Διάσημος για ένα λεπτό

Ο Αντι Γουόρχολ είχε διατυπώσει στις αρχές της δεκαετίας του ’70 την πρόβλεψη ότι στο μέλλον (εννοούσε προφανώς το εγγύς σε αυτόν…) «όλοι οι άνθρωποι θα γίνουν διάσημοι έστω για 15 λεπτά». Φυσικά, με την ανακάλυψη του Ιντερνετ και τη ραγδαία εξέλιξη των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, αυτό ξεπεράστηκε σύντομα. Και όπως έγραψε πρόσφατα ένας μετρ του είδους, ο κύριος Τζέις Μπένετ, καθηγητής ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, «Η διασημότητα συρρικνώνεται σε ολοένα και πιο μικρό κύκλο. Ο εκδημοκρατισμός των εργαλείων παραγωγής τηλεοπτικού και οπτικού υλικού –κάποτε αποκλειστικό πεδίο των μεγάλων στούντιο και των ομίλων ΜΜΕ –έδειξε ότι απλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να παίξουν το παιχνίδι της διασημότητας».

Ο κύριος Ευάγγελος Μακάριος, υπάλληλος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης – Αποχέτευσης Ιωαννίνων, είμαι βέβαιος ότι αγνοεί τον κύριο Μπένετ, και για τον Αντι Γουόρχολ δεν στοιχηματίζω ότι τον έχει ακουστά –και δεν τον κακίζω φυσικά γι’ αυτό. Προς Θεού. Αλλά από χθες πέτυχε διαμιάς να καταρρίψει την πρόβλεψη του Γουόρχολ και να επαληθεύσει την εκτίμηση του Μπένετ. Διότι διεκδίκησε και πήρε το δικό του μερίδιο στη δημοσιότητα –και τη διασημότητα –μέσα σε ένα μόλις λεπτό της ώρας!

Συγκίνηση

Πριν, όπως αντιλαμβάνομαι, δεχθώ τις καταιγιστικές ερωτήσεις των ανυποψίαστων αναγνωστών μου περί ποιας (νέας) διασημότητος ομιλούμε, σπεύδω να εξηγήσω ότι ο κύριος Ευάγγελος Μακάριος, ο Βαγγέλης όπως αυτοσυστήθηκε στο εντελώς φιλικό, στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης έξωθεν του Προεδρικού Μεγάρου, είναι ο σύζυγος της υφυπουργού Μερόπης (Τζούφη).

Χωρίς να καταβάλει καμία προσπάθεια να κρύψει τη συγκίνησή του, εξήγησε όπως προανέφερα, μέσα σε 1 λεπτό, στο αγωνιών πανελλήνιο ότι με την είσοδό της στην κυβέρνηση η σύζυγος Μερόπη «δικαιώθηκε» (έναντι ποίου και για ποιον λόγο, δεν το κατάλαβα), προέβλεψε ότι θα «φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού» και διαβεβαίωσε ότι «έχει όλα τα προσόντα (για να) τα καταφέρει».

Οι δημοσιογράφοι, που όπως έχω ξαναπεί δεν είναι καλοί άνθρωποι, και πρέπει κανείς να τους προσέχει, του επισήμαναν ότι «φαίνεται συγκινημένος», κι ο άνθρωπος το παραδέχθηκε διότι, όπως είπε, «δεν το περίμενε».

Δυστυχώς, αυτή η ωραία συνέντευξη στα όρθια δεν είχε συνέχεια διότι τον κυρ Βαγγέλη τον τράβηξε κάπως άκομψα από τις κάμερες η σύζυγος υφυπουργός Μερόπη, αντιλαμβανόμενη προφανώς το γλέντι που θα στηθεί έπειτα από αυτό!

Το έχει η θέση

Οφείλω να ομολογήσω τώρα ότι έχω προβληματιστεί: είναι φυσικό ταλέντο η υφυπουργός Μερόπη ή το έχει η θέση στην οποία τοποθετήθηκε, και όπου προηγουμένως είχε λάμψει, μην πω και αστραποβολήσει, ο Κώστας Ζουράρις της Πυρικαύστου Ελλάδος; Αδυνατώ να δώσω εξήγηση. Το θέμα είναι ότι πλην του συγκινηθέντος αλλά πανευτυχούς συζύγου Βαγγέλη, δηλώσεις έκανε και ένας κύριος, ο οποίος δήλωσε «βασικός συνεργάτης» άνευ λοιπών στοιχείων της υφυπουργού Μερόπης. Ο κύριος «βασικός συνεργάτης» είχε και αυτός 1 λεπτό μερίδιο στη διασημότητα, και μέσα σε αυτό το διάστημα μας εξήγησε πόσο πολύ χάρηκε, ότι είναι μια «πολύ σωστή τοποθέτηση» (ενέκρινε δηλαδή την απόφαση Τσίπρα!), βεβαίωσε το άξιζε η κυρία Τζούφη, και ναι, είναι αλήθεια, εκείνος «το περίμενε».

Και φυσικά (παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα για εκείνους που γίνονται διάσημοι και αλλάζουν χαρακτήρα και συνήθειες, παρασυρμένοι από την πλανεύτρα γοητεία της διασημότητας) «εμείς –είπε –παραμένουμε σε κάποια μοτίβα». Ναι, μάλιστα, αυτή την απάντηση έδωσε ο υπό την ιδιότητα «βασικός συνεργάτης Τζούφη» κύριος, όταν ρωτήθηκε αν θα συνεχίσει να φοράει σκουλαρίκι στ’ αφτί!..

Αμφιβάλλει κανείς, τώρα, ότι κάτι συμβαίνει με τη θέση του υφυπουργού Παιδείας; Ή ακόμη περισσότερο, ότι θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές;

Ο επισκέπτης

Στην ορκοδοσία διά δηλώσεως (να τα βλέπει ο Μακαριότατος Ιερώνυμος αυτά…) των νέων υπουργών χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, είχαν προσέλθει διάφοροι εκ του επιτελείου του Πρωθυπουργού –διότι αυτό έπρεπε να κάνουν. Είδα Τζανακόπουλο, διέκρινα Καλογήρου, εντόπισα την κυρία «δηλαδή είμαστε απατεώνες;» Φωτίου, δίπλα της τον υφυπουργό Πετρόπουλο. Αλλά είδα και τον βουλευτή Μαντά, τον εξ Ιωαννίνων. Πλην όμως δεν κατάλαβα τι ήθελε εκεί. Πήγε να δει πώς είναι, αφού δεν μπήκε τελικά στην κυβέρνηση παρότι οι πληροφορίες τον έφεραν ως μέσα στο κυβερνητικό σχήμα; Πήγε να κατοπτεύσει τον χώρο να είναι έτοιμος για την επόμενη φορά που θα γίνει (αν προλάβει να γίνει…) ανασχηματισμός; Είχε καμιά χαρά γι’ αυτούς που υπουργοποιήθηκαν; Κάθε εξήγηση δεκτή…

Μία ωραία ιστορία

Ενας φίλος ήρθε απ’ τα παλιά, φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις –Στάθης Γιώτας το όνομά του, συναισθηματικά φορτισμένο για «πούρους πασόκους». Τι τον έκανε να εμφανιστεί; Η …υπουργοποίηση του μπαρμπα-Φώτη (Κουβέλη) για τον οποίο έχει να αφηγηθεί μια ωραία ιστορία, την οποία έζησε, την γνωρίζει και την έχει ως αποδεικτικό του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς». Τον αφήνω να τα πει μόνος του:

«Θα πρέπει να συγχαρούμε τον Πρωθυπουργό για την επιλογή του για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας. Γιατί στο πρόσωπο του νέου ΑΝΥΕΘΑ, κυρίου Φ. Κουβέλη, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά, αλλά και ενισχύεται σημαντικά το ηθικό πλεονέκτημα για το οποίο σεμνύνονται το κόμμα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο Πρωθυπουργός επέλεξε τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση για να υπερασπισθεί απατεώνες και καταχραστές του δημοσίου χρήματος, όπως έπραξε το 1992.Τότε που, ενώ ήταν αρχηγός Κόμματος της Αριστεράς και εξαπέλυε μύδρους εναντίων των ενόχων των σκανδάλων, απαιτούσε την αυστηρή τιμωρία τους και γενικότερα εμφανιζόταν ως υπέρμαχος της κάθαρσης, ταυτόχρονα ανελάμβανε την υπεράσπιση των παραπεμφθέντων από εμένα ως ΑΝΥΕΘΑ στον Εισαγγελέα και τελικά καταδικασθέντων σε βαρύτατες ποινές για σωρεία κακουργηματικών πράξεων Προέδρου και μελών του ΔΣ της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ). Αυτή η ηθικά απαράδεκτη πράξη του οδήγησε στην καθαίρεσή του από την θέση του Γραμματέα του Κόμματός του. Γιατί κάποτε δεν είχε εκλείψει τελείως το ήθος! Και η έλλειψή του επέσυρε την αυστηρή κοινωνική επίκριση και αποδοκιμασία και δεν επιδαψίλευε τιμές και επιβραβεύσεις. Αλλά τέτοιοι καιροί τέτοια ήθη!»

Εννοείται ότι δεν έχω να προσθέσω το παραμικρό…

Διαστημικό γέλιο

Λέμε και εμείς ότι τρολάρουμε τον ανασχηματισμό λόγω μπαρμπα-Φώτη (Κουβέλη) και των υπολοίπων «σοβαρών» επιλογών Τσίπρα. Σιγά. Λάθος κάνουμε. Προσωπικά νιώθω να με ξεπερνούν ορισμένοι. Και θέλω να δηλώσω εδώ ότι αποκαλύπτομαι (βγάζω το καπέλο, που δεν φορώ, αλλά τέλος πάντων) στο λεπτό, αραχνοΰφαντο, πραγματικό «κέντημα» χιούμορ, και την αδιόρατη ειρωνεία με την οποία ένα στέλεχος της κυβέρνησης τον σχολίασε χθες. Πρόκειται για τον Νίκο Παππά, ο οποίος μιλώντας στο ραδιο-Χατζηνίκου είπε τα ακόλουθα:

«Οι αλλαγές που έγιναν με τον ανασχηματισμό δίνουν το στίγμα ότι η κυβέρνηση έχει και βάθος και δυνατότητα να διευρύνει το πολιτικό φάσμα των δυνάμεων που την στηρίζουν, ενώ κάνει επιλογές που αυξάνουν την αποτελεσματικότητά της σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς»!!!

Επειδή προφανώς πολλοί δεν τον άκουσαν, προσθέτω απλώς για να έχει κανείς μια πλήρη εικόνα ότι α) συγκρατήθηκε και δεν γελούσε την ώρα που τα έλεγε όλα αυτά, β) δεν άφησε να φανεί καθόλου η πικρία του που κόπηκε από το υπουργείο Οικονομίας και γ) όλα τα λεφτά ήταν η έμμεση αναφορά του στον μπαρμπα-Φώτη (Κουβέλη) ότι με την είσοδό του στην κυβέρνηση διευρύνθηκε το φάσμα των δυνάμεων που την στηρίζουν.

Να ‘ναι καλά το παλικάρι, γελάσαμε με την καρδιά μας!..