Η ανακοίνωση της τιμωρίας του ΠΑΟΚ δεν προκάλεσε έκπληξη. Η κυρία Μαρία Σκολαρίκη, που την επέβαλε, είναι η ίδια δικαστής που πέρυσι για ένα ανάλογο επεισόδιο τιμώρησε τον Παναθηναϊκό με μια ποινή σκληρότερη: για τον τραυματισμό του Βλάνταν Ιβιτς ο ΠΑΟ είχε τιμωρηθεί με μηδενισμό, τιμωρία έδρας, αλλά και αφαίρεση βαθμών από το νέο πρωτάθλημα. Θα δούμε αν στην έφεση του ΠΑΟΚ κάτι θα αλλάξει, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει τίποτα περίεργο. Ενας δικαστής δεν μπορεί να είναι ανακόλουθος.

Αγανάκτηση

Στη Θεσσαλονίκη αισθάνονται πίκρα και αγανάκτηση, γιατί η ομάδα του ΠΑΟΚ μπορεί στο τέλος του πρωταθλήματος να χάσει τον τίτλο εξαιτίας αυτής της τιμωρίας. Ο κ. Ιβάν Σαββίδης ζήτησε συσπείρωση όλων, ο ΠΑΟΚ θέλει η έφεση να εκδικαστεί μέχρι την Παρασκευή (με διαδικασίες εξπρές…) ώστε αν την κερδίσει να παίξει με κόσμο με την ΑΕΚ το κρίσιμο επόμενο ματς: είναι δύσκολα όλα αυτά. Το μόνο εύκολο είναι η παρηγοριά των οπαδών του Δικεφάλου του Βορρά από διάφορους πολιτικούς –διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει. Χθες υπήρξαν δυο εξαιρετικές τοποθετήσεις βουλευτών της Θεσσαλονίκης που μίλησαν σε τοπικά ραδιόφωνα (γιατί άλλο;) για το δίκιο του λαού του ΠΑΟΚ.

Αδικη

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι άδικη η ποινή. Δεν έχουν ληφθεί βασικά στοιχεία υπόψη, όπως η μη δήλωση του κ. Γκαρσία ως πρώτου προπονητή. Φυσικά και η άρνησή του να εξετασθεί από τον γιατρό του γηπέδου. Δεν χρειάζεται ανάλυση αυτό, φαίνεται από τα βίντεο. Ελπίζω στην έφεση να ληφθούν όλα υπόψη και το πρωτάθλημα να διεξαχθεί στα γήπεδα και όχι στα δικαστήρια» είπε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σάββας Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «είναι λογικό να είναι νευριασμένος ο Ιβάν Σαββίδης και απογοητευμένος».

Κόζια

Μετά τον σπαραχτικό λόγο του κ. Αναστασιάδη πρόσθεσε το δικό του παράπονο ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων κ. Αριστείδης Φωκάς. «Είμαι 47 ετών. Εχω ζήσει σε μικρή ηλικία βέβαια το τελευταίο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ. Από τότε είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Τα κόζια δεν έχουν αλλάξει χέρια ακόμα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλη ομάδα παγκοσμίως που να παίζει το μισό και παραπάνω πρωτάθλημα κεκλεισμένων των θυρών. Και όλα αυτά για ένα χαρτί που έπεσε ή μια φωτοβολίδα. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Για άλλη μια φορά πάνε να πάρουν το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια του ΠΑΟΚ. Ας θυμηθούμε το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο Χαριλάου» είπε, για να γίνει πιο αποκαλυπτικός στη συνέχεια: «Οι αθλητικοί δικαστές είναι ίδιοι τόσα χρόνια. Σε οποιοδήποτε πολιτικό δικαστήριο δεν θα συνέβαινε αυτό το πράγμα. Θα είχαμε αθώωση. Δεν υπάρχει δικαστής που θα αδικούσε τον ΠΑΟΚ» τόνισε.

Δικαστές

Το κακό με τον λαϊκισμό είναι ότι πρόκειται για θεατρική συμπεριφορά: όταν βγάζεις αυτού του είδους τους λόγους, ψάχνεις (συχνά με αγωνία…) τι θα πεις για να χαϊδέψεις αφτιά και δεν προσέχεις να μην πεις κουταμάρες. Στον Αναστασιάδη θα ήταν εύκολο να επισημάνει κανείς ότι η ένσταση του ΠΑΟΚ για αντικανονική συμμετοχή του Γκαρσία, όχι μόνο κρίθηκε, αλλά ουσιαστικά προκάλεσε και την τιμωρία της ομάδας (!), αφού η απόφαση της κυρίας Σκολαρίκη στηρίχθηκε κατά πολύ στη συμπληρωματική έκθεση που η δικαστής ζήτησε για αυτό το θέμα από τον διαιτητή Αρετόπουλο. Στον Φωκά κάποιος θα μπορούσε να επισημάνει πως οι δικαστές που δίκασαν τον ΠΑΟΚ είναι κανονικοί τακτικοί δικαστές και δεν είναι στη θέση τους χρόνια ολόκληρα, όπως λέει. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να του εξηγήσει κάποιος πως αν ο ΠΑΟΚ έπαιξε το μισό πρωτάθλημα χωρίς θεατές είναι γιατί πέρυσι στον Βόλο οι οπαδοί του πρωταγωνίστησαν στα μεγαλύτερα επεισόδια που έχουν γίνει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Ολα αυτά είναι τόσο γνωστά που θα ‘πρεπε οι βουλευτές να ντρέπονται για την άγνοιά τους, αλλά οι επισημάνσεις δεν έχουν κανένα νόημα: κάτι άλλο θα έβρισκαν να πουν. Τουλάχιστον ο υπουργός κ. Νίκος Παππάς, καταλαβαίνοντας ότι δεν είναι καιρός για τοποθετήσεις που μόνο ρεζιλίκι μπορεί να προκαλέσουν, ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι καιρός για τέτοια…

Σκάνδαλο

Ο ΠΑΟΚ, με διαρροές, χαρακτήρισε την απόφαση «σκάνδαλο» και «στημένη»: στημένη από ποιον όμως; Οι νομικοί του Ολυμπιακού στην εκδίκαση της Παρασκευής συναίνεσαν στο αίτημα αναβολής που ο ΠΑΟΚ κατέθεσε για να τον διευκολύνουν. Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης μετά τα ατιμώρητα επεισόδια των οπαδών του ΠΑΟΚ στα Γιάννινα απαγόρευσε τις μετακινήσεις για να μην τιμωρηθεί καμιά ομάδα, όπως είχε πει. Στη Λίγκα τρέμουν μην κόψει ο Σαββίδης τη χορηγία: όλοι μα όλοι φέτος σε κάθε περίπτωση έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην γκρινιάζει για τίποτα ο ΠΑΟΚ! Αν κάποιος πέταξε ένα ρολό και χτύπησε τον προπονητή του Ολυμπιακού, οι άλλοι δεν φταίνε σε τίποτα. Εχει ενδιαφέρον ότι ακόμα και ο Αναστασιάδης με τον Φωκά που ορκίζονται ότι κάποιος κυνηγάει τον ΠΑΟΚ, δεν μας είπαν ποιος…