Εχει ειπωθεί πολλάκις ότι ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου. Το διαπιστώσαμε και στην αρχή της σεζόν, όταν με σαφώς ανώτερο σε ποιότητα υλικό ο Παναθηναϊκός δυσκολευόταν να βρει βηματισμό. Κατά μία περίεργη σύμπτωση, ωστόσο, όλα άλλαξαν όταν έμειναν παίκτες λιγότεροι στο ρόστερ, εμφανίστηκαν περισσότερα προβλήματα, οι απλήρωτοι ήταν μόνιμο φαινόμενο και το καλό υλικό έγινε χειρότερο. Αίφνης, το τελευταίο διάστημα ο Παναθηναϊκός πατά καλύτερα στο χορτάρι και δείχνει περισσότερο ομάδα. Οξύμωρο μεν, αληθινό δε. Ισως γιατί η πίεση οδηγεί τον Ουζουνίδη σε σωστότερες αποφάσεις, κάτι που θυμίζουμε συνέβη και όταν οδηγούσε τον Πανιώνιο. Οταν τα προβλήματα διογκώνονται, πάει νορμάλ το καράβι. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού λατρεύουν τον Ουζουνίδη, όχι επειδή δεν βλέπουν τα κακώς κείμενα και κάποιες άσχημες επιλογές του, αλλά κυρίως διότι έχουν ανάγκη να πιαστούν από κάπου. Να βρουν ένα σημείο αναφοράς. Διοίκηση δεν υφίσταται. Ο Κωνσταντίνου ως πρόεδρος δεν εμπνέει. Το έμψυχο δυναμικό παραπέμπει σε μικρομεσαίες ομάδες και όχι στο Τριφύλλι. Η αποψίλωση σε όλους τους τομείς δεν σταματά.

Τι μένει, συνεπώς; Ενας αξιόλογος προπονητής που δεν γύρισε την πλάτη στον ΠΑΟ ακόμη και όταν το ποτάμι με τα ανοιχτά μέτωπα ξεχείλισε. Οντως, ο τεχνικός αποδεικνύει την ικανότητά του και το πολύ ενδιαφέρον σχετίζεται με το ταλέντο του να ανασταίνει καριέρες. Ποιος θυμόταν τον Τζανδάρη; Κάποτε έκανε μπαμ στον ΠΑΟΚ, πέρασε και δεν ακούμπησε στον Ολυμπιακό, τα θέματα τραυματισμών τού έβαλαν φρένο και τώρα φαίνεται να αναβαπτίζεται αγωνιστικά. Ο Αυλωνίτης ήρθε από το πουθενά και μπαλώνει επαρκέστατα τρύπες –μη διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι και του λόγου του έφτασε στο σημείο να πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Οσο για τον Δώνη, έπαιζε και δεν έπαιζε και σίγουρα ούτε στα όνειρά του είχε δει ότι θα χριστεί επιθετικός.

Συμπέρασμα: ο κόουτς παίρνει από τους παίκτες το 100%. Δεν θα τους μετατρέψει σε αστέρες, σίγουρα όμως θα πέσουν και στη φωτιά γι’ αυτόν που τους εμπιστεύεται. Είναι η δική τους ευκαιρία να βγουν από την αφάνεια. Την εκμεταλλεύονται. Και είναι η ευκαιρία του τεχνικού να αφήσει το στίγμα του και να ελπίζει ότι στην επόμενη ημέρα θα του δώσουν καλύτερα υλικά και προοπτική να ανεβάσει επίπεδο τον ταλαιπωρημένο Παναθηναϊκό.

Απώλεια

Σε κλινική της Λευκωσίας πέθανε χθες το απόγευμα ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης. Ταλαιπωρήθηκε τους τελευταίους μήνες ο ηλικίας 62 ετών παράγοντας του ποδοσφαίρου, που ήταν και πρόεδρος στην Ομοσπονδία της Κύπρου από το 2001. Ο κύπριος αξιωματούχος (προ διετίας) ήταν επί σειρά μηνών ο επιτετραμμένος της FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο.