Να το πω με τη μία: Το θέμα Ιβάν Σαββίδης δεν είναι ποδοσφαιρικό. Είναι πολιτικό. Οπως μπουκάρισε στη χώρα, έτσι μπουκάρισε και στο ποδόσφαιρο. Ετσι μπουκάρισε και στο χορτάρι της Τούμπας. Με την ίδια ευκολία. Και με την ίδια επιτυχία. Με τον παρά μου και την κυρά μου. Το χρήμα και τα όπλα, την ίδια δουλειά κάνουν. Την ίδια αποτελεσματικότητα έχουν. Αν δεν πιάσει το πρώτο, θα πιάσει το δεύτερο. Οποιος διαφωνεί, να μου θυμίσει αν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο: Γκολ να ακυρώνεται στον αγωνιστικό χώρο και να κατακυρώνεται στα αποδυτήρια, ύστερα από δύο ώρες. Στην Ουγκάντα, επί Αμίν Νταντά (φωτογραφία) ίσως. Στην Ελλάδα μέχρι το βράδυ της Κυριακής όχι. Ολα ήταν εύκολα για τον Ιβάν. Και στις δουλειές και στο ποδόσφαιρο. Ολες τις πόρτες τις βρήκε ανοιχτές. Κι όλους πρόθυμους να τον εξυπηρετήσουν. Οποιος θυμηθεί υπουργό να παρίσταται σε τελετή παραλαβής – παράδοσης ιδιωτικής επιχείρησης, όπως ο Πάνος Καμμένος στη μεταβίβαση του τηλεοπτικού σταθμού από τον Βρυώνη στον Ιβάν, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον.

Ρωσική τράπεζα

Κι ο υπερδραστήριος υπουργός Εθνικής Αμύνης δεν αποτελεί την εξαίρεση. Είναι μέρος του κανόνα. Στη σουίτα του Ιβάν, σε κάθε ματς στην Τούμπα, επικρατεί το αδιαχώρητο. Από τους πολιτικούς της Βόρειας Ελλάδας. Είναι απλό. Οπως ο Σαββίδης πήρε τις δουλειές, έτσι πίστευε ότι με τον ίδιο τρόπο θα πάρει και το πρωτάθλημα. Οταν μάλιστα η περσινή πρόβα τζενεράλε στο Κύπελλο ήταν πετυχημένη 100%. Δύο πιστολιές στον ημιτελικό με Κύζα και στον τελικό με Καλφόγλου και το τρόπαιο βάφτηκε ασπρόμαυρο. Και πολύ περισσότερο, όταν έχει πάρει την ΕΠΟ με τον «δικό μας», όπως έχει χαρακτηρίσει τον Γραμμένο. Με το μαλλί, κατά τον Βίκτωρα Μητρόπουλο, να έχει φτάσει στα έξι εκατομμύρια ευρώ. Και τις «ταινίες» σε κάποιες δεσμίδες που κυκλοφόρησαν, την ημέρα των εκλογών της τοπικής ΕΠΣ στα Χανιά, να έχουν σφραγίδα ρωσικής τράπεζας. Κάπως έτσι, από τις «πιστολιές» φτάσαμε στα πραγματικά πιστόλια.

Silver alert

Είπα Γραμμένος (φωτογραφία) πιο πάνω κι έχω την εντύπωση ότι πρέπει να χτυπήσει ο silver alert. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ αγνοείται. Την ήμερα της εξαφάνισής του φορούσε ασπρόμαυρη φόρμα, με τον δικέφαλο αετό. Ολα αυτά βέβαια είναι δανεικά. Μέχρι τώρα μπλεγμένος με τους βοηθούς ήταν ο ΠΑΟΚ. Πέρυσι με τον Καλφόγλου που δεν είδε μισό στρέμμα οφσάιντ. Φέτος με τον Κούλα Χασάν με τον Ατρόμητο και με τον Καλφάκη στα Γιάννενα. Αυτά στο ποδόσφαιρο κάποιες φορές είναι δανεικά. Το γκολ την Κυριακή το βράδυ είναι κανονικό. Ο Μαουρίτσιο δεν ενοχλεί, δεν παρεμποδίζει τον Μπάρκα στην προσπάθειά του να πιάσει την μπάλα. Ο γκολκίπερ της ΑΕΚ δεν τον βλέπει καν. Μέσα στο γήπεδο όμως και με τη μία δεν μπορείς να το διαπιστώσεις αυτό. Βλέπεις τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή σχεδόν εφαπτόμενο με τον γκολκίπερ, καταλογίζεις παράβαση και καλά κάνεις. Να κάνω όμως εγώ τον συνήγορο του διαβόλου.

Με στήσανε

Είσαι Ιβάν Σαββίδης (φωτογραφία). Είναι 90′. Παίζεις στο γήπεδό σου. Το γκολ είναι ένα πρωτάθλημα. Βλέπεις τον διαιτητή να δείχνει σέντρα. Βλέπεις τον βοηθό να κατευθύνεται στη σέντρα. Στη συνέχεια να σταματάει κάτω από την πίεση των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ. Να συσκέπτονται μαζί και το γκολ να ακυρώνεται. Ξέρεις με ποιον παίζεις. Ποια είναι η εντύπωση που σου δημιουργείται; Δίκαια ή άδικα, δεν έχει σημασία. Οτι «με στήσανε». Τι κάνεις; Αυτό δεν του δίνει κανένα δικαίωμα να μπουκάρει και πολύ περισσότερο με το όπλο στη ζώνη. Ερμηνεύει τη συμπεριφορά του. Χωρίς να δικαιολογεί τον εκνευρισμό του. Αν, θεωρείς, ότι μόνο στημένοι διαιτητής και βοηθός ακυρώνουν ένα τέτοιο γκολ, είναι προφανές ποιος τους έστησε. Ο πρώην φίλος και σύμμαχός σου, στην κοινή προσπάθεια για να φτιάξετε από κοινού το ποδόσφαιρο. Οπως είπαμε πιο πάνω, δανεικά είναι αυτά. Μία σου και μία μου. Πέρυσι ο ένας, φέτος ο άλλος. Ας πρόσεχαν. Οταν έχεις φτάσει σ’ αυτήν την ηλικία, έχεις την ευθύνη των επιλογών σου.

Βορράς – Νότος

Να ξαναπώ ότι το θέμα Σαββίδη δεν είναι ποδοσφαιρικό. Είναι πολιτικό. Το για ποιους λόγους πετάει λεφτά σε δήθεν επενδύσεις, τι λεφτά είναι αυτά και τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί ο διαχωρισμός Βορρά – Νότου μέσω του ποδοσφαίρου δεν είναι δικιά μου δουλειά να ψάξω να το βρω.