Πιθανότατα παρακολουθούμε φέτος το ωραιότερο πρωτάθλημα του κόσμου –υπό την έννοια πως αυτά που βλέπουμε στην Ελλάδα δεν συμβαίνουν σε καμία πολιτισμένη χώρα.

Ηττα

Αν μας έλεγαν ότι σε μια χώρα συνεδρίασε νύχτα μια Πειθαρχική Επιτροπή, έβγαλε μια απόφαση χαράματα για να ανατρέψει μια προηγούμενη χωρίς να εκδώσει ούτε το σκεπτικό της, αποφασίζοντας επί της ουσίας ότι ένα παιχνίδι μπορεί να διακοπεί χωρίς υπαιτιότητα κανενός, θα λέγαμε ότι αυτά συμβαίνουν σε μια Μπανανία της Λατινικής Αμερικής. Είναι όμως αμφίβολο αν, ακόμα και σε αυτήν την Μπανανία, στο επόμενο ακριβώς ματς της ομάδας που γλίτωσε, θα βλέπαμε τον ιδιοκτήτη της να μπαίνει στο γήπεδο περικυκλωμένος από φουσκωτούς για να επιτεθεί στους διαιτητές και να πάρει την ομάδα και να φύγει, ενώ οι παίκτες του τον παρακαλούσαν να ησυχάσει. Η σκηνή που ο Βιεϊρίνια εκλιπαρεί τον κ. Ιβάν Σαββίδη να ησυχάσει είναι η φωτογραφία και η τραγωδία του πρωταθλήματος: η απόλυτη ήττα του ποδοσφαίρου. Οποιος, μάλιστα, σταθεί στη φάση του γκολ του Βαρέλα, που προκάλεσε μια ακόμα διακοπή στην Τούμπα, είναι απολογητής μιας πραγματικής αθλιότητας: διότι γκολ που μετράνε ή δεν μετράνε υπάρχουν σε κάθε πρωτάθλημα του κόσμου –πουθενά, όμως, όπως στην Ελλάδα μας δεν σουλατσάρουν στους αγωνιστικούς χώρους κουμπουροφόροι παράγοντες που μετατρέπουν τα ματς σε προσωπικό σόου. Και σίγουρα πουθενά δεν διακόπτεται ένα ματς για περισσότερο από μια ώρα για να συζητάνε στα αποδυτήρια οι διαιτητές αν ένα γκολ έπρεπε ή όχι να μετρήσει.

Κακοποίηση

Πριν από τη διακοπή είχαμε και τον περίφημο «τελικό του πρωταθλήματος» ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ –ένα παιχνίδι στο οποίο παρακολουθήσαμε μια αληθινή κακοποίηση του ποδοσφαίρου ανάμεσα σε δυο ομάδες που δημιούργησαν ελάχιστες φάσεις. Ο ΠΑΟΚ, στον οποίο ο Κομίνης χάρισε τουλάχιστον δυο αποβολές, υπέφερε το πρέσινγκ της ΑΕΚ στη μεσαία γραμμή και έμοιαζε απίθανο να καταφέρει να βρει το γκολ που έψαχνε. Ομως η ΑΕΚ, που είναι κουρασμένη τελευταία, κουβαλάει ένα πρόβλημα από την αρχή της σεζόν –πρόβλημα που δεν έχει λύσει: δέχεται γκολ από στημένες φάσεις. Ετσι στο 88′ ο Βαρέλα πήρε μια κεφαλιά κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο ΠΑΟΚ, αν το γκολ μετρούσε, θα είχε πιθανότατα κερδίσει, όμως στη φάση εμπλέκεται κι ο Μαουρίσιο που έκανε μεν κίνηση προς την μπάλα, πλην όμως δεν την άγγιξε. Η φάση είναι δύσκολη, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν διαιτητές που θα υποστηρίξουν ότι το γκολ έπρεπε να μετρήσει κι άλλοι που θα διαφωνήσουν, όμως αυτό είναι το δέντρο και όχι το δάσος. Σε ένα κανονικό πρωτάθλημα μιας κανονικής χώρας, η φάση θα προκαλούσε συζητήσεις –εδώ στάθηκε αφορμή για να δούμε ένα σόου χωρίς προηγούμενο. Ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ μπήκε στο γήπεδο και φώναζε στον διαιτητή Κομίνη ότι «τελείωσε», οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν άφηναν τον ρέφερι να μιλήσει με τον επόπτη Ποντίκη που τον κάλεσε για να του πει τι είδε χωρίς να υποδείξει τίποτα, ο Σαββίδης, σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΑΕΚ, φώναζε στον διαιτητή «είσαι νεκρός»! Και μη χειρότερα δηλαδή.

Δυνατά

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε κεφάτος στα Χανιά και συνέτριψε τον Πλατανιά με 4-0, έχοντας τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ, μεταξύ των οποίων υπήρξε και ο Μιραλάς, που με πέναλτι πέτυχε το πρώτο του γκολ μετά την επιστροφή του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι Ερυθρόλευκοι μπήκαν δυνατά στο ματς, ο Μάριν και ο Φορτούνης ήταν έπειτα από καιρό ξανά μαζί στην αρχική ενδεκάδα κι ο Οσκαρ Γκαρσία έδωσε φανέλα βασικού στον Μαρτίνς, που με την άψογη εμφάνισή του θύμισε σε όλους πόσοι καλοί παίκτες υπήρχαν φέτος στο ρόστερ του Ολυμπιακού, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Πλατανιά ο Ολυμπιακός είχε φορτώσει με πολλά γκολ και στο πρώτο ματς: κανείς δεν ξέχασε την περσινή προσπάθεια της ομάδας των Χανίων να στερήσει από τον Ολυμπιακό ό,τι αυτός είχε κατακτήσει στα γήπεδα με συκοφαντίες που δεν είχαν προηγούμενο.

Ισοπαλίες

Κατά τα άλλα ήταν μια αγωνιστική με πολλές ισοπαλίες, που προέκυψαν μάλιστα χάρη σε ωραία γκολ. Ενα του Λουντ στο 89′ στο ματς ΠΑΟ – Αστέρας έσωσε τον Παναθηναϊκό από μια ήττα που έμοιαζε βέβαιη, αφού ο φορμαρισμένος Αστέρας ήλεγχε το ματς. Ενα άλλο, αυτό που πέτυχε στις καθυστερήσεις ο Ουάρντα, έδωσε στον Ατρόμητο μια ισοπαλία με αντίπαλο τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη: οι γηπεδούχοι είδαν την Ξάνθη, που κέρδισε τον Παναιτωλικό με 1-0, να τους ξεπερνά στη μάχη για την πέμπτη θέση. Ισοπαλία είχαμε και στη Λάρισα, ανάμεσα στην ΑΕΛ και στην Κέρκυρα: παραιτήθηκε έπειτα από αυτήν ο προπονητής της ΑΕΛ Ντόστανιτς γιατί ο ιδιοκτήτης της ομάδας κ. Αλέξης Κούγιας δεν τον άφηνε να έχει ως βοηθό τον κ. Σκύφτα λέγοντας ότι «ο Σκύφτας είναι αρτοποιός»! Αν ο Σκύφτας ήταν πενήντα χρόνια φούρναρης, ίσως είχε μια τύχη. Αλλά είναι, ατυχώς, νεότατος.