Στη φάση που τίναξε το ντέρμπι της Τούμπας στον αέρα ο καθένας μπορεί να βλέπει και να λέει ό,τι θέλει. Οτι ο Μαουρίτσιο μετέχει στη φάση, άρα ορθά δεν μέτρησε το γκολ. Οτι ο Μαουρίτσιο μετέχει στη φάση, αλλά δεν εμποδίζει τον Μπάρκα, που κάνει την προσπάθειά του ανενόχλητος. Αρα, το γκολ κακώς ακυρώθηκε. Αυτό που δεν μπορούσες να βλέπεις είναι τον Ιβάν Σαββίδη να μπουκάρει στο γήπεδο. Οπλοφορώντας, όπως αποδείχθηκε. Αυτό που δεν μπορούσες να βλέπεις, γιατί σου προκαλούσε αναγούλα και εμετό, ήταν η εικόνα των φουσκωτών στον αγωνιστικό χώρο. Κι ο Σαλιαρέλης (φωτογραφία) είχε μπουκάρει στο Καραϊσκάκης. Κι είχε χαστουκίσει μάλιστα τον καμεραμάν της ΕΡΤ. Από πίσω του, όμως ήταν ο Μανώλης Τσαχειλίδης για να τον συγκρατήσει. Κι ο γιατρός ο Δάρρας. Ολα τα έχουμε δει στα ελληνικά γήπεδα. Τον πρόεδρο με το κουμπούρι στη ζώνη και τους μπράβους στον αγωνιστικό χώρο, σε λάιβ μετάδοση, δεν έχουμε ξαναδεί. Είναι μία πρόοδος. Εισαγόμενη, από τα ήθη και έθιμα του Ροστόφ. Προσφορά στο καλύτερο πρωτάθλημα της τελευταίας 20ετίας.

Κουμπουροφόρος

Η εικόνα πράγματι ήταν ανατριχιαστική. Ο κουμπουροφόρος Ιβάν και οι δίμετρες ντουλάπες στο χορτάρι (φωτογραφία) δίπλα στους έκπληκτους ποδοσφαιριστές. Τριτοκοσμικές καταστάσεις για μία ακόμα φορά σ’ αυτό το γήπεδο. Κι εδώ που τα λέμε και γιατί να μην μπουκάρει ο Ιβάν; Θα είχε γούστο, μάλιστα, αν είχε καβαλήσει το περιβόητο σκουτεράκι. Και γιατί να μην την πέσει στον διαιτητή και να μην του την πει στα σλοβάκικα ο Λούμπος Μίχελ; Για τα γεγονότα με τον Ολυμπιακό ήρθε η Επιτροπή Εφέσεων και τους δικαίωσε. Και τους τρεις βαθμούς πήρανε πίσω και με κόσμο έγινε το ματς με την ΑΕΚ. Και πού ξέρεις; Μπορεί το Διαιτητικό της ΕΠΟ ν’ αποφασίσει να διεξαχθεί το ματς με τον Ολυμπιακό. Ολο και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σπρώξουν με δηλώσεις τους σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Κατά τα άλλα, εξίσου σπουδαίο ματς ήταν αυτό το Σάββατο στα γραφεία της Ευελπίδων. Και γι’ αυτό κράτησε δέκα και πλέον ώρες.

Σουρεαλισμός

Κι ύστερα λένε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι τεμπέληδες. Σε ποιο άλλο μέρος του κόσμου μπορούσε να γίνει αυτό; Σάββατο βράδυ κι οι δικαστές, αντί νά πάνε ένα σινεμαδακι, η σ’ ένα ρεστοράν με την οικογένειά τους, να συνεδριάζουνε μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα. Στις πολιτισμένες χώρες δεν γίνονται αυτά. Εκεί δεν δικάζουν κατά παραγγελία. Ούτε στις μπανανίες διότι εκεί δεν χρειάζονται δικαστήρια και τέτοιες βλακείες. Αποφασίζουν και διατάσσουν. Μόνο στην Ελλάδα, που είναι επί της ουσίας μπανανία αλλά το παίζει πολιτισμένη χώρα, παίρνουν οι ντιρεκτίβες δικαστική νομιμοποίηση. Στην Ελλάδα που ο Πρωθυπουργός της (φωτογραφία) δεν είχε κανένα πρόβλημα να υποσχεθεί το πρωτάθλημα σε συγκεκριμένη ομάδα. Και ιδού ο σουρεαλισμός: Να συνεδριάζουν για δέκα και πλέον ώρες για ν αποφασίσουν αυτό που ήταν γνωστό εδώ και μέρες: αυτό που ο κόσμος είχε τούμπανο και η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ κρυφό καμάρι. Να δώσουν πίσω τους τρεις βαθμούς στον ΠΑΟΚ.

Φαινόμενο

Τέσσερις μέρες νωρίτερα το είχε γράψει η ταπεινότητά μου. Εδώ στα «ΝΕΑ», στο φύλλο της Τετάρτης 7 Μαρτίου. Οτι προετοιμάζεται «δικαστικό πραξικόπημα που θα κόβει το καρπούζι στη μέση. Με το παιχνίδι να κατακυρώνεται υπέρ του Ολυμπιακού, αλλά να πέφτει η ποινή του -3 στον ΠΑΟΚ». Κι αυτό ακριβώς έγινε. Και για να έχει την πληροφορία (και μάλιστα έγκυρη 100% όπως αποδείχθηκε) ο δημοσιογράφος, πάει να πει ότι την είχαν πριν απ’ αυτόν κάποιοι άλλοι. Κι επειδή, προφανώς, δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους, η πληροφορία διέρρευσε. Το κατά πόσο αυτό είναι τιμητικό για εν ενεργεία δικαστές, ας το κρίνει ο καθείς. Οποιος όμως καλομαθαίνει στην ατιμωρησία, στο χάιδεμα και στα ρουσφέτια είναι σίγουρο ότι θα το ξανακάνει. Οποιος ψάχνει τους ηθικούς αυτουργούς για τα χτεσινά γεγονότα της Τούμπας είναι πολύ εύκολο να τους βρει. Είναι η πολιτική ηγεσία που έχει εκθρέψει και ανέχεται το φαινόμενο Ιβάν Σαββίδης (φωτογραφία).

Νέος προπονητής

Ανοιχτό είναι το θέμα της επιστροφής του Νίκου Νταμπίζα στον Παναθηναϊκό. Κι εξαρτάται από τις εγγυήσεις που θα πάρει. Δεν πρόκειται όμως για μία απλή υπόθεση τεχνικού διευθυντή. Αν γίνει τελικά η επανασύνδεση, μιλάμε για ανάθεση εν λευκώ. Στην οποία (πιθανότατα) θα συμπεριλαμβάνεται και η ανεύρεση νέου προπονητή.