Τα χαράματα της περασμένης Κυριακής σε ένα ξενοδοχείο του βροχερού Ούντινε έφυγε από τη ζωή ο Ντάβιντε Αστόρι, αρχηγός της Φιορεντίνα, παθαίνοντας ανακοπή καρδιάς στον ύπνο του. Είχε γεννηθεί στις 7 Ιανουαρίου 1987. Πρόλαβε να κάνει μια συμπαθητική καριέρα. Δεν ήταν ένας ιταλός σταρ, αλλά ένας αληθινός εργάτης. Στο βιογραφικό του διαβάζεις απλά την τιμιότητα της καριέρας του. Ξεκίνησε στην άσημη ερασιτεχνική Ποντίσολα. Ενα πέρασμα από τις ακαδημίες της Μίλαν, με τη φανέλα της οποίας στα 19 του έκανε ντεμπούτο στο Καμπιονάτο –χωρίς πάντως στους Ροσονέρι να γίνει βασικός. Μια καθιέρωση, δυο χρόνια αργότερα, στην Κάλιαρι, στην οποία βρέθηκε το 2008. Αγωνίστηκε με τη φανέλα της 174 φορές, κατόρθωμα που του έδωσε τη δυνατότητα να τραβήξει την προσοχή της Ρόμα, που τον απέκτησε για να παίξει δίπλα στον Κώστα Μανωλά, στο κέντρο της άμυνάς της. Χωρίς θεαματική επιτυχία.

Πίεση

Ο Αστόρι δεν άντεχε την πίεση του πρωταθλητισμού και θέλησε να πάει στη Φιορεντίνα, όπου αγωνίστηκε αρχικά δανεικός. Πέρυσι αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή: εκτίμησαν τη σοβαρότητά του και τον έκαναν φέτος αρχηγό της ομάδας. Είχε γίνει και διεθνής και ήταν στην αποστολή της Εθνικής Ιταλίας στο Confederation Cup της Βραζιλίας, όπου είχε πετύχει κι ένα ιστορικό γκολ κόντρα στην Ουρουγουάη –το πρώτο που πέτυχε με τη φανέλα της Εθνικής Ιταλίας ένας παίκτης της Κάλιαρι, μετά τον μυθικό Τζίτζι Ρίβα. Πίστευε πως θα ξαναπαίξει στην Εθνική Ιταλίας και είχε πει στην τελευταία του συνέντευξη πως μετά το άτυχο πέρασμά του από τη Ρώμη ένιωθε στη Φλωρεντία ξανά υπέροχα, όπως τα χρόνια που ήταν στη Σαρδηνία. Είχε γίνει πατέρας πριν από μόλις δύο εβδομάδες. Ο θάνατός του ήταν άδικος και θα ‘πρεπε να αντιμετωπισθεί με λίγη σιωπή. Αλλά αυτό στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι αδύνατο.

Μελόδραμα

Μία μόλις ημέρα μετά τον θάνατό του κυκλοφόρησαν ιστορίες που είχαν να κάνουν με το πώς πέρασε την τελευταία μέρα του: πράγματα που δεν έχουν τίποτα το συναρπαστικό, αλλά τροφοδοτούσαν την ανάγκη της κοινής γνώμης για λίγο μελόδραμα. Ετσι μάθαμε ότι έπαιξε play station με τον συμπαίκτη του στη Φιορεντίνα Ντάβιντε Σαπονάρα, που ήταν αυτός που του χτυπούσε την πόρτα το πρωί φωνάζοντάς του «αρχηγέ ξύπνα, σε περιμένουμε». Οτι πριν κοιμηθεί αντάλλαξε τα τελευταία του SMS με τη γυναίκα του, ρωτώντας την τι κάνει το παιδί. Οτι είχε ξεχάσει τα παπούτσια του σε ένα διπλανό δωμάτιο και ότι είχε ζητήσει από τους συμπαίκτες του να τα βάλουν σε μια άκρη για να τα πάρει το πρωί. Οτι έκανε μια τελευταία ανάρτηση στο Ιnstagram καθησυχάζοντας τους οπαδούς των Βιόλα ότι όλα κόντρα στην Ουντινέζε θα πάνε καλά.

Μυστήριο

Την επόμενη μέρα το μελό έδωσε τη θέση του στις ιστορίες μυστηρίου. Ο δικηγόρος Βίριο Νουτσολέζε αποκάλυψε στην τηλεόραση ότι ο μικρότερος αδελφός του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή ζήτησε να εξετάσει τις αιτίες του θανάτου του και δεύτερος ιατροδικαστής. Διάφοροι γιατροί προσπαθούσαν να εξηγήσουν πως γίνεται (ή πως δεν γίνεται…) να πεθάνει από ανακοπή καρδιάς ένας υγιέστατος άνθρωπος, που είχε περάσει από ιατρικές εξετάσεις πριν από μόλις πέντε μέρες. Το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει την ιατροδικαστική εξέταση και η κηδεία του αναβλήθηκε για την Πέμπτη, ενώ ο μάνατζέρ του με δηλώσεις τόνιζε πως στην ιστορία αυτή δεν θα μείνει καμία απολύτως σκιά, πιθανότατα γνωρίζοντας πως με τέτοιου είδους δηλώσεις, σκιές δημιουργεί πρώτος ο ίδιος.

Γκροτέσκο

Φυσικά, επειδή μιλάμε για κάτι που διαδραματίζεται στην Ιταλία, μετά το μελό και το μυστήριο δεν θα μπορούσε να λείψει και κάτι λίγο γκροτέσκο. Κυκλοφόρησε την Τρίτη μια είδηση που ήθελε τη Φιορεντίνα να ανανεώνει το συμβόλαιο του Αστόρι, έστω και μετά τον θάνατό του, και να δίνει όλα τα χρήματα της τριετούς ανανέωσης στη νεογέννητη κόρη του: η είδηση αποδείχθηκε Fake News, μια σαχλαμάρα από αυτές που γράφονται στο Διαδίκτυο για κάποιες χιλιάδες κλικ. Τέλος, τη Δευτέρα το βράδυ είχαμε και την πιο γελοία χρήση της δραματικής αυτής ιστορίας. Οπαδοί της Μπάρι, με αφορμή τον άδικο χαμό του Αστόρι, κρέμασαν ένα πανό σε γέφυρα που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της πόλης όπου αναγραφόταν: «Γιατί ο Αστόρι και όχι ο Μασιέλο;». Ο συνομήλικος του Αστόρι 31χρονος αμυντικός Αντρέα Μασιέλο ήταν παίκτης της Μπάρι και το 2011 είχε πετύχει αυτογκόλ στο τοπικό ντέρμπι Μπάρι – Λέτσε. Το αυτογκόλ του διαμόρφωσε το αποτέλεσμα, η Λέτσε νίκησε και γλίτωσε έναν υποβιβασμό. Λίγο καιρό αργότερα ο Μασιέλο, που στο μεταξύ αγωνιζόταν στην Αταλάντα, παραδέχθηκε πως έστησε το ματς, όπως και άλλα τέσσερα παιχνίδια, και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 26 μηνών από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. Αλλά οι οπαδοί της Μπάρι θα ήθελαν να έχει το τέλος του Αστόρι και το θύμισαν, ενώ η κηδεία του αρχηγού της Φιορεντίνα δεν είχε καν γίνει.

Σεβασμός

Οταν κάποιος φεύγει από τη ζωή, λέμε όλοι ότι η μνήμη του θα είναι αιώνια. Δεν αρκεί αυτό. Πρέπει και να τη σέβεσαι…