Το πιο σημαντικό ματς της σεζόν. Την Κυριακή στην Τούμπα. Εστω και χωρίς κόσμο. Εστω κι αν η βαθμολογία είναι ρευστή. Στην Ελλάδα ζούμε. Με τους τέως φίλους και συμμάχους, που τους ένωνε η κοινή αγάπη για το ποδόσφαιρο, να έχουν βγάλει τα μαχαίρια. Ειδικά ο Βόρειος, που θεωρεί ότι ο Νότιος τον έστησε μέσω του γενειοφόρου υπουργού Δικαιοσύνης (φωτογραφία). Με αμφότερους να καταμετρούν τις ένθεν κακείθεν διαιτητικές εύνοιες. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ΠΑΟΚ και ΑΕΚ παίζουν το ματς μπολ του καλύτερου πρωταθλήματος. Που, πέραν όλων των άλλων, κατέρρευσε μέσα σε επτά μέρες κι ο μύθος του κορυφαίου διαιτητή. Ο Σιδηρόπουλος θέλησε να ευχαριστήσει αμφότερους. Επαιξε ΑΕΚ στο Περιστέρι (όπως τον κατηγορεί ο Βορράς), έπαιξε ΠΑΟΚ στην Τρίπολη (όπως τον εγκαλεί ο Νότος) κι έμπλεξε. Να δούμε τι θα κάνουν ο Κομίνης και οι βοηθοί του την Κυριακή. Η «τριάδα» έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, αλλά στο καλύτερο πρωτάθλημα «παίζουν» και τα λάθη των διαιτητών. Να μην ξεχνάμε ότι πέρυσι, σε δύο ανάλογης σημασίας παιχνίδια, είχαμε δύο ανθρωποθυσίες. Τον Κύζα στον ημιτελικό Κυπέλλου και τον Καλφόγλου στον τελικό.

Κρύο ντουΣ

Μέσα σ’ όλα υπάρχει και το παιχνίδι. Με τους μπουκ να θεωρούν φαβορί τον ΠΑΟΚ στο 1,95. Η Τούμπα πράγματι είναι φέτος μπετόν. Εννιά στα εννιά για τον ΠΑΟΚ, αλλά σε σχετικά εύκολα παιχνίδια. Κι αν η έδρα λέει άσο, βρες πού έχει χάσει η ΑΕΚ. Ούτε στο Μεάτσα έχασε, ούτε στο Κίεβο, ούτε στη Λεωφόρο, ούτε (σε δύο ματς) στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Κι όταν είπαμε πιο πάνω για ματς μπολ, αυτό ισχύει για την ΑΕΚ στο 100%. Κερδίζει; Τελειώνει ουσιαστικά το πρωτάθλημα. Δεν είναι εύκολο. Ως κίνητρο όμως είναι τεράστιο. Να έχεις φτάσει τον τίτλο σε απόσταση μιας νίκης. Το μομέντουμ είναι ξεκάθαρα με την ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ, που ήταν καβάλα στο άλογο, γκρεμοτσακίστηκε. Από πρώτος, βρέθηκε σε 24 ώρες στο -5. Το κρύο ντους δεν κάνει πάντα καλό. Εχει κι αυτός υψηλό κίνητρο. Στην ψυχολογία όμως υπερέχει το κιτρινόμαυρο χρώμα. Η ΑΕΚ έχει διαχειριστεί με επιτυχία όλα τα ανάλογα παιχνίδια που έδωσε φέτος.

Διπλό σοκ

Για να τα λέμε όλα βέβαια δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο οι φορές που η ΑΕΚ κατάφερε να γυρίσει από την κόλαση. Δύο φορές με τον Ολυμπιακό, με τον Παναθηναϊκό και την Ξάνθη. Με την Αούστρια και τη Ριέκα για το Γιουρόπα. Να χάνει, αλλά να καταφέρνει να ρεφάρει. Και το τελικό σκορ να μακιγιάρει τις αδυναμίες. Εναπόκειται στον ΠΑΟΚ λοιπόν να πιάσει το δικό του το ταβάνι. Και το κυριότερο: Να ξεπεράσει το διπλό σοκ. Του μηδενισμού με τον Ολυμπιακό και της ήττας στην Τρίπολη στο 98′. Οι δημοσιογραφικές θεωρίες βέβαια, όταν ο διαιτητής σφυρίζει τη σέντρα, πάνε περίπατο. Μια ατομική ενέργεια, ένα λάθος, μια υπόδειξη του βοηθού, αλλάζουν τα δεδομένα. Η κλάση του Βιεϊρίνια (φωτογραφία), η κλάση του Λιβάγια, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Σ’ ένα ματς που η πίεση για τη νίκη θα βαραίνει πολύ περισσότερο τον γηπεδούχο. Η ΑΕΚ πάει για δύο αποτελέσματα. Κι όσες φορές το προσπάθησε, τα κατάφερε.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Τα παλιά χρόνια, όταν τα περιοδικά δεν είχαν καλό πρώτο θέμα, έβαζαν στο εξώφυλλο φωτογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη κι έβγαιναν από τη δύσκολη θέση. Η αντίστοιχη σανίδα σωτηρίας για τους σύγχρονους αθλητικογράφους είναι το ενδιαφέρον του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Με τη σχετική σάλτσα. Το αντίστοιχο δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Το ΟΑΚΑ (φωτογραφία) που είναι έτοιμο να τεμαχιστεί και να παραδοθεί. Μέχρι και η ανέγερση δύο ξενοδοχείων προβλέπεται. Ενός υπερπολυτελούς κι ενός μικρότερου «αθλητικού». Ολα αυτά μέχρι το Πάσχα για να κάνουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού Ανάσταση. Κανένας που πούλησε ελπίδα δεν έχασε. Το προηγούμενο αντίστοιχο παραμύθι ήταν το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδί. Με τον Αλέξη Τσίπρα σκυμμένο πάνω από τα «σχέδια». Αφού δεν περπάτησε το πρώτο, φτιάχνουμε δεύτερο. Σαν παραμύθι, όντως έχει ενδιαφέρον. Οτι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (ή οποιοσδήποτε άλλος) θα αναλάβει χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για να πάρει στα χέρια του έναν Παναθηναϊκό που θα παλεύει με Ατρόμητο, Αστέρα και Πανιώνιο για την τέταρτη θέση.

Ομιχλώδες τοπίο

Να μην ξεχνάμε τη γραπτή τοποθέτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου τον περασμένο Σεπτέμβριο: Η παρούσα διοίκηση να παραδώσει την ΠΑΕ απαλλαγμένη από χρέη. Δεν αναλαμβάνει προσωπικά την ΠΑΕ, ούτε τη διαχείρισή της, ούτε επωμίζεται οικονομικές αστοχίες. Δεν γνωρίζει το ομιχλώδες τοπίο του ελληνικού ποδοσφαίρου ούτε επιθυμεί να το μάθει. Μοναδική πρόθεσή του, ν’ αποτελέσει τον θεματοφύλακα της παναθηναϊκής ιδέας. Τον έχει ακούσει κανείς να πει κάτι διαφορετικό;