίσος.

Στο σημείο αυτό, εδώ ακριβώς, έγκειται ο ρόλος της προοδευτικής παράταξης, που πάντοτε υπήρξε η δύναμη συνοχής της ελληνικής κοινωνίας, ενότητας του ελληνικού λαού και ισχυροποίηση του έθνους σε δύσκολες στιγμές. Σήμερα όσο ποτέ έχουμε ανάγκη την κοινωνική συνοχή, την εθνική και λαϊκή ενότητα, γι’ αυτο και είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν τις μεγάλες αξίες της πολιτικής, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία και η κοινωνική ισότητα, να έχουν μια ισχυρή παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας για να αποτελέσουν τη γέφυρα ανάμεσα στα μεγάλα διαχωριστικά κενά που δημιουργεί ο διχασμός. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία η ενδυνάμωση της ιστορικής δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης για να εξασφαλίσουμε εθνική βιωσιμότητα, κοινωνική ειρήνη και οικονομική εξέλιξη.