Είναι μυστήριοι τύποι αυτοί οι Πορτογάλοι. Ηπιοι, σεμνοί, πειθαρχημένοι, σέβονται την ιεραρχία και τους κανόνες. Ενα ολόκληρο Μνημόνιο έφαγαν κι έκαναν όλη κι όλη μια διαδήλωση. Απεχθάνονται τα άκρα. Αλλά στη δύσκολη στιγμή ορθώνουν το ανάστημά τους και δείχνουν ποιοι είναι. Κάπως έτσι έγιναν το success story της Ευρώπης.

Σ’ έναν Πορτογάλο που αγωνίζεται στην Ελλάδα ανήκει χωρίς αμφιβολία αυτός ο μήνας. Ο Αντελίνο Αντρέ Βιέρα Φρέιτας, πιο γνωστός ως Βιεϊρίνια, τρέλανε το twitter την προπερασμένη Κυριακή με την αυθόρμητη ερώτηση που έκανε στον διαιτητή του αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός όταν η πειραϊκή ομάδα άρχισε να αποχωρεί από το γήπεδο της Τούμπας: «Τι είναι αυτό ρε;». Μέσα σε λίγα λεπτά, το αρκτικόλεξο «TΙΝΑΦΤΟΡΕ» είχε εκτοξευτεί στην κορυφή των πιο δημοφιλών hashtag.

Στο ίδιο σύνθημα προσέφυγε προχθές τόσο ο βέλγος παίκτης του Ολυμπιακού Κέβιν Μιραλάς, για να σχολιάσει την είσοδο του οπλισμένου Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, όσο και η σύζυγος του Βιεϊρίνια για να χαιρετίσει την αντίδραση του αγαπημένου της. Ηταν πράγματι μια κορυφαία στιγμή: ένας μαινόμενος ολιγάρχης με το χέρι του στο περίστροφο να εισβάλλει στο γήπεδο διατάζοντας την ομάδα του να αποχωρήσει κι ένας νεαρός υπάλληλός του να κουνάει το χέρι του αρνητικά και να λέει όχι, εσύ θα φύγεις, εμείς θα μείνουμε εδώ. Ο 32χρονος αρχηγός του ΠΑΟΚ είχε μόλις δώσει την απάντηση στην ερώτηση που είχε κάνει ο ίδιος μια εβδομάδα νωρίτερα: «αυτό» είναι μια εκδήλωση ωριμότητας και θάρρους απέναντι σ’ έναν επικίνδυνο άνθρωπο.

Ετσι γράφεται η Ιστορία. Από ολιγάρχες που διεισδύουν σε μια ευάλωτη χώρα και πρωθυπουργούς που τους χρησιμοποιούν για να αλώσουν τα μέσα ενημέρωσης. Από προκλητικές διοικήσεις και φοβισμένες Αρχές. Από αδίστακτους συμβούλους και υποταγμένους υπουργούς. Αλλά κι από εκείνους τους μεμονωμένους απείθαρχους, που με μια δονκιχωτική τους πράξη ξεχωρίζουν μέσα στον βούρκο.

Ο Βιεϊρίνια δεν είναι ήρωας. Ενας καλοπληρωμένος επαγγελματίας είναι, που θέλει να κάνει τη δουλειά του. Γι’ αυτό έκανε τα πάντα για να συνεχιστεί και να τελειώσει το ματς. Γι’ αυτό κάλυψε το κεφάλι του με την μπλούζα του όταν συνειδητοποίησε ότι είχε νικήσει και πάλι ο φανατισμός. Γι’ αυτό προσπάθησε, ή τον «προσπάθησαν», να εκτονώσει στη συνέχεια την ένταση αναρτώντας στο Instagram μια φωτογραφία του με τον πρόεδρο σε πολύ πιο ήρεμες στιγμές και, ελαφρώς παραλλαγμένη, μια φράση που αποδίδεται στον πατέρα του Τζον Κένεντι: «Οταν τα πράγματα ζορίζουν, οι ζόρικοι συνεχίζουν».

ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ; Ποιοι να είναι άραγε οι ζόρικοι; Πάντως όχι οι «λαγοί», που όταν ενθαρρύνονται από τις αποφάσεις της πολιτείας θεωρούν ότι μπορούν να λύνουν τους λογαριασμούς τους με τα κουμπούρια. Στα ζόρικα, αυτοί που συνεχίζουν είναι οι τολμηροί, οι εργατικοί και οι τίμιοι. Αν έχει απορίες, ο Βιεϊρίνια μπορεί να ρωτήσει τους συμπατριώτες του.